elefantes Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 W styczniu 2008 zacząłem się przygotowywać do tego projektu i cieszę się, że w końcu mogę tą relację założyć. Od razu zaznaczę, że tego MANa trzeba jednak traktować z przymrużeniem oka, dlatego, że jedno zawieszenie i zbiornik paliwa będą od Scani. Natomiast co do wymiarów i układu poszczególnych podzespołów to starałem się, aby to jak najbardziej dokładnie umiejscowić. A więc czas na pierwszą fotke ramy WB=3200: Oryginalna rama została ucięta i między przód a tył dołożona została rama z żywicy pochodząca od Scani razem z zawieszeniem. Przewody jak to zwykle u mnie wykonałem z żyłki wędkarskiej. Z malowania nie jestem zadowolony także o tym nic nie napiszę, a generalnie chodzi o to, że chyba niepotrzebnie w dwoch kolorach to wszystko malnąłem Czarny to metalik Gunze, a brąz to Humbrol mat. Jak widać na fotkach jeszcze przed malowaniem odciąłem zbiornik paliwa, bo przy WB=3200 musi być krótszy, a ponieważ idealnie pasuje wymiarami od Scani to w jego miejscu zamontuję zbiornik od Scani. Nie będzie oczywiście też rezerwy. Poniważ część elementów jest żywicznych to dodatkowo musiałem się zaopatrzyć w cyjanoakryl. Myślę, że dosyć ładnie to narazie wszystko wychodzi Kabina będzie w zestawie kolorów: Humbrol bronze 55, brass 54 i silver 191 bez żadnej kalkomanii. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Swietnie , świetnie , tylko czy nie znudziły Ci sie jeszcze te złotawe kolorki ? :P . Bardzo ładnie spasowane kolorki i paski , fajnie sie komponują ze srebrnymi nadkolami , no i wszystki w chirurgicznej dokładności i czystości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Ten srebrny jest bardzo fajny, jak cały pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 No i znowu, Marcin pokazał swoją klasę z nowym swoim modelem, jakim jest Man. Narazie czysto i wszystko, jak zawsze pięknie odwzorowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Widze, że flota w firmowych kolorach Elefantesa wzbogaci się o nowy nabytek Narazie wszystko wygląda k: nadal podziwiam Twoją umiejętność malowania pędzlem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2009 Niewiele podziałałem przy modelu ale zawsze coś Fotki mówią same za siebie: c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Witam mam pytanie co do ramy nada się do przeróbki żeby zrobić 6x4 CZY trzeba mieć nową inną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 No ładnie idziesz do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 O i w końcu projekt się rozkręcił Kabina bardzo fajnie zrobiona ,ale ramę mogłeś zrobić już w jednym kolorku Wiesz to tylko moje skromne zdanie ,ale tak pełen szacunek i podziw Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2009 Witam mam pytanie co do ramy nada się do przeróbki żeby zrobić 6x4 CZY trzeba mieć nową inną Wybacz ale za bardzo nie rozumiem tego pytania Bodzio owszem masz racje powinienem całe podwozie zrobić w jednym kolorze, bo też mi się to teraz średnio podoba, ale znając siebie tak juz pewnie zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Chodziło mi oto pytanie że. Czy z ramy tego man co italeri dało da się przerobić na 6x4 bo mam rame z magnum i czy się nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2009 Aha! Jasne że się nada, jeśli tylko nie będzie ci przeszkadzało, że nie jestes wierny oryginałowi. Ja dołożyłem brakujący odcinek ze Scanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Aha ok a możesz mi powiedzieć jaki kawałek uciołeś ile cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2009 (edytowane) To zależy jaką rame chcesz zastosować (chodzi o odległość między osią przedniego koła a osią pierwszego tylnego). Masz 3 opcje do wyboru (wymiary podaję dla skali 1:24): 13,3 cm - to jest ta wersja, którą ja robię, 15 cm 16,25 cm Edytowane 6 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Piękne kolorki.Ty jesteś poprostu mistrzem pędzla kabina świetna.Też robie coś w stylu takich przeróbek jak ty teraz, tylko ja na 8/4.Ale pełen szacunek.No duże dla ciebie.A zapomniałbym będą ss bo mi tak jakoś pasuja do tego auta.Ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Mi chodziło ile wyciołeś tej ramy i ogólnie ile twoja rama ma cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian77 Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Ślicznie. Z tego co rozumiem to malujesz wszystko pędzlem. Jeśli tak to chylę czoła. Kolorki kabiny idealnie połączone. Podobnie jaki inni dodam, że rama jednak w jednym kolorze byłaby lepsza, ale do kwestia gustu. Czekam na więcej info z relacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Jeszcze jest podkład i farba to rama się zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 No no no... Piękne dobranie kolorków ( kolorki floty, ale bardzo dobrze ze sobą współgrające). Wykonanie na mistrzowskim poziomie. Powodzenia w dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 19 Lutego 2010 Autor Share Napisano 19 Lutego 2010 Oto powracam do tematu po rocznej przerwie i mam nadzieję, że w końcu uda mi się dokończyć ten modelik, a z jakim skutkiem to zobaczymy. Najważniejsze, że wziąłem znowu model do ręki i conieco podłubałem. Stan prac na dzień dzisiejszy wygląda tak: c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Moim zdaniem model brzydki. Nie jest czysto sklejony, powłoka lakiernicza dno- wogóle nie ma powłoki. Co to wogóle jest. A tak na serio to nie ma o czym pisać, bo wszystko jest tak pięknie. Poprostu model cudowny. Powodzenia i życze szybkiego i owocnego SKOŃCZENIA MODELU. Edit: Nie jest czasem widoczne łączenie baku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudzian30 Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Bardzo ładnie. Mam małe pytanie do zbiornika sam go robiłes?Jak tak to jak uzyskałeś taki efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Mam małe pytanie do zbiornika sam go robiłes?Jak tak to jak uzyskałeś taki efekt? Chrom Hellera ? Ze Scanii 141 -no ale wiadomo, niech autor tematu lepiej niech się wypowie Co do TGA,no to mistrzostwo "pędzlownia" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 20 Lutego 2010 Autor Share Napisano 20 Lutego 2010 Łączenie baku zostawiłem po prostu z lenistwa, a nie będzie go widać bo na boki pójdą osłony międzyosiowe, natomiast zbiornik jest od Scani, bodajże z jakichś starych "track-akcesoriów", także był pokryty chromem przez producenta. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 Witam! Dla mnie bomba! Po prostu niedościgniony wzór do naśladowania... no i ta instalacja... miodzio Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi