Skocz do zawartości

SS-Rottenführer, 3. SS-Panzerdivision "Totenkopf" Charków 1943 Dragon 1/16

neptun1939

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli idę do przodu. 
 Łopatka zmalowana. Pozostało zrobić biały wash na szwach i dodać troszkę więcej brudu (błota i śniegu) na sztychu. Manierka zmalowana, zostało obić kubek i dodać zacieki/brud na futerku. MP40 zmalowany. Pasek dorobiony z kartki papieru, zostało go pomalować i będę dopasowywał łapy do broni. 

Kolejny na tapecie będzie granat i buty. 
Edlyh6i.jpg

dUQvqhC.jpg
qoO1ei3.jpg
sYTYniB.jpg

• 2 weeks later...

Gonimy z tematem.
 Szpachla na korpusie wyszlifowana i dopasowany korpus pod ładownice.
BBGTTSL.jpg

r321vax.jpg

Następnie na poleciał podkład. Na zdjęciu w kółku zaznaczone miejsce do poprawki szlifierskiej 😉
biKIxtR.jpg

aaOupI2.jpg

Ładownice do MP-40 poskładane, wklejone na papier, co umożliwia ich wyginanie:
yNODfc6.jpg

I zapodkładowane:

gWGjSjW.jpg

Później wleciała Pactra A30 Olive Drab z aero:

QZ3mufa.jpg

Granat skończony:

8X3omiI.jpg

Może jutro uda się wycieniować ładownice i zmalować na nich skóry.
 Mam wątpliwość co do tej ładownicy bez tej kieszonki z boku, czy ona nie leży zbyt poziomo na figurce.  Prosił bym by się jakiś spec-rekonstruktor od szkopów wypowiedział, czy jest możliwość by się tak mogła ułożyć ta ładownica.

11 godzin temu, neptun1939 napisał:

Mam wątpliwość co do tej ładownicy bez tej kieszonki z boku, czy ona nie leży zbyt poziomo na figurce.  Prosił bym by się jakiś spec-rekonstruktor od szkopów wypowiedział, czy jest możliwość by się tak mogła ułożyć ta ładownica.

Oczywiście że jest taka możliwość. Szlufki były naszywane do korpusu ładownic pod dość znacznym kątem, a do tego miały one dość duży "prześwit", większy niż szerokość pasa. To sprawiało że ładownica dość luźno wisiała na pasie i i mogła tak się ułożyć. Mogę to również osobiście potwierdzić, na podstawie doświadczeń w rekonstrukcji

Mp.jpg

• Like 1

W dniu 24.09.2023 o 13:25, PiterATS napisał:

. To sprawiało że ładownica dość luźno wisiała na pasie i i mogła tak się ułożyć. Mogę to również osobiście potwierdzić, na podstawie doświadczeń w rekonstrukcji

I to jest wiadomość, jaką chciałem usłyszeć ;D

• 8 months later...

Pora zakończyć temat figuranta i wznowić nad nim prace...
Otwory na ręce były jakieś płytkie więc postanowiłem je przerobić/pogłębić, w międzyczasie zacząłem zabawę z dopasowanie pasa i tłuczka:
 XQDU16B.jpg
I po operacji:
7Ig8ZTT.jpg
Następnie zabrałem się za dłonie, które umownie pasowały do broni:
7zhGYGj.jpg
y4Qk1hz.jpg
020kRqs.jpg
Przerobione ( dodane zgięcia palców itp) przypasowane na bluetacka do korpusu:
St40fjF.jpg
I po wpasowaniu na stałe do broni pasuje to tak:
bwi54PR.jpg
5tgC9l3.jpg
iBbiBQX.jpg
Zacząłem konwersję chlebaka - zestawowy jest za mały i zbyt "prosty". Z Greenstuffa wykonam wypełnienie dziury oraz dodam obłości na krawędziach:
xuNQlAC.jpg
Same rękawice będą przerobione na trójpalczaste w Splinterze, spodnie będą w jesiennym Dębie, natomiast charkówka w barwie jak jest obecnie. 
Buty zostały pomalowane. Następny etap to będzie ich brudzenie, ale to już razem z całą figurką. Niestety mają fantastyczny kształt i nie pasują do żadnych znanych mi niemieckich modeli obuwia, ale nie miałem siły w zabawę w przeróbkę ( czytaj: rzeźbienie ich od nowa).
wH0k3x3.jpg
UdDvM5Y.jpg
R7P97nu.jpg
Kolejne postępy niedługo. 

• Like 1

Z tego co widać w instrukcji Dragona, to miały być skóro-filce. Ja bym je zostawił tak jak są, bo równie dobrze mogą robić za zwykłe saperki. Ewentualnie  przeszlifowałbym same zelówki podeszwy, bo one są rzeczywiście z 2 razy za wysokie.

• 4 weeks later...

Ostatnio bawiłem się troszkę z GreenStuffem. Efekty:
-> Poprawiony chlebak:
Pd2HWCD.jpg
->Zacząłem nowe rękawice 3 palczaste robić/przerabiać:
WrgZBuV.jpg
nCkN4hD.jpg
4dCjAgc.jpg
1LDuVyJ.jpg
Dziś skończę rękawice i będę podkładował wszystko.

Zapodkładowany, wyszło troszkę poprawek. Ale "pierwsze wszarze za płoty" z Green Stuffem
7tyGIBj.jpg
QaNVdky.jpg
Chlebak do poprawy ( przeszlifować, wygładzić):
LYIJIhB.jpg
RmkkQe0.jpg
Pod spódniczką w widocznych miejscach dodałem imitację kudłów:
rm0AF78.jpg
mdzFcF6.jpg
Łapki miejscami trzeba wygładzić, dopieścić i będą OK:
7RbqqKp.jpg
lWbJGM0.jpg
z1RFbtb.jpg
Flek co jest z przodu a miał być nową fałdą do całkowitej przeróbki:
Y38xU0D.jpg
Tak więc w tym tygodniu postaram się to wyprowadzić. Docelowo figurant będzie miał podstawkę o roboczym tytule "Beskidenverain 1945". Mam już koncepcję, muszę doczytać w literaturze, czy jest jakiś szczególny wyznacznik na figurancie odnośnie SS Tontenkopf. 

• Like 1

• 2 weeks later...

Czasu jak na lekarstwo...
 Poprawiłem rękawice, wywaliłem tego śpika na przodzie kadłubka, połatałem dziurki, wygładziłem krawędzie
TQ4BvxL.jpg
SzcO9dL.jpg
ykqaC9m.jpg
WzCtDjN.jpg
FltaKy2.jpg
Lg5JwgJ.jpg
 Ubarwienie ostateczne:
- Charkówka Vallejo MC085 70920 German Uniform
- portki liść dębu jesienny
- rękawice Splittertarnmustern
- chlebak Dark Dan
Myślę że jutro położę kolor bazowy na kurtce i może uda się pomalować rękawice i MP 40.

Nieźle się prezentuje, ale nie jestem pewien co do farby na kapotę.  Oni to szyli z różnych materiałów, 7urgen  poprawiał mnie kiedyś ze powinna być bardziej szara. Ale ja tylko "paciam pajacyki" . dobrze by było popytać kogoś obeznanego w temacie.

Sprawdziłem w literaturze ( Camouflage Uniforms of Waffen SS - Michaela Beavera ) i były takie zielone parki wz.42.
 Położony bazowy kolor z Aero. Zdjęcia robione na polu, w pochmurny, burzowy dzień ( a miałem iść dziś w góry poszukać inspiracji na winietkę) 
eAQH9tT.jpg
yUYjbuq.jpg
rcv1ndW.jpg
tPcnBuz.jpg

Napisano (edytowane)

Mnie jakoś ten kolor (70920)  nie bardzo pasuje, często go używam do cieniowania.  Ale to baza wiec obserwować z uwaga będę . Przeważnie używam Vallejo seria Panzer Aces  kolory 334 i 335 .  Do hełmów i puszek na maski jak również granatów to Model color 70979.  A nie w temacie to polecam większość serii Panzer Aces, ciekawa i praktyczna gama kolorów.

Edytowane przez marcin70

Łapy pomalowane. MP40 zaczynam malować na nowo,  na pewno muszę bakelitowe części zrobić ciemniejsze.
UpsJEJL.jpg
2WwnJRP.jpg
K3EvXmR.jpg
MDJGdJA.jpg

• 2 weeks later...

Weekendowe mazianie charkówki. Figurka we wstępnych cieniach (4) i rozjaśnieniach (3). Z cieni najpewniej dojdą jeszcze 1-2 mocne w najciemniejszych miejscach. Rozjaśnienia muszę zrobić mocniejsze, by się to kontrastowało i było widoczne cieniowanie. Ciężko go uchwycić na zdjęciach, bo farba jest satynowa i gdzieś zawsze mi dobija światło...
Składak na Bluetacku - stan na dzień dzisiejszy 2 w nocy. Dziś dodałem mocniejsze cienie.
nPNMVRi.jpg
MQxnkc4.jpg
1xcYRAl.jpg
h03oaZq.jpg
asYRtCW.jpg
Pomalowany (bez detali) i pocieniowany chlebak z przymiarką manierki - muszę karabińczyk od niej do D-ringa jakoś zrobić.
HmhQK7E.jpg
I stan z dziś po ciemniejszych cieniach:
BMojbpc.jpg
oRrfCfY.jpg
CU2tIa8.jpg

• 2 months later...

Charkówka prawie zakończona. Zostało zmalować i wycieniować futerko na kapturze. Większość wyposażenia już wklejona na swoje miejsce. Główka załapana tylko do zdjęcia. 
 Na chwilę obecną czekam na farby do zimowych panterek SS. Zamówione, paczka już w drodze. 
Na zdjęciach źródło światła pada centralnie na figurę
ZPts4i1.jpg
JEqqj9f.jpg
StxhqDH.jpg
iLhL25I.jpg
TeH1qlr.jpg
4dKb14r.jpg
oZPm15u.jpg
WdPhKwH.jpg
YOpwEOP.jpg
XGd1m4m.jpg
Generalnie ten zielony strasznie trudny do cieniowania... Nie wiem, czy to wina wielkości figurki, czy czegoś innego, bo z tego co pamiętam to w 35 wystarczyły dwa cienie i 3 rozjaśnienia i cieniowanie jest doskonale widoczne ( a obie figurki malowana tą samą farbą). Może tego nie widać, ale na figurce jest 5 odcieni cienia i 7 odcieni rozjaśnień, a i tak widoczność zależy od światła w pomieszczeniu i tła...Mam nadzieję, że jak dojdą skontrastowane portki ( Eichtarn) i podstawka ze śniegiem, to wszystko się ładnie skomponuje w całość i będzie doskonale widoczne ;). 

Futerko pomalowane. Całość maziana aerografem.
Pierwsze kolory z cieniowaniem wyglądały tak:
xQSWsX1.jpg
A po zastosowaniu takiej palety barw mieszanej na oko wyszło tak:
eHwzMmN.jpg
Pozostało zapuścić Washa i futro zajęcze uważam za skończone:
JzJEkMX.jpg

22 godziny temu, GTiStyle napisał:

chyba bardzo niskie ciśnienie zostało użyte? W jaki sposób był rozcieńczane farby? 

Ciśnienie to z tego co pamiętam okolice 30/40 PSI. Rozcieńczanie farb wodą. 
 Po washu olejnym z Brązu VanDycke i matowej farbie futro prezentuje się tak:
YAUQoaa.jpg
KojPlSr.jpg
m3fO7pL.jpg
hNAogqN.jpg
OeRiLgR.jpg
vQbtQS4.jpg

• Like 1

• 2 weeks later...

Portki zmalowane. Jak na pierwsze podejście do Liścia Dębu na tak dużej figurce ( 1/16) chyba nie ma tragedii...
SMIOnyN.jpg
kFSBKod.jpg
kiv7frY.jpg
mFJ1EGi.jpg
Dxo7sUI.jpg
yifkYd3.jpg
9j1Nr3i.jpg
HiKxgsv.jpg
Niestety okazało się że buty nie pasują idealnie. Nie widać tego na żywo więc chyba pozostawię tak jak jest.
OqVp01N.jpg
U34FFIK.jpg
Teraz pora na dokończenie manierki ( karabińczyk kończę dorabiać), pomalowanie brakujących detali na chlebaku ( skórzane przelotki, zaczep do pasa, guziki), skończenie MP40 i w wersji czystej SSowiec jest skończony. Łapki do zdjęć ma tylko włożone - nie przyklejone jeszcze. 

• Like 3