Skocz do zawartości

Yak 1b Arma Hobby 1/72

patrix94

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Po latach obserwacji modeli innych użytkowników zdecydowałem się przed stawić mój ostatni model. Jest to tytułowy Yak 1b od Army. Pierwszy model wykonany przy użyciu aerografu, w międzyczasie rozlał mi się rozpuszczalnik i musiałem malować od nowa. Jestem względnie zadowolony, na pewno muszę popracować nad matowym wykończeniem. Największą trudnością było zdecydowanie malowanie osłony śmigła, podchodziłem kilka razy do próby uzyskania równych żółtych i czerwonych kolorów.

Zapraszam do galerii :)

IMG_20230215_220448.jpg

IMG_20230215_220623.jpg

IMG_20230215_220648.jpg

IMG_20230215_220753.jpg

IMG_20230215_220448.jpg

IMG_20230215_220522.jpg

IMG_20230215_220509.jpg

IMG_20230215_220321.jpg

IMG_20230215_221338.jpg

IMG_20230215_220826.jpg

IMG_20230215_220313.jpg

• Like 12

Na pewno dwie rzeczy do poprawy. Zdjęcia mimo obróbki nie wyszły jakbym chciał, muszę popracować nad światłem, spróbuję zrobić przy naturalnym świetle.

Jeśli chodzi o model to przyznaję, że na owiewkę psiknąłem lakier bezbarwny przez nieuwagę. Brałem pod uwagę przepolerowanie pastą polerską, ale nie wiem czy nie narobię więcej szkód. Mam do dyspozycji trzy lakiery Tamiya (gloss, semi, flat), uczę się kontrolować :) gdzieniegdzie powstała skórka pomarańczy. Starałem się rozcieńczyć mniej więcej 60 do 40 na korzyść rozcieńczalnika tamiya

Raczej nie oceniam modeli, bo większość prezentowanych jest znacznie lepsza od moich ... Tu mam tylko uwagę odnośnie kalkomanii. Sto lat temu, w modelarni instruktor powtarzał jak mantrę " na ruchomych elementach przecinaj, będzie bardziej realistycznie". Modelik bardzo fajnie wyszedł. Szkłem się nie przejmuj, w realu wcale nie było takie przejrzyste. 

jak.jpg

• Like 1

"zdecydowałem się przed stawić mój ostatni model."

Mam nadzieję najnowszy a nie ostatni 😉 bo Jaczek wyszedł sympatyczny, widać że analizujesz i wyciągasz wnioski, zatem w następnych modelach  może być tylko lepiej 👍

Pozdr ww

• Like 1

15 godzin temu, patrix94 napisał:

spróbuję zrobić przy naturalnym świetle

Robienie dobrych zdjęć modeli przy naturalnym świetle nie jest proste wbrew pozorom. Bezpośrednie światło da Ci cień. Trzeba tkombinować i to światło rozproszyć. Według mnie najprostszy i najlepszy sposób to

23 godziny temu, mirage3 napisał:

Dwie żarówy LED 30W 5500K

i dwie zwykłe lampki z dwóch stron.

Efekt będzie dużo lepszy.

Co do tła zdjęcia to weź arkusz A4 i wzdłuż dłuższej osi do połowy przyklej taśmą klejącą do stołu a drugą połowę odchyl do góry i podeprzyj np książkami i masz gotowe całkiem fajne mobilne studio. Na początek to wystarczy. Polecam.

A model bardzo ładny.

• Like 1