TAW Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 (edytowane) Pierwszy model mojej ośmioletniej córki Oli. Na imprezie w Nowym Targu i Dobczycach moja córka zobaczyła, że modelarstwem zajmują się nie tylko "dorośli panowie" ale też dzieci a nawet dziewczyny. Tak więc zechciała zrobić "swojego czołga". W ten sposób na warsztat wjechał trofiejny H-35 z FTF. Modelik niewielki i części też niewiele, więc idealnie nadawał się na początek, żeby przejść do tego co najbardziej cieszy czyli malowanie. Przy budowie musiałem sporo pomagać, jednak już przy malowaniu i brudzeniu mój wkład ograniczył się tylko do pokazania jak wykonać dany efekt, podkład i lakier nanosiła aerografem. Zdecydowałem, żeby nie malowała narzędzi i czarnych obwódek na kamuflażu bo w tym wieku i tej skali byłoby to dla niej za trudne i mogłoby zepsuć efekt. Tak więc kamuflaż został trochę uproszczony a narzędzia w stylu "malowane razem z czołgiem". Zakładałem, że kalkomanie będę nakładać sam, ale się uparła że chce no i dobrze bo fajnie jej to wyszło. Kompozycję podstawki zaplanowaliśmy razem - słusznie powiedziała żeby nie dawać za dużo krzaczków i innych rzeczy, także sama z siebie stwierdziła ważną w modelarstwie zasadę, że mniej często znaczy lepiej. Wykonanie podstawki poza przyklejeniem dużego krzaka (ze względu na klej CA) całkowicie samodzielne. Wybaczcie, jeżeli jestem nieobiektywny (a na pewno jestem ) ale myślę, że zasłużyła na swoją galerię: Edytowane 2 Września 2022 przez TAW 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 Super dioramka klimatyczna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 2 godziny temu, TAW napisał: zasłużyła na swoją galerię Zdecydowanie, a także aby wylądował na stole na najbliższej wystawie. Przekaż młodej mocne High Five za ten model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 3 godziny temu, TAW napisał: myślę, że zasłużyła na swoją galerię: Z całą pewnością. Gdybyś nie napisał, pomyślałbym, że to Twoje dzieło. No, może te kwiatki by mnie nieco zastanowiły 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 3 Września 2022 Autor Share Napisano 3 Września 2022 18 godzin temu, Adamo722 napisał: Super dioramka klimatyczna Dziękujemy, staraliśmy się żeby było i "złote i skromne" 18 godzin temu, Moses napisał: Zdecydowanie, a także aby wylądował na stole na najbliższej wystawie. Przekaż młodej mocne High Five za ten model Dzięki Na początku siedzieliśmy z modelem przy stole jak amerykańscy naukowcy, teraz przybijamy piątki jak amerykańscy piloci Na następną imprezę modelarską oczywiście zabieramy "drewienko" ze sobą. 17 godzin temu, zaruk napisał: Z całą pewnością. Gdybyś nie napisał, pomyślałbym, że to Twoje dzieło. No, może te kwiatki by mnie nieco zastanowiły Dzięki! To brzmi dla mnie groźnie bo w takim razie jeśli jej nie przejdzie ta zajawka to uczeń przerośnie mistrza A podobieństwo do moich "dzieł" rzeczywiście jakieś może być - w końcu dostała do odtworzenia większość technik, które łojciec sam stosuje na swoich modelach. Póki nie wyrobi sobie własnych technik to będzie korzystać z tego co jestem ją nauczyć. A co do kwiatków to warunek był taki że mają być i już . Ale gdybyś kiedyś trafił na inną galerię z czymś podobnym to pamiętaj, że prawdziwy mężczyzna fioletowych kwiatków się nie boi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi