kondi93 Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 niedawno ukończyłem mój model Renault Magnum. Jeast pare błedów ponieważ: jest to model pierwszy w moim życiu, miałem 0 doświadczenia ze sklejaniem, 0 z malowaniem, 0 z nakładaniem kalkomanii. Nie będe mówił co jest żle i nie ładnie bo chce wiedzieć czy i co się rzuca w oczy więc piszcie a potem będziemy dyskutować czemu tak a nie inaczej. Zdaje sobie sprawe że nie jest najpiękniejszy ale wiem jakie błędy popełniłem i jakie głupoty zrobiłem na "szybko" bez zastanawiania i następny model będzie napewno lepszy. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/acd3724bc7869e65.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9c2af10d542a1118.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/42d92e8fa30fd47d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9686224dd76aa3d6.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a5eb53927119805c.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d2cb0d5b91c41d1.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da241bfd33384c5c.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Mnie jak na pierwszy model się podoba.Mój pierwszy wyszedł o wiele gorzej niż twój.Jedyne co to te grudki farby nad atrapą. Życzę ci kolejnego udanego modelu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondi93 Napisano 28 Lipca 2008 Autor Share Napisano 28 Lipca 2008 malowanie mnie doprowadzało do szał, cały czas z kancików zlewała się farba i przebijał niebieski/czarny kolor, malowałem chyba ze 4 razy az w pewnym miejscy powstały bąble ;D, dzięki za opinie i ciesze się że ci się podoba ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Model, aż tak nie wygląda źle.Najgorzej co się rzuca w oczy to lakier ajjj.... malowałeś sprejami ? Jak tak to maluj powoli nie wal grubych warstw - bo temu Ci ściekała farba pewno ! na początku na pewno po 1/2 warstwach może przebijać, ale potem już będzie ok, a Ty pewnie chciałeś od razu 1 warstwą zakryć wszystko i skończyć, a to tak nie ma.Rama wygląda przyzwoicie, no i gdzie nie gdzie widać ślady po kleju na szybach.To chyba tyle. Pozdrawiam,eKrystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 A dawałeś podkład??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurras Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Jeżeli to Twój pierwszy model, to jest O.K , ale następnym razem przed malowaniem pamiętaj o odtłuszczeniu wszystkich elementów , głównie tych dużych : kabina , rama itp , nakładaj lakier warstwami tzn pierwsza warstwa -zapylenie, druga warstwa -malowanie całościowe , trzecia warstwa-wyciągnięcie połysku , pamiętaj też o odstępach czasowych między malowaniami a zobaczysz jaki będzie efekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Nie jest ok , niepotrzebnie malowałeś go , jak byś nie pomalował to wygladał by całkiem fajnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Jak nie jest ok? Chyba, dobrze, że maluje swój pierwszy model, jakby tego nie zrobił to na drugim miałby wpadki, a tak będzie zawsze lepiej. Model nie pomalowany nie wygląda fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 miqs nie mów że swój pierwszy model malowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Truckerek93 ja swój pierwszy model malowałem... i że Ty swojego nie malowałeś to nie znaczy że każdy nie malował . Nie martw się kondi93 jak na Twój pierwszy model wyszedł ok jak na (sam napisałeś) brak wiedzy o sklejaniu. Następne będą coraz lepsze . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Tak na czarno pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 No spoko , ja swój pierwszy pomalowałem , tyle ze bez podkładu , wtedy jeszcze sie nie znałem na tych wszystkich technikach i lakier odpadł , ja bym wolał lepiej sie dowiedzieć jak pomalować i zrobić to dobrze , nie twierdze ze jestem mistrzem tylko uczmy sie na błędach innych i korzystajmy z tego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondi93 Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2008 No to tak, przede wszystkim dzięki za wszystkie dobre opinie. Nie malowałem spreyami, tzn, zaczalem ale pierwsza warstwa, druga i nadal nie było to podobne do karoserii samochodu, potem ta mała puszeczka (tamiya) się skonczyla nie starczylo na wszystko i sie wkurzyłem kupilem zwykla farbe (oczywicie modelrska) czerwonš i pedzelkiem powolutku malowalem. Ja, chociaż nie jest wszystko w nim ok , jestem z siebie dumny, i zadowolony z modelu, teraz sklejam naczepke plandeke (Pegesus). Pozdrawiam PS I nie dawałem żadnych, podkladow, a z tym odtluszczaniem to macie racje , nie odtluszczalem i pzniej sie kapnalem ze zlewanie frby to byc moze prze tlustš powierzchnie. PS2. A zauważylicie błšd w kabinie? a mianowicie kierownica?? nie wiem czemu ale jakby mial tam ktos siadać to by pewnie nie wsiadł. Jest za nisko, a przyjrzalem sie temu lepiej i zauwazylem jak juz zaschło ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Sierpnia 2008 Share Napisano 1 Sierpnia 2008 Cóż, mogłeś kupić kolejną puchę Tamki i malować kolejne cienki wartwy spray'em. Modelarstwo nie lubi pośpiechu, a jak Cię wkurza model, to lepiej go na chwilę odłożyć na półkę i zacząć dłubać inny. Co do podkładu, to nie jest on niezbędny. Wszystko zależy od koloru plastiku i koloru docelowego - jeśli np. malujesz na zbliżony kolor do koloru plastiku, podkład możesz sobie podarować, trzeba tylko dobrze przygotować powierzchnię - zmatowić, odtłuścić. I tak przed każdą warstwą. Przykładowo, mój Actros Black Edition z beczką nie ma ani grama podkładu Jeśli chodzi o zlewanie się farby, malowanej pędzelkiem, to jest to zjawisko normalne i nic nie poradzisz. Odtłuszczanie i szlifowanie tylko minimalizuje ten efekt, ale nie usuwa całkowicie. Trzeba po prostu malować kilka razy, cienkie warstwy, wtedy krawędzie się zakryją. Im gęstsza farba, tym efekt mniejszy, choć oczywiście gęstszą farbą dużo gorzej się maluje. U mnie na pierwszy ogień też poszła Magnumka (pierwszy model) i też mocno kląłem, ponieważ dolne osłony pod kabiną są bardzo trudne do malowania, ze względu na głębokie wyprofilowania. Pamiętaj jednak, że każdy następny model będzie lepszy, pod warunkiem, że będziesz unikał "kopiowania" błędów. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondi93 Napisano 9 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Mam pytanko, pytam tutaj bo nie chce tworzyć nowego tematu z taką głupotą. Co znaczy ten symbol, bo złożyłem już jeden model, czekam na drugi i nadal go nie rozszyfrowałem, co on dokładnie mówi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Sierpnia 2008 Super Moderator Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Rozgrzej śrubokręt i zgrzej (stop, przypal) element z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondi93 Napisano 9 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Dzięki wielkie Skończyłem kleić naczepę do mojego Magnum. Jest to firanka "Pegasus". Dokładnie to Curtainside Trailer 1:24 Italeri 3809 ale to pewnie każdy wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Naczepa fajna.Ale zrób lepsze foty w dzień bo prawie nic nie widać.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondi93 Napisano 9 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Zrobie i postaram sie zrobić lepsze bo robie je telefonem, gdyż ponieważ iż, aparat mi sie zepsuł ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurras Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Chodzi o to , żeby w tym miejscu nie używać kleju tyko rozgrzać grot śrubokręta lub czegoś innego i i zrobić lekki "grzybek" głównie przy drążkach kierowniczych, w przeciwnym razie nie skręcisz kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Nie siedzę w truckach, ale jak na pierwsze modele wydaje mi się, że jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondi93 Napisano 20 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Dzięki, teraz zacząłem sklejać Scanie R620 Atelier (Italeri), nie będe jej chyba malował (tzn, karoserii) bo kolor jak dla mnie calkowicie ok sie wydaje;p, . Jak skończe to oczywiście fotki będą ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Maluj karoserię, nawet na taki sam kolor, bo lakier jest lakier, a plastik to lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 kondi93 nie wyprowadzisz dobrze globa i kasty w Scanii bez porządnego szlifowania i szpachli, zwłaszcza w miejscu, gdzie przychodzi łącznik między kabiną a globem oraz składanie boków kabiny do przodu. Wiem, bo akurat też jestem na etapie dłubania kasty w mojej skakance. Malowanie jest zatem konieczne. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondi93 Napisano 20 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2008 /A teraz powoli, Jareks jestem początkujący, która częsc to kasta, a która glob, i o co chodzi ze szlifowaniem i szpachlowaniem??? Aha i wiesz może jaki jest numer farby takiej samej jak plastik, i czy są farby które od razu metalik robią?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi