Skocz do zawartości

Diamond T 969 Wrecker 1/72 IBG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Model według mnie dość dziwny. Fajny temat, ale kiepski detal dźwigu (chwilami żenujące mydło), kiepskie spasowanie kabiny, okropne oszklenie - szablon w folii. No i te sznurki, zastąpiłem drucikami. Koniec końców malowało się fajnie :)

IMG_0389.jpg

IMG_0392 1.jpg

IMG_0387.jpg

IMG_0388.jpg

IMG_0390 1.jpg

IMG_0391 1.jpg

• Like 7
  • 2 weeks later...
Napisano

Ciekawy temat, ładne sklejony, nieco zaskakuje mocne zazielenienie na zdjęciach, chyba w naturze nie jest tak podbity kolor. Manipulowałeś coś przy obróbce?

Napisano
2 godziny temu, GreGG24 napisał:

Ciekawy temat, ładne sklejony, nieco zaskakuje mocne zazielenienie na zdjęciach, chyba w naturze nie jest tak podbity kolor. Manipulowałeś coś przy obróbce?

Niewiele, tyle tylko, żeby na ekranie wyglądał podobnie jak w dobrym świetle. Zielony jest mocny, nasycony - rozjaśniany żółtym. 

Napisano

Kolor wyszedł na zdjęciach, jak wyszedł...

Widać, że to model dużej ciężarówki w 72-ce. Spróbuj przynajmniej wyprostować te linki albo nadaj im jakiś kształt wymuszony przez grawitację. 

Sam go kiedyś zrobiłem, ale w 1:35 i wersji ciągnika artyleryjskiego/cargo.

Napisano
9 godzin temu, Lipstein napisał:

Kolor wyszedł na zdjęciach, jak wyszedł...

Widać, że to model dużej ciężarówki w 72-ce. Spróbuj przynajmniej wyprostować te linki albo nadaj im jakiś kształt wymuszony przez grawitację. 

Sam go kiedyś zrobiłem, ale w 1:35 i wersji ciągnika artyleryjskiego/cargo.

Wyprostuj linki, ale jak ?! Wcześniej jakoś linek nie robiłem, te są z cienkiego drucika. Napinałem jak się dało, a jak klej stężał to wróciły do pozycji jak widać. Chyba pociągnęły za sobą te dźwigi, które trzymają się tak trochę na słowo honoru w tym modelu. Potem próbowalem delikatnie zapalniczką podgrzać, ale to również niewiele dało. Następnym razem użyję chyba linek do statków, które sobie kupiłem. 

Napisano

Jest metoda na wykonywanie linek z elastycznych nitek na przykład wyciągniętych ze starych pończoch lub rajstop. Taka linka po naciągnięciu i przyklejeniu nigdy Ci nie opadnie. Takie linki używałem do anten samolotów. W oryginale były relatywnie cienkie. Być ta metoda sprawdziła by się przy Twoim modelu w skali 1:72.

Napisano
Godzinę temu, Endrju napisał:

Jest metoda na wykonywanie linek z elastycznych nitek na przykład wyciągniętych ze starych pończoch lub rajstop. Taka linka po naciągnięciu i przyklejeniu nigdy Ci nie opadnie. Takie linki używałem do anten samolotów. W oryginale były relatywnie cienkie. Być ta metoda sprawdziła by się przy Twoim modelu w skali 1:72.

Być może, nie próbowalem. Za to wiem, że dołączona do zestawu linka nie nadaje się absolutnie do niczego - nawet nie wiadomo czym ją przykleić. 

A i jeszcze - wina jest też po mojej stronie taka, że prowadzenie linki można / należy przemyśleć i przygotować od samego początku np wywiercając otwory w elementach, czy przyklejając "początek" linki do elementu przed montażem tego ostatniego. Ja liny dawałem na końcu i wszystkie te rzeczy dały o sobie znać.