Seb Posted December 20, 2022 Posted December 20, 2022 (edited) A dokładnie VK45.01(H) Fgsl.nr.V1, czyli prototypowy Tygrys nr 1 zbudowany na początku 1942. Pojazd nigdy nie brał udziału w walkach, a na front trafiły już mocno zmodyfikowane tzw. Tygrysy Initiale. Model RFM 5071 + kilka dodatków jak metalowa lufa, drukowane lampy czy fototrawione błotniki. Model w zasadzie spoko, ale niestety ma 3 istotne wtopy. Nie będę opisywał, bo analizę można znaleźć tu: https://tiger1.info/models/products-page/RM5071 Dodatkowo oczywiście jak to we wszystkich Tygrysach RFM za wysokie są wydechy. Uwaga dla wszystkich przyszłych budowniczych tego modelu. Montaż opuszczanego pancerza tzw. "Vorpanzer" jest dość skomplikowany! Edited December 20, 2022 by Seb 12 Quote
Rafał B Posted December 20, 2022 Posted December 20, 2022 (edited) Jest i delikatne CM, są zacieki, trochę kurzu, no ale to prototyp, więc więcej wymagać nie należy. Ciekawy jest ten Vorpanzer i chyba zrozumiałe, dlaczego z niego zrezygnowano. ...zastanawia mnie tylko, co się stało z lewym kołem (prawe chyba też, ale nie bardzo to widać) napinającym, bo sądząc po układzie lekko klapniętych gąsienic, koło jakby opadnięte jest. Ogólnie jednak Edited December 20, 2022 by Rafał B 1 Quote
Seb Posted December 20, 2022 Author Posted December 20, 2022 14 minut temu, Rafał B napisał: Jest i delikatne CM, są zacieki, trochę kurzu, no ale to prototyp, więc więcej wymagać nie należy. Ciekawy jest ten Vorpanzer i chyba zrozumiałe, dlaczego z niego zrezygnowano. ...zastanawia mnie tylko, co się stało z lewym kołem (prawe chyba też, ale nie bardzo to widać) napinającym, bo sądząc po układzie lekko klapniętych gąsienic, koło jakby opadnięte jest. Ogólnie jednak Dzięki Rafał. Prawdopodobnie główną przyczyną zrezygnowania z Vorpancera było to że system hydrauliczny za dużo miejsca zajmował? Hydraulicznie też były podnoszone klapy tylne, dlatego brak późniejszych charakterystycznych haków do przytrzymywania klap w pozycji otwartej. Koła napinające były tak skonstruowane, że regulowana oś przemieszczała koło w dół jeżeli chciało się zmniejszyć napięcie gąsienicy, a do tyłu żeby napiąć. Przeważnie robię Tygrysy z kołem skierowanym w dół, żeby wlazła przepisowa ilość ogniw gąsienicy 1 Quote
Rafał B Posted December 20, 2022 Posted December 20, 2022 28 minut temu, Seb napisał: Prawdopodobnie główną przyczyną zrezygnowania z Vorpancera było to że system hydrauliczny za dużo miejsca zajmował... To jedno, a drugie, to przypuszczam, że byłby podatny na uszkodzenia, a przez to mocno awaryjny. No i wszystko w temacie Seb, dzięki za wyjaśnienia 1 Quote
M.A.V. Posted December 22, 2022 Posted December 22, 2022 fajnie wyszedł ten "peryskop" w zadku to do brodzenia ? 1 Quote
Seb Posted December 22, 2022 Author Posted December 22, 2022 48 minut temu, M.A.V. napisał: fajnie wyszedł ten "peryskop" w zadku to do brodzenia ? Dzięki, hehe, tak do brodzenia 1 Quote
robertmodelarz Posted December 22, 2022 Posted December 22, 2022 Mi się podoba. Niestandardowy Tiger, fajnie wyszedł. Kolor i kurz pierwsza klasa. 1 Quote
Lipa Posted December 25, 2022 Posted December 25, 2022 Bardzo fajny wyszedł choć mało komiksowy Chrapy z tyłu to wyglądają jakby miał własną wersję AA acht koma acht. Wiecie, coś ala Schräge Musik 1 Quote
Recommended Posts