Seb Napisano 20 Grudnia 2022 Share Napisano 20 Grudnia 2022 (edytowane) A dokładnie VK45.01(H) Fgsl.nr.V1, czyli prototypowy Tygrys nr 1 zbudowany na początku 1942. Pojazd nigdy nie brał udziału w walkach, a na front trafiły już mocno zmodyfikowane tzw. Tygrysy Initiale. Model RFM 5071 + kilka dodatków jak metalowa lufa, drukowane lampy czy fototrawione błotniki. Model w zasadzie spoko, ale niestety ma 3 istotne wtopy. Nie będę opisywał, bo analizę można znaleźć tu: https://tiger1.info/models/products-page/RM5071 Dodatkowo oczywiście jak to we wszystkich Tygrysach RFM za wysokie są wydechy. Uwaga dla wszystkich przyszłych budowniczych tego modelu. Montaż opuszczanego pancerza tzw. "Vorpanzer" jest dość skomplikowany! Edytowane 20 Grudnia 2022 przez Seb 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 20 Grudnia 2022 Share Napisano 20 Grudnia 2022 (edytowane) Jest i delikatne CM, są zacieki, trochę kurzu, no ale to prototyp, więc więcej wymagać nie należy. Ciekawy jest ten Vorpanzer i chyba zrozumiałe, dlaczego z niego zrezygnowano. ...zastanawia mnie tylko, co się stało z lewym kołem (prawe chyba też, ale nie bardzo to widać) napinającym, bo sądząc po układzie lekko klapniętych gąsienic, koło jakby opadnięte jest. Ogólnie jednak Edytowane 20 Grudnia 2022 przez Rafał B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 20 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2022 14 minut temu, Rafał B napisał: Jest i delikatne CM, są zacieki, trochę kurzu, no ale to prototyp, więc więcej wymagać nie należy. Ciekawy jest ten Vorpanzer i chyba zrozumiałe, dlaczego z niego zrezygnowano. ...zastanawia mnie tylko, co się stało z lewym kołem (prawe chyba też, ale nie bardzo to widać) napinającym, bo sądząc po układzie lekko klapniętych gąsienic, koło jakby opadnięte jest. Ogólnie jednak Dzięki Rafał. Prawdopodobnie główną przyczyną zrezygnowania z Vorpancera było to że system hydrauliczny za dużo miejsca zajmował? Hydraulicznie też były podnoszone klapy tylne, dlatego brak późniejszych charakterystycznych haków do przytrzymywania klap w pozycji otwartej. Koła napinające były tak skonstruowane, że regulowana oś przemieszczała koło w dół jeżeli chciało się zmniejszyć napięcie gąsienicy, a do tyłu żeby napiąć. Przeważnie robię Tygrysy z kołem skierowanym w dół, żeby wlazła przepisowa ilość ogniw gąsienicy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 20 Grudnia 2022 Share Napisano 20 Grudnia 2022 28 minut temu, Seb napisał: Prawdopodobnie główną przyczyną zrezygnowania z Vorpancera było to że system hydrauliczny za dużo miejsca zajmował... To jedno, a drugie, to przypuszczam, że byłby podatny na uszkodzenia, a przez to mocno awaryjny. No i wszystko w temacie Seb, dzięki za wyjaśnienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 fajnie wyszedł ten "peryskop" w zadku to do brodzenia ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2022 48 minut temu, M.A.V. napisał: fajnie wyszedł ten "peryskop" w zadku to do brodzenia ? Dzięki, hehe, tak do brodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 Mi się podoba. Niestandardowy Tiger, fajnie wyszedł. Kolor i kurz pierwsza klasa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 25 Grudnia 2022 Share Napisano 25 Grudnia 2022 Bardzo fajny wyszedł choć mało komiksowy Chrapy z tyłu to wyglądają jakby miał własną wersję AA acht koma acht. Wiecie, coś ala Schräge Musik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi