Maciej R Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Cześć. Taki oto model Hurricane wystrugałem w ramach konkursu na Agtomie. Jest to pierwszy samolot od jakiś 12 lat. Jestem nawet z niego zadowolony. Użyłem dodatków: Yahu (tablica), Eduard (pasy), Quickboost (wydechy) oraz Res/Kit (koła). Całość przenitowałem narzędziem od Trumpetera. Malowany głównie Hataką. Model przedstawia Hurricane z Rumuńskich Sił Powietrznych, Escadrila 53 Vânătoare. Pilot Horia Agarici, który miał zasłynąć zestrzeleniem 3 bombowców sowieckich w czasie nalotu na Konstanice 23 czerwca 1941 roku. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Generalnie fajny tylko trochę te zacieki na pasach identyfikacyjnych lekko psują odbiór i trzeba na przyszłość pamiętać o dociśnięciu taśmy ale podoba mi się to malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 13 godzin temu, Adamo722 napisał: tylko trochę te zacieki na pasach identyfikacyjnych lekko psują odbiór Jak dla mnie to nie są zacieki tylko obicia żółtej farby spod której wychodzi kolor kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 42 minuty temu, Roland_Sebastian napisał: Jak dla mnie to nie są zacieki tylko obicia żółtej farby spod której wychodzi kolor kamuflażu. Skoro tak, to konsekwentnie powinno się je dodać na reszcie oznaczeń (skrzydło). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) 23 minuty temu, zaruk napisał: powinno się je dodać na reszcie oznaczeń (skrzydło). Ciężko mówić o konsekwencji w przypadku starzenia się powłok farby na dwóch różnych powierzchniach i znajdujące się w tak różnych miejscach samolotu. Wydaje mi się, że te dwa fragmenty (skrzydło i okolice ogona) nie były wystawione na te same warunki podczas eksploatacji. Do tego skrzydło było metalowe, a fragment za kabiną kryty płótnem. Niemniej nie zgłębiałem nigdy tego jak Rumuńskie huragany się niszczyły, więc najlepiej jakby głos w tej sprawie zajął autor modelu. Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez Roland_Sebastian 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2022 Pas na ogonie ma delikatne obicia. Taka była moją intencją. Strasznie nudno wyglądał ten pas prosto od linijki. Dziękuję za uwagę, faktycznie dodam też te obicia na skrzydłach. Nie pomyślałem o tym. A co do starzenia Rumuńskich Hurri. Niestety dokumentacja fotograficzna jest uboga. Samolotu z numerem 3 znalazłem 4 zdjęcia. Z tego dwa, lepszej jakości są od przodu, w dodatku z początku służby 1940-1941. Pozostałe z roku 1942 są mocno niewyraźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 Jak na premierę po długiej przerwie, bardzo dobrze. Widać staranne wykonanie i dbałość o szczegóły. W moim odczuciu za bardzo przesadziłeś z cieniami, zwłaszcza na dolnych powierzchniach (na białym) wyglądają nienaturalnie i sztucznie, brak jest faktycznych śladów zużycia i zabrudzeń. Również od góry sprawia wrażenie bardzo ciemnego, przypuszczam, że tu również robiłeś ciemny "post-shading". A może to tylko kwestia niedostatecznego doświetlenia modelu przy robieniu zdjęć. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 6 Września 2022 Autor Share Napisano 6 Września 2022 No może faktycznie za duże cienie. Mam cały czas problem z wyczuciem. Stosowałem post-shading. Pre-shading na górnych powierzniach został zakryty dlatego stosowałem post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 Model bardzo ladny, tylko gamonie trawy nie skosili.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 11 godzin temu, Maciej R napisał: No może faktycznie za duże cienie. Mam cały czas problem z wyczuciem. Stosowałem post-shading. Pre-shading na górnych powierzniach został zakryty dlatego stosowałem post. Spoko, i tak wygląda dużo lepiej niż mój Spit, którego ozdobiłem wielkimi czarnymi plamami na skrzydłach. Po mniej więcej podobnej przerwie, jak Twoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi