Barthass Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Dziś mając za dużo wolnego wziąłem się za sklejanie. Za cel wziąłem sobie model M1 Panther II z Dragona . Model będzie wykonywany prosto z pudła na konkurs w Poznaniu . Jak na razie zero problemów, właściwie to sam się składa , zero szpachlowania , i w ogóle bardzo dobrze. Oto efekty dzisiejszego dnia pracy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzemoch Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 będę kibicował pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Z przyjemnoscia sobie popatrze, ciekaw jestem roznic w stosunku do tego co ja wykonalem. Bedziesz robil z "mine rollerem" czy "mine plowem". Szkoda tylko ze nie ma wyboru co do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 na konkurs powiadasz a silnik będzie? bo widzę tak prezentujesz miejsce na niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 25 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Bedziesz robil z "mine rollerem" czy "mine plowem" Niestety Dragon nie daje możliwości wyboru, w zestawie jest tylko "mine roller" . Czyli chcąc niechcąc jestem zmuszony do jego zamontowania , nie ukrywam, że z "mine plowem" Pantera bardziej mi sie podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 25 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2008 a silnik będzie? Cały czas się nad tym zastanawiam ,może i będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 To jakby silnik mial byc, to moze go pokazac i zrobic jakas scenke z serwisu, czy cos takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Wierzbicki Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Będę obserwował dalsze postępy Zrób silnik plz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Drugi dzień pracy, ale to jeszcze nie koniec na dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Ładnie, ładnie. Jedyne, ale poważne "ale" mam, co do anteny - którą wstawiłeś zestawową i widać na niej, ślad po odcięciu z ramki (fotka numer 2) Najlepiej, utnij tą po prawej patrząc z tyłu i wstaw jej odpowiednik z cienkiego drutu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Ładnie, ładnie. Jedyne, ale poważne "ale" mam, co do anteny - którą wstawiłeś zestawową i widać na niej, ślad po odcięciu z ramki (fotka numer 2) Najlepiej, utnij tą po prawej patrząc z tyłu i wstaw jej odpowiednik z cienkiego drutu. Już wcześniej myślałem nad wymianą tej anteny, przy odcinaniu z ramki trochę się pogięła , co widać na ostatniej fotce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 27 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2008 No i nastąpił ciąg dalszy. Kadłub jest już właściwie w 90% gotowy . Zrobiłem gąsienice (nie są jeszcze przyklejone ) , uchwyt do trału , miejsce, w którym oryginalnie była wieża M1 , oraz tył (niestety silnika z przyczyn wyższych nie będzie ) . Żadnych trudności przy tym nie napotkałem. Pozostało mi jeszcze szpachlowanie niektórych miejsc (np, styk tylnej części kadłuba z boczną częścią tegoż) , boczne fartuchy oraz oczywiście trał. Fotki z postępów : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Jak do tej pory pięknie mam tylko jedno ale...gąski...wydaje mi się, że odległość między gąskami a kadłubem i miejscem gdzie będą boczne fatuchy, jest różne z obu stron. Albo to tylko wina zdjęcia i mojego "kreciego wzroku" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 27 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2008 ale...gąski...wydaje mi się, że odległość między gąskami a kadłubem i miejscem gdzie będą boczne fatuchy, jest różne z obu stron. Albo to tylko wina zdjęcia i mojego "kreciego wzroku" Smile To nie wina twojego wzroku, ale tak jest, ale dlatego, że gąski nie są jeszcze na stałe przyklejone, tylko lezą luzem na kołach i się przesuwają tu i ówdzie. Po przyklejeniu wszystko bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Popraw mocowanie liny metalowej do plastikowego ucha, bo jest brzydko. Zmień antenę, ponieważ jeszcze bardziej pokrzywiła się. Tak jak pisałem: albo z drutu, albo rozciągnij nad zapalniczką kawałek starej ramki od części. W kilku miejscach, widać niezbyt dobrze oszlifowane części, po odcięciu od ramek. Poza tym spoks - ładny pojazd się szykuje. Wrzucaj jaśniejsze fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 28 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Popraw mocowanie liny metalowej do plastikowego ucha, bo jest brzydko. Zmień antenę, ponieważ jeszcze bardziej pokrzywiła się. Tak jak pisałem: albo z drutu, albo rozciągnij nad zapalniczką kawałek starej ramki od części. W kilku miejscach, widać niezbyt dobrze oszlifowane części, po odcięciu od ramek. Poza tym spoks - ładny pojazd się szykuje. Wrzucaj jaśniejsze fotki. Spoko, wszystko to mam na uwadze. Antenę na pewno wymienię , to nie ulega wątpliwości, wręcz nie mogę na nią patrzeć , ucho oczywiście tez poprawię , to cholerstwo za nic nie chciało pasować do liny (lina za gruba) . No i oczywiście przed malowaniem przeszlifuje i zaszpachluje niektóre miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Łatwo Ci się maluję gąsienice jak już są wklejone do całego modelu przed malowaniem Ja zawsze gąski maluję oddzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 szlachcik czytaj dokładniej posty gąski nie są jeszcze na stałe przyklejone, tylko lezą luzem na kołach i się przesuwają tu i ówdzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Aaaaa, widocznie miałem chwilową wadę wzroku, dzięki za wyjaśnienie ale wiesz, niektórzy tak robią i mnie to wciąż zastanawia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Kwestia wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 No w sumie, dlatego ja to podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 28 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Gąski zdejmę przed malowaniem, i właśnie dla tego nie są przyklejone jeszcze . W sumie, to mógłbym je pomalować już po przyklejeniu do kół, ale nie lubię sobie komplikować roboty , więc maluje je osobno W sumie to malowanie już dziś zacząłem (pomalowałem wanne kadłuba i koła , fotki jutro ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 W sumie to malowanie już dziś zacząłem (pomalowałem wanne kadłuba i koła , fotki jutro ) Malowanko pudełkowe, czy szukałeś jakiś fotek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 29 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Malowanko pudełkowe, czy szukałeś jakiś fotek Pudełkowe , fotek dużo nie ma , bo w służbie są zaledwie 4 takie pojazdy, i do wszystkich czterech Dragon dał kalki , mój będzie z 9 batalionu saperskiego, z operacji iracka wolność z 2004 roku , tu fotki pojazdu, który robię : http://www.primeportal.net/apc/russ/iraq_m1_panther2.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 5 Września 2008 Autor Share Napisano 5 Września 2008 Łoo, dawno mnie tu nie było Całość M1 poskładałem już do kupy , mine rollery również, pozostało już tylko pomalować, czyli zabawa dopiero się zaczyna Podwozie i koła wstępnie pomalowane, gąsienice również , jeszcze trzeba trochę nad nimi popracować. Trudności sprawiło mi przyklejenie bocznych fartuchów , ale dałem radę Parę fotek z postępów : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi