Usul Napisano 14 Października 2022 Share Napisano 14 Października 2022 Cześć, biorę na klatę kolejnego "nielatacza", widzę, że brakuje mi w tych pojazdach umiejętności i doświadczenia, więc kolejny model na warsztat. Wziąłem zestaw Takom'a z Pz. I, co ciekawe to jest zestaw 1 + 1, czyli zawiera 2 modele - w wersjach A i B. Co mnie zdziwiło i zaciekawiło - malowania z kampanii wrześniowej nie są jednolicie szare, ale są dwukolorowe. Zacząłem oczywiście od podwozia/kół - powycinałem, powklejałem blaszki (do każdego koła po dwie), machnąłem podkładem i Panzergrau'em. Bardzo proszę o wszelkie porady i wskazówki, bo jak wspominałem w pojazdach naziemnych czuję się jeszcze bardzo słabo warsztatowo.. Może ktoś już to sklejał i podpowie na co uważać itp. ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Października 2022 Share Napisano 15 Października 2022 To fajny model - sklejaj instrukcyjnie jak na filmiku: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Października 2022 Share Napisano 15 Października 2022 Rozumiem koła osobno malowane, ale wanna? Potem, żeby zakryć miejsca klejenia i ew. szpachlówki znowu będziesz musiał pryskać podkładem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 15 Października 2022 Autor Share Napisano 15 Października 2022 30 minut temu, Thalgonis napisał: Rozumiem koła osobno malowane, ale wanna? Potem, żeby zakryć miejsca klejenia i ew. szpachlówki znowu będziesz musiał pryskać podkładem... To nie jest końcowe malowanie na wannie, ale chciałem, żeby kolor już był, bo jak zacznę przyklejać części zawieszenia, to obawiam się, że zakryje niektóre rzeczy, do których będzie trudno potem dojść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Października 2022 Share Napisano 15 Października 2022 (edytowane) Wrzucaj wyraźniejsze zdjęcia, żeby coś wychwycić, pomóc, samo spasowanie kadłuba jest świetne, trzeba uważać na instrukcję, mała , czasem coś do góry nogami, w wersji a miałem problem z tym np wszystkie kółka powinny iść w linii, ale jak postawiłem na czymś twardym to pierwsze zaraz po kole napędowym było jakby za nisko, w stosunku do reszty, przez to drugie np delikatnie lewitowało,żeby to zniwelować trzeba było ścinać ten bolec wchodzący w kółko i dać go z milimetr wyżej , wtedy było równo, ale to może ja coś pokićkałem wcześniej i może u Ciebie będzie normalnie. Edytowane 15 Października 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 15 Października 2022 Share Napisano 15 Października 2022 9 godzin temu, Usul napisał: To nie jest końcowe malowanie na wannie, ale chciałem, żeby kolor już był, bo jak zacznę przyklejać części zawieszenia, to obawiam się, że zakryje niektóre rzeczy, do których będzie trudno potem dojść musisz malować te miejsca, które są niewidoczne po sklejeniu, żeby nie było widać, że są niepomalowane, tak? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 18 Października 2022 Autor Share Napisano 18 Października 2022 Powolutku i do przodu kleję sobie teraz górną część, na razie zupełnie bez żadnych problemów.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 20 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2022 (edytowane) Minęło trochę czasu, składałem armię do team yankee (taka gra bitewna), tylko coś tam w międzyczasie doklejając do pz'tki. Ogólnie bryły posklejane, machnąłem jakiś podkładzik z kolorkiem, żeby wziąć się za szpachlowanie, tudzież inne poprawki. Składało się naprawdę dobrze, ale trzeba coś poprawić gdzieniegdzie. Tak myślę, że może jednego spróbuję bardziej ubrudzić, bo to za bardzo mi nie wychodzi Także plan to jeden raczej czyścioch, a drugi to bardziej doświadczony. *Oczywiście nie wszystko koła poklejone, to tylko przymiarka O lampy nie mają kabelków... Edytowane 20 Grudnia 2022 przez Usul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 Masz gdzieś zdjęcia kabelków do lamp jak szły. W szczególności tej na środku kadluba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 21 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2022 2 godziny temu, patrykd napisał: Masz gdzieś zdjęcia kabelków do lamp jak szły. W szczególności tej na środku kadluba Z tego co wiem - to środkowa lampa po prostu wchodzi pod płytę, a kable z bocznych wchodzę właśnie też pod tą płytę, wydaje mi się, że z grubsza tak (akurat szlifuje): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 2 minuty temu, Usul napisał: Z tego co wiem - to środkowa lampa po prostu wchodzi pod płytę, a kable z bocznych wchodzę właśnie też pod tą płytę, wydaje mi się, że z grubsza tak (akurat szlifuje): Dzięki. Trochę za grube te przewody. Ja robiłem z drutu 0.2 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 21 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2022 Teraz, patrykd napisał: Dzięki. Trochę za grube te przewody. Ja robiłem z drutu 0.2 mm Wiem, dzięki , ale to najcieńszy jaki mam, muszę dokupić jakieś cieńsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 Aż popatrzę co i jak U mnie czeka ausf.A z blachami, gąskami itd... Na razie inne projekty na warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 3 godziny temu, Usul napisał: Wiem, dzięki , ale to najcieńszy jaki mam, muszę dokupić jakieś cieńsze Można kupić ale można też tak cienkie druciki wyciągnąć z przewodów elektrycznych z różnych urządzeń nawet ze starego przedłużacza. Znajdziesz tam zwykle druciki 0,3 mm. Cieńszych szukaj w przewodach ze starych urządzeń elektronicznych. Tam znajdziesz nawet 0,15 mm a może i cieńsze. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2022 Na dobry początek malowania położyłem kolorki kamuflażu: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 27 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2022 I poszedłem dalej: - skończyłem prace nad podstawą kamuflażu - dokleiłem sprzęt (łopaty, nożyce itp.) - dokleiłem tłumiki, a następnie blaszane osłony tłumików - przykleiłem kaleczki - duuużo chemii, żeby ładnie ułożyła się na "okienkach" - przykleiłem lufy - domalowałem pierdoły co były w kolorze kamo (a nie powinny) Teraz wygląda to tak - właśnie prysnąłem bezbarwny i kolejny krok to jakieś obicia, zacznę nakładać jakieś błotko itp. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Te ucha do linki to z jakiego zestawu sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 28 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2022 9 godzin temu, patrykd napisał: Te ucha do linki to z jakiego zestawu sa Wszystko jest zestawowe, żadnych dodatkow tu nie dobierałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi