Amarok Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Witam! Zaczynam przygodę z modelarstwem, aby mieć jakiś sensowny start zdecydowałem się na farby Ammo by Mig i zakupiłem na start jedną z jego książek gdzie pokazuje proces malowania od początku do końca (Encyklopedia Pojazdy Pancerne - Kompletny Proces vol. 6). Jako pierwszy model leci Merkava od firmy Tamiya. Używam aerografu, testowałem go na dwóch modelach nakładając podkład. Teraz chce przejść przez cały proces i idę zgodnie z książką Miga. Od razu nasuwają mi się pytania na początkowych etapach (tutaj używam wyłącznie produktów Ammo by Mig): Pierwszym etapem jest nałożenie farby bazowej (One Shot Primer Grey w tym przypadku), używam tutaj aerografu HARDER & STEENBECK ULTRA 2 in 1 (dysza 0,2) i nie było żadnych problemów. Kolejnym krokiem jest nałożenie koloru A.MIG-0132 (Sand grey). Nie byłoby to nic dziwnego, jednak Mig w swojej książce poleca położenie go z dodatkiem 30% Transparatora - i tutaj moje zdziwienie, bo farba zrobiła się w konsystencji mleka, nakładanie nie jest już tak łatwe jak przy pomocy primera. Dodatkowo zauważyłem, że w niektórych miejscach pojawiają się pory (widać farbę bazową) i momentami aerograf chlapie mi farbą po modelu (pojawiły się kropki farby na modelu w kilku miejscach). Czy to jest normalne przy rozcieńczaniu farby za pomocą takich dodatków? A może dobrana mieszanka była zła? Czy wielkość dyszy (zmieniłem z 0,2 na 0,4) ma tutaj też znaczenie Zauważyłem, że na cały model wykorzystałem cały pojemnik farby 17ml. Czy nie za dużo jej położyłem? W książce kolejne kroki to nałożenie Scratches Effects 2010 (dwie warstwy) i ostateczną warstwę koloru Sinai Grey 82 0131. Następnie uzyskanie effektu chippingu poprzez usunięcie w niektórych miejscach Siani Grey. Rozumiem, że robimy ten proces jeden po drugim? Kolejne ważne pytanie do Was: Następny etap to łosze - Czy nie powinniśmy wcześniej zabezpieczyć naszej pracy lakierem przed ich nałożeniem? Niestety w książce w ogólnie nie ma chyba nic o lakierze i kiedy mamy go nakładać, czy istnieje możliwość ze ich nie używają, pominęli przez pomyłkę? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 2. Generalnie farby akrylowe MIG wymagają rozcieńczania i przygotuj się na to, że każdy kolor może wymagać nieco innej proporcji aby uzyskać oczekiwany efekt. Nie musisz stosować oryginalnego rozcieńczalnika firmy MIG, mogą być inne tańsze do akryli i też będzie dobrze. Przy dłuższym malowaniu można dodać kroplę retardera, bo farba zasycha i zapcha Ci aero. Jeśli pojawiły Ci się kropki i chlapie to prawdopodobnie masz złe proporcje farby i rocieńczalnika lub ciśnienie z kompresora - poszukać sobie na forum informacji na ten temat - bo jak malować - naprawdę dużo o tym napisano. Radziłbym zrobić trochę testów najpierw np. na pudełkach po jogurtach a potem malować model. Dobrać optymalne rozcieńczenie farby, ciśnienie, przetestować. Z czasem wszystko opanujesz. Na początku wszyscy mają takie problemy, a farby które wybrałeś nie ułatwiają tego startu. Nie wiem czy cały pojemnik można zużyć na model, bo nie wiadomo jaka to skala. Jeśli do 1:72 zużyłeś cały pojemnik to coś jest nie tak. 4. Ja kładę wcześniej lakier błyszczący. Jeśli chodzi o wash jest dużo wątków i warto przeszukać forum. Pierwszy jaki mi się nawinął : https://modelwork.pl/topic/3659-wash/#comment-58237 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 Farby szybko schną, napełniaj małymi porcjami aerograf. Ja rozcieńczam mr hobby i dodaję też opóźniacz- proporcje ok. 50/50 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 W dniu 7.02.2023 o 00:47, Amarok napisał: sensowny start- farby Ammo by Mig Moim zdaniem te pojęcia są sprzeczne. Nawet producent o tym wie, skoro potrzebna jest encyklopedia, żeby ich używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi