patrix94 Napisano 15 Lutego 2023 Share Napisano 15 Lutego 2023 Cześć wszystkim, Po latach obserwacji modeli innych użytkowników zdecydowałem się przed stawić mój ostatni model. Jest to tytułowy Yak 1b od Army. Pierwszy model wykonany przy użyciu aerografu, w międzyczasie rozlał mi się rozpuszczalnik i musiałem malować od nowa. Jestem względnie zadowolony, na pewno muszę popracować nad matowym wykończeniem. Największą trudnością było zdecydowanie malowanie osłony śmigła, podchodziłem kilka razy do próby uzyskania równych żółtych i czerwonych kolorów. Zapraszam do galerii 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 Jaczek wygląda przyzwoicie Osobiście to zainwestowałbym w oświetlenie. Dwie żarówy LED 30W 5500K i powinno być spoko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 Jak na pierwszy model spod psikawki, to jest całkiem, całkiem. Coś tam ze szkłem się chyba tylko trochę podziało . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 16 Lutego 2023 Autor Share Napisano 16 Lutego 2023 Na pewno dwie rzeczy do poprawy. Zdjęcia mimo obróbki nie wyszły jakbym chciał, muszę popracować nad światłem, spróbuję zrobić przy naturalnym świetle. Jeśli chodzi o model to przyznaję, że na owiewkę psiknąłem lakier bezbarwny przez nieuwagę. Brałem pod uwagę przepolerowanie pastą polerską, ale nie wiem czy nie narobię więcej szkód. Mam do dyspozycji trzy lakiery Tamiya (gloss, semi, flat), uczę się kontrolować gdzieniegdzie powstała skórka pomarańczy. Starałem się rozcieńczyć mniej więcej 60 do 40 na korzyść rozcieńczalnika tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 Raczej nie oceniam modeli, bo większość prezentowanych jest znacznie lepsza od moich ... Tu mam tylko uwagę odnośnie kalkomanii. Sto lat temu, w modelarni instruktor powtarzał jak mantrę " na ruchomych elementach przecinaj, będzie bardziej realistycznie". Modelik bardzo fajnie wyszedł. Szkłem się nie przejmuj, w realu wcale nie było takie przejrzyste. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 "zdecydowałem się przed stawić mój ostatni model." Mam nadzieję najnowszy a nie ostatni bo Jaczek wyszedł sympatyczny, widać że analizujesz i wyciągasz wnioski, zatem w następnych modelach może być tylko lepiej Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 15 godzin temu, patrix94 napisał: spróbuję zrobić przy naturalnym świetle Robienie dobrych zdjęć modeli przy naturalnym świetle nie jest proste wbrew pozorom. Bezpośrednie światło da Ci cień. Trzeba tkombinować i to światło rozproszyć. Według mnie najprostszy i najlepszy sposób to 23 godziny temu, mirage3 napisał: Dwie żarówy LED 30W 5500K i dwie zwykłe lampki z dwóch stron. Efekt będzie dużo lepszy. Co do tła zdjęcia to weź arkusz A4 i wzdłuż dłuższej osi do połowy przyklej taśmą klejącą do stołu a drugą połowę odchyl do góry i podeprzyj np książkami i masz gotowe całkiem fajne mobilne studio. Na początek to wystarczy. Polecam. A model bardzo ładny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi