bart207skw Napisano 25 Sierpnia 2022 Share Napisano 25 Sierpnia 2022 Witam. Uh-1d Medevac skończony - czas zabrać się za kolejny śmigłowiec z tej kolekcji MC. tym razem będzie to AH-1G Cobra z dopalaczami. Będę korzystał z tego co na zdjęciach... Zestawy ah-1g i ah-1t z MC. Chciałem skorzystać z oszklenia vacu - chyba firma MH, dedykowany do modeli special hobby - jednak jest za szeroka; idealna byłaby szybka vacu od pavli - ale nigdzie jej nie ma; wiec chyba zostanie zestawowa. Dodatkowo skorzystam z działek żywicznych od CMK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2022 Zastanawiam się nad wersją malowania- czy zrobić hiszpańską czy tą z wężem? A może Pale Raider? Dajcie znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2022 Coś już tam dłubię... Znalazłem w złomie szybkę italeri ale zapaćkana. Ładnie ją wyczyściłem tylko na koniec mi pękła w palcach... Więc nadal zostaje zestawowa... Wnętrze będzie pochodzić z cobry te tez z MC. Dziura wycięta - nawet dobrze wyszło... Zeszlifowane te cusie wystające z kadłuba... Poprawiłem linie podziału po zeszlifowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2022 Inspiruje się również tym warsztatem, choć zdaje sobie sprawę, iż nie mam na tyle umiejętności aby zrobić tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 25 Sierpnia 2022 Share Napisano 25 Sierpnia 2022 Przyjemne w budowie mydło. WRÓĆ... MODEL A tak na serio to już ładnych parę lat temu skleiłem go w edycji Chematica i udało mi się zrobić ruchome śmigło i wirnik. Od siebie polecam wyciąć plastik na śmigle tam przy łączeniu z wirnikiem, żeby wyglądał bardziej realistycznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 25 Sierpnia 2022 Share Napisano 25 Sierpnia 2022 6 godzin temu, bart207skw napisał: Zastanawiam się nad wersją malowania- czy zrobić hiszpańską czy tą z wężem? A może Pale Raider? Dajcie znać. Dawaj wonsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 Ale jak chcesz szczepić Twin Cobre z Cobra? Toż to dwie różne maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 26 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Moses napisał: Ale jak chcesz szczepić Twin Cobre z Cobra? Toż to dwie różne maszyny. Tak zgodzę się - ale chce tylko zrobić cos cobropodobnego co ładnie wygląda. W końcu sam model cobry z MC ma niewiele wspólnego z prawdą. Zdaję sobie też sprawę, że tym modelem mogę obrazić purystów śmigłowcowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 Wiesz co, to nie chodzi o obrażanie kogoś tylko nie bardzo kojarzę co mógłbyś wykorzystać. Szkło słabo pasuje do tej wersji, łopaty są inne, skrzydełka też. Co najwyżej część wyposażenia kabiny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 Ale możesz spróbować zrobić w drugą stronę. Wykorzystać części z modelu G, aby na bazie wersji T zrobić wersje AH-1J, lub wczesna wersje T tzw slick nosem, bez aparatury opto w nosie. Albo Iranska wersje J z opto elektronika od T. Tu prseszczepiasz do wersji T ogon od G. Mógłbym nawet kalkami poratować https://pin.it/7DoNO6i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 26 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2022 17 minut temu, Moses napisał: Ale możesz spróbować zrobić w drugą stronę. Wykorzystać części z modelu G, aby na bazie wersji T zrobić wersje AH-1J, lub wczesna wersje T tzw slick nosem, bez aparatury opto w nosie. Albo Iranska wersje J z opto elektronika od T. Tu prseszczepiasz do wersji T ogon od G. Mógłbym nawet kalkami poratować https://pin.it/7DoNO6i Jakby co to się odezwę. Jam na składzie 2 szt cobry T z italki (nie mówiąc o MC) i dwie sztuki cobry J z Fujimi. Ale fakt podoba mi sie wersja irańska. Z tego co pamiętam ty wersje irańska ma zestaw kalek od HDL. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 26 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2022 Dłubie sobie dalej. Teraz obróbka skrawaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 Zamiast nawalać tak dużo szpachli, jak musisz wyprofilować jakiś element, lepiej użyj dwuskładnikowej masy epoksydowej. I gdzie tablice przyrządów w kokpicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 26 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2022 5 minut temu, Moses napisał: Zamiast nawalać tak dużo szpachli, jak musisz wyprofilować jakiś element, lepiej użyj dwuskładnikowej masy epoksydowej. I gdzie tablice przyrządów w kokpicie? Będą. szybka an ta chwilę sobie tak tylko przyłożona dla lepszego efektu.' Żywicy jeszcze nigdy nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 To nie zywica, tylko masa, jak np poxipol https://allegro.pl/oferta/masa-epoksydowa-113g-yellow-gray-milliput-standard-12476590591?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=lvsku&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_krk_kis_kolekcje_pla_pmax&ev_campaign_id=18004421009&gclid=CjwKCAjw3qGYBhBSEiwAcnTRLq2HpXLGVdZTCRx4EaOvRkrmaHDZLojdMjxW_luiwWwWhMKvaq8vzRoCTp8QAvD_BwE 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 27 Sierpnia 2022 Share Napisano 27 Sierpnia 2022 Jak będzie szła iranska ah-1j masz kalki ode mnie w prezencie z hdl'a 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 27 Sierpnia 2022 Share Napisano 27 Sierpnia 2022 Teraz dopiero zauważyłem ten warsztat-kibicuję i życzę powodzenia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 29 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2022 Witam. Poniżej weekendowy postęp prac. Ogólnie to obróbka skrawaniem i piłowanie. Po kolei na zdjęciach: - szlifowanie, - szlifowanie, - tylny wirnik jest tragiczny (od czasów pierwszej mojej takiej cobry tylko bardziej zalany) - poza tym plastik jest kruchy... - zeszlifowałem bok "dekielka" pod wirnikiem głównym - fajnie to wygląda takie cieńkie. - tak szlifowałem miejsce pod działko żywiczne (aby dopasować), że aż zeszlifowałem cały plastik na ściance, - poszedłem na całość i wyciąłem całość i wkleiłem cześć z cobry T - trzeba jeszcze wyszlifować po wyschnięciu, - zabrałem się za wirnik główny, ale wyszedł mi za cienki miedzy łopatami wirnika - zrobię kolejny - mam kilak zestawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 29 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2022 I w tym momencie warsztatu na białym rumaku, cały na biało wchodzi kolega forumowy BIKERNYTZU Zaoferował podesłanie odlewów żywicznych obu wirników. Pokaże je jak do mnie dojdą. Widziałem jego wcześniejsze produkcje żywiczne - są super ładnie i czysto odlane - profesjonalizm... Polecam współprace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2022 Działam dalej: - obrobiony spod z pożyczony z cobry T - jest blisko oryginału, - działko żywiczne z CMK przyklejone - jest one trochę większe od zestawowej wieżyczki. - dokleiłem stateczniki poziome. Chyba zaczyna powoli wyglądać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 (edytowane) ...Cóż za reklama Się robi.... I już do ciebie leci zestaw naprawczy AntiCrap kit ! Edytowane 4 Września 2022 przez Bikernytzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 Proszę, jak na bogato będzie! To na jakim malowaniu w końcu stanęło? Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 5 Września 2022 Autor Share Napisano 5 Września 2022 W dniu 4.09.2022 o 12:37, pmroczko napisał: Proszę, jak na bogato będzie! To na jakim malowaniu w końcu stanęło? Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Jeszcze się zastanawiam. Muszę farb poszukać. Ale chyba najbardziej playboy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 5 Września 2022 Autor Share Napisano 5 Września 2022 Ciąg dalszy. W weekend nie miałem za bardzo czasu na klejenie, ale cos tam się udało zrobić. Żywice od kolegi doszły, jednak mimo jego namowy zostawiam wnętrze z cobry T plus dodatki. A teraz kilka zdjęć: tak po kolei: - zrobione tak aby wirnik mógł się obracać i można go było wyjmować np. podczas sprzątania - fajnie wygląda taki cienki dekielek pod wirnikiem głównym - robi robotę i nadaje lekkości całemu śmigłowcowi,, - doszły przednie skrzydła - też zestawowe, chociaż czekam na żywice, ale zobaczę - na ta chwile skłaniam się ku zestawowym... - powoli powstaje wnętrze, - wydech żywiczny wygląda pięknie, - uzbrojenie zresztą też - ale wymaga jeszcze małej obróbki. zapraszam do komentowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 Dobra zaczyna się robić ciekawie, bardzo ciekawie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi