JWM Napisano 22 Maja 2023 Share Napisano 22 Maja 2023 (edytowane) Witam serdecznie, Kontynuuje ale tylko częściowo wątek modeli w technice wakuform. Chciałbym podzielić się zdjęciami trzech wariantów rodziny samolotów Polikarpowa R-5: samolotu liniowego (bombowo-rozpoznawczego), wersji transportowej i wersji rozwojowej R-5, mianowicie R-Z. Modele to odpowiednio wakuforma z pionierskiego okresu działalności MPM, wtryskowy model firmy Apex (znany tez z Encore itp.) oraz wtryskowy short run ze Special Hobby . Wszystkie modele mają korygowane kształty do planów z monografii R-5/R-Z Masłowa. Reportaż z budowy jest dostępny na Britmodellerze, łatwo się go znajduje w googlach wpisując mój nick JWM, nazwę samolotu i britmodeller. Model MPM w malowaniu z inwazji na Polskę, wrzesień 1939, transportowy z frontu wschodniego i R-Z z Hiszpanii. Pozdrawiam Edytowane 23 Maja 2023 przez JWM 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 22 Maja 2023 Share Napisano 22 Maja 2023 Bardzo mi się podobają, szczególnie ten w zimowym malowaniu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 22 Maja 2023 Autor Share Napisano 22 Maja 2023 1 godzinę temu, skarczu napisał: Bardzo mi się podobają, szczególnie ten w zimowym malowaniu . Dzięki! To jest głęboka konwersja z tego bardzo elementarnego i kiepskiego Apexa/Encora. Ciekawostka - dorabiane w modelu zasobniki transportowe pod skrzydłami służyły do przewozu ludzi, po 4 osoby w każdym! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 22 Maja 2023 Share Napisano 22 Maja 2023 Bardzo ładnie wyszły! Vacuformy, to już wyższy poziom modelarstwa. Szacun W jaki sposób zrobiłeś zimowy kamuflaż? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Maja 2023 Share Napisano 23 Maja 2023 Twoje modele to naprawdę rewelacja. W epoce świetności vacu robiłem podejście do Mustanga. Podejście niezaliczone. Więcej podejść nie było a Mustang zamiast na półce wylądował w koszu. 9 godzin temu, JWM napisał: zasobniki transportowe pod skrzydłami służyły do przewozu ludzi, po 4 osoby w każdym! A na wyposażeniu zasobnika była flaszka i musztardówka bo kto by na trzeźwo dał by się w tym zamknąć. . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 23 Maja 2023 Autor Share Napisano 23 Maja 2023 (edytowane) 19 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Bardzo ładnie wyszły! Vacuformy, to już wyższy poziom modelarstwa. Szacun W jaki sposób zrobiłeś zimowy kamuflaż? Dzięki! Zimowe kamuflaże robę kładąc najpierw biały a polem pędzelkiem retuszerskim imituje ciemniejsze odrapania. Wypróbowałem to kiedyś na Storchu a potem na Me 321. Dornierze Do 26 i na majbardziej "odrapanym" He 111 Z.... (edit - usunęłem linki, bo chyba tego wymaga regulamin forum...) Ale łatwo się je znajduje w googlach wpisując mój nick JWM, nazwę samolotu i britmodeller. Może powinienenem pokazać je oddzielnie? Serdecznie pozdrawiam JWM Edytowane 23 Maja 2023 przez JWM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 23 Maja 2023 Autor Share Napisano 23 Maja 2023 3 minuty temu, Endrju napisał: A na wyposażeniu zasobnika była flaszka i musztardówka bo kto by na trzeźwo dał by się w tym zamknąć. . Zapewne tak było, ale obawiam się, że tak też ewakuowano rannych, mogli mieć większą motywację do odbycia takiej podróży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Maja 2023 Share Napisano 23 Maja 2023 Cała trójka bardzo ładna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 23 Maja 2023 Autor Share Napisano 23 Maja 2023 (edytowane) 15 godzin temu, mig napisał: Cała trójka bardzo ładna Dziękuję bardzo! Teraz dostępny jest bardzo ładny model R-5, tylko w wersji podstawowej jak dotąd, z firmy AMG (oprócz 1/72równiez w 1/48 i 1/144). Planuję zrobic jeszcze R-5 w czwartej odsłonie... Pozdrawiam JWM Edytowane 24 Maja 2023 przez JWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 Bardzo ciekawe modele i wykonanie też zacne. Druga odsłona najbardziej mi się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 W dniu 22.05.2023 o 23:16, JWM napisał: Dzięki! To jest głęboka konwersja z tego bardzo elementarnego i kiepskiego Apexa/Encora. Ciekawostka - dorabiane w modelu zasobniki transportowe pod skrzydłami służyły do przewozu ludzi, po 4 osoby w każdym! poszukałem… 8-miu spadochroniarzy w każdym zasobniku! 16-tu ekstra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 24 Maja 2023 Autor Share Napisano 24 Maja 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Kon_Bar napisał: poszukałem… 8-miu spadochroniarzy w każdym zasobniku! 16-tu ekstra No tak! To jak 18 osób w maluch 126 p.... Zasługiwało na zdjęcie! 8 godzin temu, zaruk napisał: Bardzo ciekawe modele i wykonanie też zacne. Druga odsłona najbardziej mi się podoba. Dziękuję! W mojej ocenie też ta zimowa "limuzyna" jest najbardziej efektowana. Pierwszy to waku, wiec z natury pracochłonny. Ale wbrew pozorom to bardzo dużo pracy było z tym R-Z ze Special Hobby, zmieniałem w nim np. cięciwy skrzydeł i obrys całego tyłu, tak by uzgodnić z planami z książki Masłowa. Reportaż z budowy wszystkich trzech jest na Britmodellerze, ale jak przeczytałem Regulamin to przyjęłem do wiadomości, że nie wolno tu publikowac linków do reportaży z budów na innych forach... P.S. Jestem tu nowy i mam jakis problem że nie mogę dawać "reakcji" (lików)- dam kilka i pojawia mi się okienko, że wiecej nie moge. Jaki jest limit? Edytowane 24 Maja 2023 przez JWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Maja 2023 Share Napisano 25 Maja 2023 21 godzin temu, JWM napisał: Jaki jest limit? Tak jest jakiś dzienny limit. Nie wiem ile lajków można dać dziennie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 26 Maja 2023 Autor Share Napisano 26 Maja 2023 Będę pomału uzupełniał reakcje, do wyczerpania limitów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi