Evildead Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 Taki model z cyklu dziś widzisz jutro zapomnisz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 Zrobiłem nowy wash. Kolor chyba nie za bardzo wyszedł jaki miał. Celowałem bardziej w piasek. Teraz dostanie wash z suchych pasteli zmieszanych z wodą, jako imitację piasku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 Wkurza mnie już ten wash. Zmywam i dostanie czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 20 Lutego 2023 Share Napisano 20 Lutego 2023 Sprawdź skrzynkę odbiorczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 23 Lutego 2023 Autor Share Napisano 23 Lutego 2023 Wróciłem do czarnego washa. Jeszcze montaż drobnicy i karabinu. W tym tygodniu galeria. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Lutego 2023 Autor Share Napisano 24 Lutego 2023 Model ukończony. Rano galeria, bo już skąpo ze światłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 Ciężko oświetlić czarną dziurę. Za ciemno masz to wszystko, zero zróżnicowania i zero kontrastów. Zbyt ciemna baza którą gloss jeszcze bardziej przyciemnił. Dlatego bujałeś się tak z washem. Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Lutego 2023 Autor Share Napisano 24 Lutego 2023 (edytowane) 28 minut temu, orzechu500 napisał: Ciężko oświetlić czarną dziurę. Za ciemno masz to wszystko, zero zróżnicowania i zero kontrastów. Zbyt ciemna baza którą gloss jeszcze bardziej przyciemnił. Dlatego bujałeś się tak z washem. Szkoda. To co mogę jeszcze teraz zrobić, żeby był lepszy? Suche pastele? Chipping? Do tej pory każdy czołg traktowałem czarnym washem i tak zostawiałem. * następny na warsztat idzie Panzer I, na którym chcę kolejny raz przećwiczyć brudzenie. Będzie relacja. Potem FT17 z fumatorami i C7P. Edytowane 24 Lutego 2023 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 Moim skromnym zdaniem i okiem laika nie da się z tego wybrnąć, za ciemna baza to kaplica. Trzeba o tym pamiętać - bazę przyciemniają wszelkie kolejne zabiegi, varnishe, washe, filtry i inne wheatheringi, jak startujesz z ciemnego to ciemniej już tylko będzie. Może bardziej doświadczeni koledzi mnie poprawią i podpowiedzą jakieś mykensy i triki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 PS, to jest sprzęt no name? Nie ma żadnych oznaczeń? Myslalem chwilę nad Twoim problemem i może pomoże trochę rozjaśnianie głów śrub tudzież innych wypukłych elementów? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Lutego 2023 Autor Share Napisano 24 Lutego 2023 17 minut temu, orzechu500 napisał: PS, to jest sprzęt no name? Nie ma żadnych oznaczeń? Myslalem chwilę nad Twoim problemem i może pomoże trochę rozjaśnianie głów śrub tudzież innych wypukłych elementów? No name, bo nie mam oznaczeń. Z przyzwyczajenia nic nie zamawiałem, bo jak kleję II RP, to są bez oznaczeń ale coś się wymyśli. Może szachownicę mu nakleję i symbole priorytetu drogowego. A z tymi wypukłymi elementami, to popróbuję. Rozjaśnię bazowe kolory i naniosę na wybrane elementy wystające. Odnośnie washa, to widziałem, że na kamuflaż NATO często kładzie się biały wash. Spróbuję go w kolejnym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 II RP? Nie było wtedy T-72... Mam wrażenie, że gonisz do galerii końcowej kosztem modelu. Nie widzę w tym sensu kompletnie... Ile masz lat tak z ciekawości zapytam? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 A może spróbujesz zimowego malowania? Takiego z poligonu - wapno na szybko zapodane ławkowcem :-). Poszukaj zdjęć w sieci i konbinuj. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 15 godzin temu, orzechu500 napisał: Trzeba o tym pamiętać - bazę przyciemniają wszelkie kolejne zabiegi, varnishe, washe, filtry i inne wheatheringi, Niby tak ale nie do końca - dobór kolorystyczny wszystkich siuwaksów potrafi nawet odwrócić sytuację a końcowy lakier matowy w bardzo dużym stopniu przywraca kolor do punktu wyjścia. Ja bym go spróbował smarować jasnymi olejami - że niby kurz i niby wypłowienia. 14 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Odnośnie washa, to widziałem, że na kamuflaż NATO często kładzie się biały wash. Spróbuję go w kolejnym modelu. Wash to naprawdę nie jedyna technika modelarska. Zainwestuj w jakieś trzy jasne farby olejne i biedronkuj bo sam wash nic na ciemnym modelu nie zmieni w kwestii jego ciemności. Kontrastowy wash pomoże tylko wydobyć szczegóły jeśli jest odpowiednio dobrany a nie tak jak przy Twojej poprzedniej próbie. A co do tego białego washa często stosowanego na NATO kamuflaże to też można poprosić jakieś zdjęcia tak jak z tym różnym ustawieniem granatów dymnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi