Klapouch Napisano 28 Listopada 2022 Share Napisano 28 Listopada 2022 Model według mnie dość dziwny. Fajny temat, ale kiepski detal dźwigu (chwilami żenujące mydło), kiepskie spasowanie kabiny, okropne oszklenie - szablon w folii. No i te sznurki, zastąpiłem drucikami. Koniec końców malowało się fajnie 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 Ciekawy temat, ładne sklejony, nieco zaskakuje mocne zazielenienie na zdjęciach, chyba w naturze nie jest tak podbity kolor. Manipulowałeś coś przy obróbce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2022 2 godziny temu, GreGG24 napisał: Ciekawy temat, ładne sklejony, nieco zaskakuje mocne zazielenienie na zdjęciach, chyba w naturze nie jest tak podbity kolor. Manipulowałeś coś przy obróbce? Niewiele, tyle tylko, żeby na ekranie wyglądał podobnie jak w dobrym świetle. Zielony jest mocny, nasycony - rozjaśniany żółtym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 Kolor wyszedł na zdjęciach, jak wyszedł... Widać, że to model dużej ciężarówki w 72-ce. Spróbuj przynajmniej wyprostować te linki albo nadaj im jakiś kształt wymuszony przez grawitację. Sam go kiedyś zrobiłem, ale w 1:35 i wersji ciągnika artyleryjskiego/cargo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 8 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2022 9 godzin temu, Lipstein napisał: Kolor wyszedł na zdjęciach, jak wyszedł... Widać, że to model dużej ciężarówki w 72-ce. Spróbuj przynajmniej wyprostować te linki albo nadaj im jakiś kształt wymuszony przez grawitację. Sam go kiedyś zrobiłem, ale w 1:35 i wersji ciągnika artyleryjskiego/cargo. Wyprostuj linki, ale jak ?! Wcześniej jakoś linek nie robiłem, te są z cienkiego drucika. Napinałem jak się dało, a jak klej stężał to wróciły do pozycji jak widać. Chyba pociągnęły za sobą te dźwigi, które trzymają się tak trochę na słowo honoru w tym modelu. Potem próbowalem delikatnie zapalniczką podgrzać, ale to również niewiele dało. Następnym razem użyję chyba linek do statków, które sobie kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Grudnia 2022 Share Napisano 8 Grudnia 2022 Jest metoda na wykonywanie linek z elastycznych nitek na przykład wyciągniętych ze starych pończoch lub rajstop. Taka linka po naciągnięciu i przyklejeniu nigdy Ci nie opadnie. Takie linki używałem do anten samolotów. W oryginale były relatywnie cienkie. Być ta metoda sprawdziła by się przy Twoim modelu w skali 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 8 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2022 Godzinę temu, Endrju napisał: Jest metoda na wykonywanie linek z elastycznych nitek na przykład wyciągniętych ze starych pończoch lub rajstop. Taka linka po naciągnięciu i przyklejeniu nigdy Ci nie opadnie. Takie linki używałem do anten samolotów. W oryginale były relatywnie cienkie. Być ta metoda sprawdziła by się przy Twoim modelu w skali 1:72. Być może, nie próbowalem. Za to wiem, że dołączona do zestawu linka nie nadaje się absolutnie do niczego - nawet nie wiadomo czym ją przykleić. A i jeszcze - wina jest też po mojej stronie taka, że prowadzenie linki można / należy przemyśleć i przygotować od samego początku np wywiercając otwory w elementach, czy przyklejając "początek" linki do elementu przed montażem tego ostatniego. Ja liny dawałem na końcu i wszystkie te rzeczy dały o sobie znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi