Konrad-Ciba Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 Witam! Mam na warsztacie trzy modele czołgu BT. Wczesny, średni i późny. Wczesny i średni są już w B&W z kolei późnego muszę jeszcze wymalować. Głównym problemem jest brak gąsienic do tych modeli, liczyłem na MasterCluby ale jak wiadomo wojna wszystko pokrzyżowała. Trzeba czekać na jakiegoś producenta. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 Wyglada bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 2 godziny temu, Klapouch napisał: Wyglada bardzo ładnie. No. Na razie taki szarak ale zaraz za momencik będziemy achać i ochać z zachwytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 21 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 18.12.2022 o 15:33, Paweł Czarnocki napisał: No. Na razie taki szarak ale zaraz za momencik będziemy achać i ochać z zachwytu Postaram się. Dzięki. Poza T-28 dziś też pracowałem na ostatnim BT-2. Początki malowania techniką B&W na trzecim a zarazem ostatnim BT-2 w kolekcji. W tym wypadku to wersja późna. Edytowane 21 Grudnia 2022 przez Konrad-Ciba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 21 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2022 Jeden a zarazem ostatni z trójki miniatur, modelu czołgu BT-2 w wersji późnej aktualnie już po malowaniu techniką B&W. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 Czy dla mniej wtajemniczonych mógłbyś wyjaśnić jaka technika kryje się pod skrótem B&W? Sam skrót to zapewne Black & White ale na czym polega sama technika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 No ładnie to wygląda, bardzo jestem ciekaw efektu końcowego. Mam ten model i jest on kolejnym przykładem na to że ludzie z HB nie robią żadnego researchu tylko kopiują coś z jakiejś książki albo pojazd muzealny zupelnie bez zastanowienia. W przypadku tego wozu skopiowali pojazd z muzeum (jak znajdę zdjęcie to zamieszczę) który był składany z jakiegoś wraka i miał na górze pod wieżą dospawaną płytę stalową żeby móc na czymkolwiek wieżę postawić. I ta płyta jest tu idealnie odwzorowana Elementy zawieszenia pierwszej pary kół też robili z głowy, bo w tym walkaroundzie, z którego korzystali autor zdjęć nie dotarł wszędzie z aparatem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 (edytowane) Podoba mi się to podejście do tematu. Wygląda bardzo obiecująco. @Endrjutechnika BW polega na wymalowaniu efektów kolorem czarnym i białym a także pośrednimi a następnie położeniu na tak przygotowaną powierzchnię mocno rozcieńczonego koloru bazowego. Przy transparentnych warstwach docelowego koloru wcześniejsze efekty są bardzo dobrze widoczne z pod spodu i moim zdaniem o wiele bardziej delikatne i nienachalne niż klasyczna modulacja. A technika ta nie ogranicza się wyłącznie do światłocienia bo można jeszcze na tym etapie zrobić marmurki, zacieki, obicia a nawet wash. Tutaj jeden z mistrzów tej techniki w akcji: https://jllopezstyle.com/tiger-i-bw-technique/ Edytowane 22 Grudnia 2022 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2022 Dokładnie. Ja jeszcze dodam, że standardowa technika B&W powinna mieć jeszcze mocniejsze kontrasty, tak by zapobiec całkowitemu zamalowaniu kolorem bazowym, niż na moich pracach lecz mnie akurat się podoba lekka modulacja. Mam jeszcze pare przykładów B&W jeżeli jesteście zainteresowani. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2022 Malowanie rozpocząłem od transparentnej warstwy AK RC073. Następnie nałożyłem lakier GX100 oraz AK088 - Worn Effects. Potem AK RC013 i zdrapywanie pędzlem, nasączonym w wodzie, zimowej warstwy. Na koniec wymalowałem kamuflaż, używając do tego AK Camouflage Elastic Putty - AK8076. Kolor kamuflażu uzyskałem mieszając ze sobą XF-64 i Mr. Hobby H-12 w proporcjach pół na pół. Dojdzie jeszcze sporo bieli. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 Ale jak to w jeden dzień tyle etapów? to jakieś kosmiczne tempo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2022 9 minut temu, Evildead napisał: Ale jak to w jeden dzień tyle etapów? to jakieś kosmiczne tempo A ileż tam tego malowania było, mały, prosty model. Łącznie zużyłem może z 3 godziny mojego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2022 Pierwsza warstwa białego to jakiś biały Revell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 Obserwuję z ciekawością, bo sam chętnie popełniłbym jakiś zimowy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2022 3 godziny temu, Klapouch napisał: Obserwuję z ciekawością, bo sam chętnie popełniłbym jakiś zimowy model Zimówki są fajne bo ożywiają kolekcje. Sam problem jest w dobrym namalowaniu zimowego kamuflażu co na tym BT się chyba nie udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Ostatnia warstwa bieli to „szminka” Tamiy biała, nakładana za pomocą wody. Numer katalogowy to 87083. Pomalowałem pędzlem detale takie jak opony czy skórzane paski na kadłubie. Użylem do tego farb Vallejo 305 do kół oraz Vallejo 71.035 do skóry. Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Konrad-Ciba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2022 Pomalowałem wersje średnią. Użyłem farby Mr. Hobby CMC12, którą rozjaśniałem XF-55 a na końcu LP-2 na najbardziej wystające detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2022 Ostatni z trójki modeli czołgu BT-2 w wersji późnej, został pomalowany AK RC073. Rozjaśnienia dokonałem z CF-4 oraz Tamiya LP-02. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 Żółte rozjaśnienia do mnie przemawiają najbardziej z estetycznego punktu widzenia. Są super. Z białym chyba baza jest zbyt … ciemno - zielona? Nie wiem, wydaje mi się, że wszelkie russian green dobrze grają z żółtymi, a do białych trzeba by mniej nasyconych zieleni użyć. Takie domorosłe mądrowanie się, ciekaw jestem Twojego zdania. Co do zimowego - na tutorialach, które widziałem „zimowy” efekt uzyskuje się pod koniec. Przez cały czas malowanie wyglada dość dziwnie, nagle w kilku ostatnich krokach zaczyna wyglądać to zimowo. Mi nigdy się nie udało tego dobrze zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 24 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2022 29 minut temu, Klapouch napisał: Żółte rozjaśnienia do mnie przemawiają najbardziej z estetycznego punktu widzenia. Są super. Z białym chyba baza jest zbyt … ciemno - zielona? Nie wiem, wydaje mi się, że wszelkie russian green dobrze grają z żółtymi, a do białych trzeba by mniej nasyconych zieleni użyć. Takie domorosłe mądrowanie się, ciekaw jestem Twojego zdania. Co do zimowego - na tutorialach, które widziałem „zimowy” efekt uzyskuje się pod koniec. Przez cały czas malowanie wyglada dość dziwnie, nagle w kilku ostatnich krokach zaczyna wyglądać to zimowo. Mi nigdy się nie udało tego dobrze zrobić. Ten ciemny kamuflaż jak w instrukcji. Ponoć wczesne pojazdy z tego okresu miewały nawet i czarny kamuflaż. Ja zrobiłem tak żeby się kolekcja ożywiła, w sumie to mi się też podoba ta koncepcja ale czy ona jest słuszna to nie wiem. Napewno nie jest wykluczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 24 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2022 „Popaćkałem” wersje średnią. Użyłem farby olejnej ABT035. Buff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 24 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2022 Miałem jeszcze trochę czasu na wymalowanie detalu na wersji średniej. Późnego nie malowałem bo póki co i tak nie mam cyrkla, którego użyje do malowania oznaczeń. Te dwa BT-2 są gotowe na filtry lecz nie wiem kiedy to nastąpi bo i tak nie mam do nich gąsienic. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 25 Grudnia 2022 Share Napisano 25 Grudnia 2022 BARDZO fajne kolorowanki. Tak się głupio zapytam. Ruscy nie barwili kauczuku na czarno? Czy to tylko zabieg mający urozmaicić kolorystykę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2022 10 godzin temu, Lipa napisał: BARDZO fajne kolorowanki. Tak się głupio zapytam. Ruscy nie barwili kauczuku na czarno? Czy to tylko zabieg mający urozmaicić kolorystykę? O opony Ci chodzi? To mogę zboczenie w tym temacie. Takie jasna guma mi się podoba bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2022 Malowanie szczegółów na wersji późnej zakończone, w styczniu kupię cyrkiel i namaluję oznaczenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi