Klapouch Napisano 28 Listopada 2022 Napisano 28 Listopada 2022 Model według mnie dość dziwny. Fajny temat, ale kiepski detal dźwigu (chwilami żenujące mydło), kiepskie spasowanie kabiny, okropne oszklenie - szablon w folii. No i te sznurki, zastąpiłem drucikami. Koniec końców malowało się fajnie 7 Cytuj
GreGG24 Napisano 7 Grudnia 2022 Napisano 7 Grudnia 2022 Ciekawy temat, ładne sklejony, nieco zaskakuje mocne zazielenienie na zdjęciach, chyba w naturze nie jest tak podbity kolor. Manipulowałeś coś przy obróbce? Cytuj
Klapouch Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Napisano 7 Grudnia 2022 2 godziny temu, GreGG24 napisał: Ciekawy temat, ładne sklejony, nieco zaskakuje mocne zazielenienie na zdjęciach, chyba w naturze nie jest tak podbity kolor. Manipulowałeś coś przy obróbce? Niewiele, tyle tylko, żeby na ekranie wyglądał podobnie jak w dobrym świetle. Zielony jest mocny, nasycony - rozjaśniany żółtym. Cytuj
Lipstein Napisano 7 Grudnia 2022 Napisano 7 Grudnia 2022 Kolor wyszedł na zdjęciach, jak wyszedł... Widać, że to model dużej ciężarówki w 72-ce. Spróbuj przynajmniej wyprostować te linki albo nadaj im jakiś kształt wymuszony przez grawitację. Sam go kiedyś zrobiłem, ale w 1:35 i wersji ciągnika artyleryjskiego/cargo. Cytuj
Klapouch Napisano 8 Grudnia 2022 Autor Napisano 8 Grudnia 2022 9 godzin temu, Lipstein napisał: Kolor wyszedł na zdjęciach, jak wyszedł... Widać, że to model dużej ciężarówki w 72-ce. Spróbuj przynajmniej wyprostować te linki albo nadaj im jakiś kształt wymuszony przez grawitację. Sam go kiedyś zrobiłem, ale w 1:35 i wersji ciągnika artyleryjskiego/cargo. Wyprostuj linki, ale jak ?! Wcześniej jakoś linek nie robiłem, te są z cienkiego drucika. Napinałem jak się dało, a jak klej stężał to wróciły do pozycji jak widać. Chyba pociągnęły za sobą te dźwigi, które trzymają się tak trochę na słowo honoru w tym modelu. Potem próbowalem delikatnie zapalniczką podgrzać, ale to również niewiele dało. Następnym razem użyję chyba linek do statków, które sobie kupiłem. Cytuj
Endrju Napisano 8 Grudnia 2022 Napisano 8 Grudnia 2022 Jest metoda na wykonywanie linek z elastycznych nitek na przykład wyciągniętych ze starych pończoch lub rajstop. Taka linka po naciągnięciu i przyklejeniu nigdy Ci nie opadnie. Takie linki używałem do anten samolotów. W oryginale były relatywnie cienkie. Być ta metoda sprawdziła by się przy Twoim modelu w skali 1:72. Cytuj
Klapouch Napisano 8 Grudnia 2022 Autor Napisano 8 Grudnia 2022 Godzinę temu, Endrju napisał: Jest metoda na wykonywanie linek z elastycznych nitek na przykład wyciągniętych ze starych pończoch lub rajstop. Taka linka po naciągnięciu i przyklejeniu nigdy Ci nie opadnie. Takie linki używałem do anten samolotów. W oryginale były relatywnie cienkie. Być ta metoda sprawdziła by się przy Twoim modelu w skali 1:72. Być może, nie próbowalem. Za to wiem, że dołączona do zestawu linka nie nadaje się absolutnie do niczego - nawet nie wiadomo czym ją przykleić. A i jeszcze - wina jest też po mojej stronie taka, że prowadzenie linki można / należy przemyśleć i przygotować od samego początku np wywiercając otwory w elementach, czy przyklejając "początek" linki do elementu przed montażem tego ostatniego. Ja liny dawałem na końcu i wszystkie te rzeczy dały o sobie znać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi