Brachu1984 Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 Witam . Chciałbym Wam zaprezentować mój pierwszy model wykonany już bardziej na poważnie . piszcie śmiało co sądzicie , co jest dobrze , co źle a co całkiem do dupy xd jakieś porady także mile widziane . Dziękuję z góry Pozdrawiam i miłego oglądania aaa i jeszcze jedno . Jeszcze nie jest polakierowany ostatnią warstwą lakieru matowego 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 Mi się wydaje, że wash jest za ciemny, zbyt kontrastowy. Model przypomina kartonowy. Ale chyba z kartonów wyszedłeś, więc nad tą manierą musisz popracować. Jak zamierzasz lakierować tym matem? Przez bomby i na owiewkę? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 Ostatnio pokazałeś na forum kilka modeli. Powiem tak: nie ma wstydu. Szukaj fotek obiektu który budujesz, przeglądaj internet i książki! Efekty przyjdą. 1 godzinę temu, giberes napisał: Mi się wydaje, Słowa klucz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 1 godzinę temu, giberes napisał: Mi się wydaje, że wash jest za ciemny, zbyt kontrastowy. Model przypomina kartonowy. A to nie jest teraz taka moda? Większość modeli ma wash który nie akcentuje linie podziału, tylko tworzy efekt kartonowki. Ja dodam od siebie że w niektórych miejscach widać słabo roztarty wash. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 1 godzinę temu, marek d napisał: Słowa klucz. Jak zawsze, kwestia gustu, mi się podoba Monica Belluci, Ty masz prawo zachwycać się Donatellą Versace. Kolega prosił o opinię, więc przedstawiłem swoją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 Brachu1984 ; dodam tylko że jak zaczynałem przygodę z forum, mało mnie interesowały opinie ludzi których modeli nie widziałem na forum. 20 minut temu, giberes napisał: Jak zawsze, kwestia gustu, mi się podoba Monica Belluci, Ty masz prawo zachwycać się Donatellą Versace. Nie wiesz co mnie zachwyca, włoskie ruiny mnie nie interesują. No chyba że antyczne pozostałości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 No fakt, wash za ciemny. Zawsze możesz rozjaśnić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 9 Września 2022 Autor Share Napisano 9 Września 2022 Właśnie wróciłem z pracy i czytam Wasze opinie , porady . Bardzo Wam dziękuję za wszystkie te wskazówki i opinie . Zacznę od tego że fakt jest taki że Wash wyszedł za ciemny i faktycznie jak kolega Moses wasch nie do końca jest roztarty tak jak bym chciał ale cały czas próbuję wyczuć te wasche z vallejo bo czasami zaschnie i mam problem to rozetrzeć patyczkiem do uszu i wodą mimo że są akrylowe .. . ??? a jak próbuję jakimś rozcieńczalnikiem to schodzi z lakierem i farbą.. pomóżcie proszę . W ogóle zacznijmy od tego że nie miało być praktycznie tego wascha bo wykonałem preshading . Mianowicie pomalowałem model czarnym primerem Vallejo potem białym primerem vallejo zrobiłem na całym modelu tę tzw. mgiełkę ( cieniutkie ślaczki i na biało wszystkie panele itp . Na pewno wiecie o co m,i chodzi xd no i zacząłem nakładać kolor bazowy i cały czas wydawało mi się że jeszcze trochę farby i jeszcze trochę . Okazało się że jak przeschła to pokryła model za bardzo niestety ... Dlatego później dałem ten wasch . Wiem że następny model też będę próbował tą technikąbo na 99% jestem przekonany że na pewno wyjdzie dobrze Jeśli chodzi o Kabinę i bomby przyklejone przed malowaniem lakierem matowym bo faktycznie mogłem zamienić kolejność ale myślę że sobie poradzę moim aerografem . Następnym razem już na pewno będzie inna kolejność . To by było na tyle chyba , jak coś to piszcie . Dzięki wielkie raz jeszcze za komentarze ! wiele mnie to uczy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 9 Września 2022 Autor Share Napisano 9 Września 2022 4 godziny temu, marek d napisał: Ostatnio pokazałeś na forum kilka modeli. Powiem tak: nie ma wstydu. Szukaj fotek obiektu który budujesz, przeglądaj internet i książki! Efekty przyjdą. Słowa klucz. Tak zrobię. Bo właśnie w trakcie budowy włączyłem sobie zdjęcie bardzo wysokiej rozdzielczości i obejrzałem powoli całego Dassaulta Rafalea lecz było już za późno bo model był pomalowany . Także popełniłem błąd który w raz z nowym projektem zostanie naprawiony . Dzięki wielkie za swoją opinię . Zawsze dzięki takim komentarzom wyciągam wnioski , to bardzo motywuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 (edytowane) 22 minuty temu, Brachu1984 napisał: ... próbuję wyczuć te wasche z vallejo... ... Mianowicie pomalowałem model czarnym primerem Vallejo potem białym primerem vallejo Na temat farb vallejo się nie wypowiadam, bo nie stosuję, ale niewielu kolegów na forum chwali te farby. Jeśli chodzi o wash, to najprostszym rozwiązaniem może być zakup kilku farb olejnych dla plastyków, white spirit jako rozcienczalnik. Mieszasz z tego rzadką zupkę i masz dużo czasu na pracę. Oczywiście nakładasz na model pomalowany lakierem akrylowym. Można oczywiście stosować gotowce, ale wybieraj te, które są zrobione na bazie tzw. farb olejnych, one wybaczają błędy, można robić poprawki albo całość zmyć. Edytowane 9 Września 2022 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 9 Września 2022 Autor Share Napisano 9 Września 2022 (edytowane) 4 minuty temu, giberes napisał: Na temat farb vallejo się nie wypowiadam, bo nie stosuję, ale niewielu kolegów na forum chwali te farby. Jeśli chodzi o wash, to najprostszym rozwiązaniem może być zakup kilku farb olejnych dla plastyków, white spirit jako rozcienczalnik. Mieszasz z tego rzadką zupkę i masz dużo czasu na pracę. Oczywiście nakładasz na model pomalowany lakierem akrylowym. O proszę . To coś nowego dla mnie . Na pewno wypróbuję ! Dzięki za tak cenną radę ! A powiedz mi co to jest ten White spirit ? chodzi o spirytus salicylowy z apteki ? czy spirytus wódka ? może to dla Ciebie wydawać sięśmieszne ale serio nier wiem xd Edytowane 9 Września 2022 przez Brachu1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 https://plastyczne-lublin.pl/1193,benzyna-lakowa-white-spirit-150ml-250ml-500ml-1l.html Na dole masz ładnie opisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 9 Września 2022 Autor Share Napisano 9 Września 2022 (edytowane) Super. Wszystko już wszystko co muszę Dziękuję jeszcze jedno pytanko bo to chodzi mi po głowie od dłuższego czasu Powiedz mi czy aceton też się nadje? Bo mam go sporo Edytowane 9 Września 2022 przez Brachu1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 (edytowane) Nie polecam lania acetonu na gotowy/malowany model, zniszczy kalki, owiewkę i powłokę malarską. Niektórzy używają acetonu do mycia aerka. Edytowane 9 Września 2022 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 Aceton to nie do tych farb. Nie baw się w zmywanie washa, tylko nałóż nieco jaśniejszy niż byś chciał na ten obecny. Washa robię olejami więc sam mieszam kolor, ale z gotowcami też powinno się udać. Na swoim Su-34 z KH nałożyłem trzy razy, żeby szerokie linie nie waliły po oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 9 Września 2022 Autor Share Napisano 9 Września 2022 2 minuty temu, giberes napisał: Nie polecam lania acetonu na gotowy/malowany model, zniszczy kalki, owiewkę i powłokę malarską. Niektórzy używają acetonu do mycia aerka. No właśnie i ja używam go do mycia aerografu i sprawdza się bardzo dobrze . Chodziło mi tylko czy można nim rozcieńczać jakiekolwiek farby ? czy ma zastosowanie właśnie w tym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 9 Września 2022 Autor Share Napisano 9 Września 2022 2 minuty temu, Tap-chan napisał: Aceton to nie do tych farb. Nie baw się w zmywanie washa, tylko nałóż nieco jaśniejszy niż byś chciał na ten obecny. Washa robię olejami więc sam mieszam kolor, ale z gotowcami też powinno się udać. Na swoim Su-34 z KH nałożyłem trzy razy, żeby szerokie linie nie waliły po oczach. Próbuję zrozumieć i w sumie to mam jeszcze wascha Light Grey z vallejo tylko zastanawiam się jak go położyć ? możesz trochę jaśniej jeśli w ogóle się da xd sorki za te pytania ale im bardziej się zagłębiam tym więcej różnych rzeczy wychodzi o których nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 9 Września 2022 Autor Share Napisano 9 Września 2022 5 minut temu, Tap-chan napisał: Aceton to nie do tych farb. Nie baw się w zmywanie washa, tylko nałóż nieco jaśniejszy niż byś chciał na ten obecny. Washa robię olejami więc sam mieszam kolor, ale z gotowcami też powinno się udać. Na swoim Su-34 z KH nałożyłem trzy razy, żeby szerokie linie nie waliły po oczach. za chwilę spróbuję zrobić tak jak mówisz . zobaczymy co wyjdzie . a to jest wash który użyłem na model i drugi ten jasny który mam nałożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 9 Września 2022 Autor Share Napisano 9 Września 2022 53 minuty temu, Tap-chan napisał: Aceton to nie do tych farb. Nie baw się w zmywanie washa, tylko nałóż nieco jaśniejszy niż byś chciał na ten obecny. Washa robię olejami więc sam mieszam kolor, ale z gotowcami też powinno się udać. Na swoim Su-34 z KH nałożyłem trzy razy, żeby szerokie linie nie waliły po oczach. No więc tak . Zrobiłem tak jak doradziłeś. Nałożyłem jaśniejszy wash Light grey vallejo i oto efekt . Czy jest trochę lepiej według Ciebie , Was ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 (edytowane) Postaw dwa zdjęcia obok siebie i sam zobacz. Ja uważam, że jest o wiele lepiej. Ja osobiście dałbym jeszcze jaśniej, ale linie już nie rażą i nie odciągają uwagi od całości. Edytowane 9 Września 2022 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 9 Września 2022 Autor Share Napisano 9 Września 2022 1 godzinę temu, Tap-chan napisał: Postaw dwa zdjęcia obok siebie i sam zobacz. Ja uważam, że jest o wiele lepiej. Ja osobiście dałbym jeszcze jaśniej, ale linie już nie rażą i nie odciągają uwagi od całości. No cóż . Zobaczę co da się zrobić i ile jestem w stanie zrobić . Na pewno jeszcze od dołu nałożę jasny wash . Reszta wyciągniętych wniosków przy następnym projekcie . Dzięki wielkie za wszystko . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi