letalin Napisano 5 Grudnia 2023 Share Napisano 5 Grudnia 2023 Trudno zacząć... Taki entuzjazm wzbudza Twój model, że kiedy mam zamiar zgłosić wątpliwość, to trochę się boję. No to krótko: Na mój gust zielony kolor jaki użyłeś w kamuflażu nie wygląda na ciemnozielony, a na jasną oliwkę. Na czym oparłeś swój wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2023 41 minut temu, letalin napisał: Taki entuzjazm wzbudza Twój model, że kiedy mam zamiar zgłosić wątpliwość, to trochę się boję. E, tam. Nie jestem świętą krową. Oglądałem kilka modeli w takim kamuflażu. Zastosowane tam kolory zbliżone do fioletu i ciemnozielonego wydały mi się jakby sztuczne. A może autor nie nadał im jakiegoś zróżnicowania tonalnego i stąd to wrażenie. Dlatego chciałem pójść w stronę nieco wypłowiałych kolorów, sugerujących kilka miesięcy wystawienia na słońce i deszcz, a co za tym idzie, dalekich od fabrycznej nowości. Poza spłowieniem barw uzasadniło by to dodanie punktowych przejaśnień oraz gdzieniegdzie innych odcieni (są one niemal niewidoczne, ale wykorzystałem błękity, brązy i żółcie - aby poeksperymentować trochę). Myślę, że tak jasna zieleń jest efektem zarówno moich obaw przed zbytnim jej nasyceniem, jak i wszystkich zabiegów zmierzających do pokazania nieco już wysłużonego płótna. Być może za bardzo odbiegłem od fabrycznych odcieni. Podobnie jak patchwork na kadłubie nie jest odbiciem rzeczywistości tylko moich (modelarskich) fantazji. Jeśli będę kiedyś tam malował ponownie takie kamo, zwrócę na to baczniejszą uwagę. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 5 Grudnia 2023 Share Napisano 5 Grudnia 2023 Tak też rozumiałem koncepcję, że miało być wypłowiałe. Wyszło trochę "pustynnie". Nie tyle odcień się zmienił, co już kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2023 Dla szerokiej rzeszy zainteresowanych wykorzystaniem nici monofilamentowej przy naciągach, podaję link do moich spostrzeżeń na ten temat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia (edytowane) Projekt, zgodnie z obietnicą, został zakończony jeszcze w 2023 roku. Galeria znajduje się tutaj: Zapraszam. Edytowane 3 Stycznia przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi