HK1885 Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 Drodzy, Ja się zupełnie nie znam na takich klimatach - czy to się nadaje na polską haubicę wz.1917 czy trzeba coś przerabiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 4 godziny temu, HK1885 napisał: Drodzy, Ja się zupełnie nie znam na takich klimatach - czy to się nadaje na polską haubicę wz.1917 czy trzeba coś przerabiać? Już mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 25 minut temu, HK1885 napisał: Tak mi się jakoś skojarzyło... Tu też pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 Generalnie ja też się nie rozeznaję w tym temacie ale pytanie jakie jest założenie modelarskie. Czy haubica ma być jest jedną z tych, które przybyły do Polski z armią gen. Hallera czy jedną z tych które zostały wyprodukowane w Starachowicach? Te które przybyły do Polski z armią gen. Hallera są prawdopodobnie identyczne. Te wyprodukowane w Polsce mogły już mieć pewne zmiany. Jeśli ja bym miał taki dylemat to robił bym bez zmian jako haubicę z niebieskiej armii. Historycznie to ciekawszy temat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 Jak najbardziej pasuje do naszych klimatów , 1920 ,i 1939, sam mam ją zamiar dostosować do ciągnika C4p ,oczywiście po wymianie kół. Zresztą polecam na szybko do poczytania http://derela.pl/155mm_wz17_pl.htm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2022 No to kwestia rozstrzygnięta. 32 minuty temu, Andrzej Godlewski napisał: Zresztą polecam na szybko do poczytania http://derela.pl/155mm_wz17_pl.htm Krótka ściągawka. Fajne wrażenie robi haubica na DSach. Godzinę temu, sas55 napisał: Tu też pasuje... Oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 2 godziny temu, HK1885 napisał: No to kwestia rozstrzygnięta. Krótka ściągawka. Fajne wrażenie robi haubica na DSach. Oczywiście. Nie gadać ! Sklejać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 28 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 18.12.2022 o 19:20, HK1885 napisał: Fajne wrażenie robi haubica na DSach. Tego co chciałem to nie było, ale też będzie na oponach... 155 mm M1918 czyli zmodernizowana przez Amerykanów haubica Schneider wz. 1917. Model sam w sobie bardzo ładny, elegancko zrobione wypraski, blaszka fototrawiona + instrukcja jako książeczka. Jest komplet części do zrobienia standardowej, francuskiej haubicy z WWI i ramki z częściami do wersji amerykańskiej, używanej na początku WWII przez USMC. Przyznaję, że wersja US bardziej do mnie przemawia. Ale, że spodobała mi się haubica na DSach to jest haubica na DSach. Tutaj IBG zrobiło podobny zabieg co Das Werk - do standardowych wyprasek (no... może bez szprychowych kół) są dołożone ramki z nową tarczą i DSami. A przy okazji odkryłem, że 5 lat temu kupiłem też haubicę 100 mm jak tylko się pokazała jako nowość. Miała być jedna 155-ka, a są w sumie trzy modele. No to zaczynam zabawę. Powrót do korzeni - 1/35 jak w 1992. Edytowane 28 Grudnia 2022 przez HK1885 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 3 godziny temu, HK1885 napisał: Ale, że spodobała mi się haubica na DSach to jest haubica na DSach. A co to te DSy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 11 minut temu, Paweł Czarnocki napisał: A co to te DSy ? Opony Michelin DS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Grudnia 2022 Share Napisano 30 Grudnia 2022 armatek mało na forum więc będę zaglądał - powodzenia w budowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi