Skocz do zawartości

BRDM-2 Dragon

Zderzak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W tym wątku będę prezentował walkę z moim BRDM-em. Jestem młodym, początkującym modelarzem więc proszę o wyrozumiałość. Model chciałem wykonać prosto z pudełka, ale gdy zobaczyłem, że włazy i zasłony przedniej szyby są ruchome, zrobiło mi się żal pustego wnętrza. Toteż postanowiłem wykonać je całkowicie od podstaw. Dodam że nie będę używał żadnych dodatkowych zestawów.

Obiecane zdjęcia. Na razie nie prezentuje się ciekawie, ale mam nadzieję że potem będzie lepiej. Pomalowałem też wnętrze w dolnym kadłubie , ale farba jeszcze nie wyschła. Dodam, że cały model maluję pędzlem.

Kierownica wykonana z drutu

e9c3ce4ce06f23c5.jpg

Podłoga(pierwsza warstwa, druga ostateczna położona, ale schnie)

291e443c5251ee5d.jpg

p.s. to jest ten BRDM, co na alledrogo się pojawił ostatnio?

W zapowiedziach jest jako wznowienie. A po za tym, to czasami mozna go gdzieś tam wygżebać.

Ja niedługo zacznę walke z BRDM'em, ale I-ką. mam jużkomplet blach Edka i model z EE. Kiedyś nawet zamieszczałem fotki na forum. To dopiero bedzie bój smiertelny. I zastanawiam się czy robić egipskiego z wojny sześciodniowej, czy z naszej wycieczki do czechosłowacji w 1968 roku.

Moze ktos ma jakieś ciekawe fotki wozów z tych okresów to serdecznie jestem zainteresowany.

Edytowane przez Gość

Radek Filipek Tak. Tyle że ja kupiłem w sklepie internetowym. Długo nie było go na rynku, ale importer Dragona przywiózł go ostatnio wraz z BRDM-3. Cena dość wysoka bo ok. 80 zł ale jak jest okazja kupić i zrobić coś w polskim kamo to co zrobić

Może i normalna, ale jak pomyślę, że w mojej krótkiej karierze modelarskiej kupiłem swój trzeci model Scuda(ok 40cm długości) i to od Dragona(wprawdzie Szanghai) za 89 zł to jest mały ból

Mi udało się akurat kupić BRDM-3, ale z tego co wiem, to pojawiły się normalnie w sprzedaży jako oficjalna reedycja. W sumie szkoda, ze to nie Zvezda go pakuje, bo kosztowałby pewnie 40 pln, a nie 80. Możemy zatem mieć nadzieję, ze Eduard do niego blaszki jakieś wyda, bo model jest już mocno leciwy i trochę przydałoby się go zwaloryzować trawionkami

Blachy do wszystkich BERD'ków z Edka są. Wystarczy wejść na stronę www.eduard.cz i poszukac właściwych do konkretnego modelu. Jeśli ja nie miałem problemu z blachami do modelu BRDM 1 z Estern Express to jaki będzie problem z Dragonem...żaden.

Co do ceny, to za za swojego BRDM-3 z DML płaciłem jakiej 75-80 zł, a za BRDM-1 z EE z blachami wyszło mi ok. 140 zł...niestety modelarstwo to drogie hobby.

Dragon wznowił produkcie tych zabawek ale chyba raczej w niewielkiej ilości. Część przyjechała do nas i można je normalnie kupić. Sam mam jednego i go powoli dłubie chętnie pokaże co zdziałałem.

Kibicuje gorąco bo zapowiada sie bardzo ciekawie.

Co do blach to zawsze jak brakuje można spróbować z tymi od Revella przecież to to samo. Problem tylko taki że to bardzo stare komplety i pewnie mało co tam jest.

Je wiem czy będzie ciekawie. Mam taką nadzieję, ale przyznam się, że to moje pierwsze wnętrze 7 model, ale staram się jak tylko mogę. W zasadzie to chyba za bardzo, bo dzisiaj dorobiłem padały hamulca i sprzęgła i zastanawiam się, czy w ogóle będzie je widać

W sumie to dobry pomysł i na pewno jest to możliwe do wykonania, bo przykładam sobie obie części kadłuba na sucho i nie widzę żadnych problemów. Głupio tylko zrobi się po zdjęciu góry, bo z tyłu będzie spora niechlujna dziura w przedziale silnikowym, a za silnik to już nawet nie zamierzam się brać

Prace jakoś się toczą. Dodałem więcej elementów, ale nie zrobiłem nowych zdjęć. Wkrótce coś zamieszczę

Dodam, że fotele są robione całkowicie od podstaw.

ac53e81c60cd3f32.jpg

Witam. Prace ciągle się toczą, ale teraz będzie szybciej, bo skończyłem wnętrze Trochę się narobiłem, ale efekt mnie zadowala.

dd661e0cefb0eab0med.jpg

de4fd6ba90c37856.jpg

Teraz pytanie. Czy powinienem zeszlifować tą płytę na gładko? Jeśli ktoś nie pamięta to zamierzam wykonać polskie kamo. Ze zdjęć wynika, że powinienem to zrobić.

57a4bcda502cc409med.jpg

8a3f18f681965d0f.jpg

widzę że "kanapa" zapożyczona z willysa ? ;) Smile

Nio ;) Samemu już nie chciało mi się robić, a jako że została z willysa to ją wykorzystałem.

Teraz pytanie. Czy powinienem zeszlifować tą płytę na gładko? Jeśli ktoś nie pamięta to zamierzam wykonać polskie kamo. Ze zdjęć wynika, że powinienem to zrobić.
- te nity tam powinny byc bo na prawdziwych pojazdach tez sa. Moze nie tak "wulgarne" jak to zrobil Dragon (rozmieszczenie tez zdaje sie byc troche inne), ale na wozach muzealnych i tych uzywanych jeszcze przez WP je widac. Popatrz na fotki wrzucone przez kolegow do tego tematu: viewtopic.php?t=775

Pozdr.

Pawel

Dzięki. Właśnie chodziło mi o to, ale znajomy, który jest wojskowym doradził już mi. Wiem że nity powinny być, ale te dragona to chyba lekka przesada