Sjmport Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 (edytowane) Witam. W najbliższym czasie zacznę budowę Brewster 239 Buffalo. Przepak Hasegawy wydawany przez Hobby2000. U mnie edycja fińska. Nie mam pewności co do kolorystyki. Spód ustaliłem, że aluminium tak jak i wnętrze. Jedna z plam to czerń i to jest pewnik. Jednak jaki będzie właściwy zielony? Jest kilka opcji Olivegrun, jeden z RLM lub jakiś ciemny-zielony. To jedyne czego do końca ustalić nie umiem. Czy ma ktoś jakieś informacje? Z góry dziękuję. Edytowane 13 Lutego 2023 przez Sjmport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 Spód na pewno srebrny a nie szary? Oliwkowozielony robi Bilmodel i AK RC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 11 Lutego 2023 Autor Share Napisano 11 Lutego 2023 Tu jest duża rozbieżność. Mogły być takie i takie. Widziałem profile z szarym i aluminiowym. Tu chyba zależy od interpretacji modelarza. Te z "okienkiem" były szare. Mam na myśli to od spodu. Potem były aluminiowe. Oliwko-zielony to ma chyba sporo odcieni. Słyszałem nawet, że RLM71 był nawet stosowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 5 minut temu, Sjmport napisał: Oliwko-zielony to ma chyba sporo odcieni Też masz rozkminy... Weź sobie pierwszy z brzegu FS 34096 i masz Kenttävihreä. Nawet AK RC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 (edytowane) 8 minut temu, Sjmport napisał: Widziałem profile z szarym i aluminiowym. Profilom bym nie ufał ale zrobisz jak uważasz.Ja bym powiedział że odwrotnie.Z zaślepionymi oknami szare ale upierał się nie będę. 8 minut temu, Sjmport napisał: Oliwko-zielony to ma chyba sporo odcieni. Słyszałem nawet, że RLM71 był nawet stosowany. Finowie mieli swoje farby.Większość zakupionych samolotów przemalowywali na swoje kolory. Masz gotowe kolory to po co kombinować z jakimś RLM. Właśnie o tym co kolega @HK1885 pokazał pisałem. Edytowane 11 Lutego 2023 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 19 minut temu, Sjmport napisał: Słyszałem nawet, że RLM71 był nawet stosowany. No nie, fiński oliwkowozielony był o wiele jaśniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 43 minuty temu, RogerM napisał: No nie, fiński oliwkowozielony był o wiele jaśniejszy. W sumie to możemy się tylko domyślać jaki był, na podstawie artefaktów malowanych +/- 80 lat temu. Jak znam życie to trafiały się różne odcienie tego samego (teoretycznie) koloru plus używano tego co było pod ręką w przypadku braku / ów regulaminowej farby. W kwitach też się nie wgłębiano za mocno czym pomalowano konkretny samolot bo na pierdoły szkoda czasu. To co w tej chwili jest to jakieś przybliżenie (według obecnej wiedzy), a jakbyś chciał wybrać konkretny kolor pozostaje Ci rzut monetą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 11 Lutego 2023 Autor Share Napisano 11 Lutego 2023 9 minut temu, HK1885 napisał: W sumie to możemy się tylko domyślać jaki był, na podstawie artefaktów malowanych +/- 80 lat temu. Jak znam życie to trafiały się różne odcienie tego samego (teoretycznie) koloru plus używano tego co było pod ręką w przypadku braku / ów regulaminowej farby. W kwitach też się nie wgłębiano za mocno czym pomalowano konkretny samolot bo na pierdoły szkoda czasu. To co w tej chwili jest to jakieś przybliżenie (według obecnej wiedzy), a jakbyś chciał wybrać konkretny kolor pozostaje Ci rzut monetą. W pełni się zgadzam. W sumie nawet taki RLM82 ma minimalnie inne odcienie zależnie od producenta. Poczytałem na zagranicznym forum i tam też nie było pełnej zgody co do zielonego. To co jest pewne kokpit aluminium. Spód raczej pozostawał w aluminium, który wpadał w odcień szarości. Zresztą farby to nic. Fińskie swastyki są poszatkowane ... Plusy trzeba wpasować idealnie w środek tarczy z czterema kreskami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 13 minut temu, Sjmport napisał: Fińskie swastyki są poszatkowane ... Plusy trzeba wpasować idealnie w środek tarczy z czterema kreskami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 11 Lutego 2023 Autor Share Napisano 11 Lutego 2023 4 minuty temu, HK1885 napisał: To jest dodatkowy zestaw. Ja mam na myśli to co w pudle dało Hobby2000. Dla jednego Fina nie będę szarpał się na taki arkusz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 2 godziny temu, Sjmport napisał: Tu jest duża rozbieżność. Mogły być takie i takie. Widziałem profile z szarym i aluminiowym. Tu chyba zależy od interpretacji modelarza. Te z "okienkiem" były szare. Mam na myśli to od spodu. Potem były aluminiowe. Oliwko-zielony to ma chyba sporo odcieni. Słyszałem nawet, że RLM71 był nawet stosowany. Ten co go wyciągali z jeziora ma okienko zamknięte. Miał on na dole jakąś farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 Swojego (też Hobby 2000) malowałem Gunze C : 33 oraz 303 na powierzchniach górnych i bocznych i 325 na dolnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 1 godzinę temu, Sjmport napisał: W sumie nawet taki RLM82 ma minimalnie inne odcienie zależnie od producenta. "W sumie" to o każdej innej farbie z każdego innego kraju coś takiego możemy powiedzieć.... A tak poza tematem to raczej o (Farbton) 81 coś w tym stylu można powiedzieć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 4 godziny temu, Sjmport napisał: W najbliższym czasie zacznę budowę Brewster 239 Buffalo. To dobrze że zaczniesz. Ale zacznij może od podania skali modelu i producenta w tytule. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 12 Lutego 2023 Autor Share Napisano 12 Lutego 2023 7 godzin temu, Baas ArK napisał: Swojego (też Hobby 2000) malowałem Gunze C : 33 oraz 303 na powierzchniach górnych i bocznych i 325 na dolnych. Ja to wszystko pędzlem maluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 12 Lutego 2023 Autor Share Napisano 12 Lutego 2023 7 godzin temu, AchtungCancer napisał: Ten co go wyciągali z jeziora ma okienko zamknięte. Miał on na dole jakąś farbę? Mnie się zdawała aluminium właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 15 godzin temu, Sjmport napisał: Mnie się zdawała aluminium właśnie. Finowie chyba kładli kamo bez podkładu, mogła farba zejść przez te parę lat. Co od malowania pędzlem. Zastosowałem się do instrukcji pudełkowej, a do podanych na niej kolorów zawsze można zastosować jakąś stronkę z tabelą zamienników i dobrać coś do pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 To pokaże co skrywa pudełko. Nie jest tajemnicą, że to Hasegawa. Z wszystkimi plusami i minusami. Co mnie najbardziej wkurza to fińskie swastyki...to jakaś parodia poprawności politycznej. Fińska swastyka nijak się ma do tej niemieckiej . Jakby ktoś miał dwie zbędne mniejsze swastyki to byłbym wdzięczny. Wybrałem malowanie białej siódemki. Najskuteczniejszego asa Buffalo i drugiego najlepszego Fina. Teraz czekam, aż dojdą mi farbki. Wnętrze będzie aluminium/srebrne. Spód raczej szary. Okienka zarówno były jak i nie były. Ja wybieram tą drugą opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) Widzę, że nie dostrzegłeś mojej prośby, więc się powtórzę. Dopisz skalę i producenta w tytule postu !!! Edytowane 13 Lutego 2023 przez _OldMan_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 13 minut temu, _OldMan_ napisał: Widzę, że nie dostrzegłeś mojej prośby, więc się powtórzę. Dopisz skalę i producenta w tytule postu !!! Widać na jednym z zamieszczonych zdjęć, ale ok mogę to zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 1 minutę temu, Sjmport napisał: Widać na jednym z zamieszczonych zdjęć, ale ok mogę to zrobić. Po prostu taki jest zwyczaj na forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 Dodałem tagi, bo nie widzę edycji tytułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Teraz, Sjmport napisał: Dodałem tagi, bo nie widzę edycji tytułu. Edytuj pierwszy post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 10 minut temu, _OldMan_ napisał: Edytuj pierwszy post. A dziękuję za podpowiedź. Zrobione! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 48 minut temu, _OldMan_ napisał: Po prostu taki jest zwyczaj na forach. Niby zwyczaj jest ale wielu tego nie przestrzega i nikt się nie czepia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi