Skocz do zawartości

SCANIA T142M ROADRUNNER ITALERI 1:24

Bilonzo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam . Poprawiłem tylną lampę tzn. dodałem klosze, druga lampa czeka na swoją kolej. Silnik jest prawie skończony. Na lampie widać lekkie zabrudzenia, ale jest przed polerką .

DSC02096.jpg

DSC02093.jpg

DSC02091.jpg

Błotniki są krzywo, bo są nie przyklejone .

Pozdrawiam

Choruję na tą Scanie od dawna, planuję po sylwestrze ją kupic, jednak jedna rzecz nie daje mi spokoju, mianowicie czy T142 M była także w wersji europejskiej? Italerka robiła kiedyś wersję H, a z in boxa "emki" wnioskuję, że są tam części do wersji euro, jednak czy nie są to czasem części do "H"?

Pozdrawiam

Była takowa Scania w wersji europejskiej. Ciężko już ją dostać... Sporadycznie pojawia się na Allegro, na Ebay częściej. Widzisz tam części z wersji europejskiej ponieważ Italeri wsadziło wypraski od niej i dodało trochę nowych do australijskiej. W Holandii mieli bodajże jej reedycję .Tak wygląda ten model w wersji euro:

SCANIA

Pozdrawiam

Ta scania co Michał podłą linka, jest fajna ostatnio jak widziałem ją na allegro to cena wynosiła 500zł albo coś koło tego.

A teraz się przyjrzałem ta Scania z linka to 143 a nie 142 inna seria.

Faktycznie też to zauważyłem, szukam po necie informacji na temat "M" ale natrafiam na szczątkowe dane. Większośc dotyczy serii 3, o 2 prawie nic:( Może macie jakieś ciekawe linki?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

• 1 month later...

Witam. Pragnę poinformować, że prace nad roadrunnerką zostają wstrzymane do odwołania, a powodem tego jest inny model, który muszę zrobić do MTM, a dwóch naraz nie dam rady . Dodam iż będzie ona (bo o Scani Longline znowu mowa ) w konfiguracji 12x4 .

Fotki tego co do tej pory zrobiłem . Wątek warsztatowy założę jak skończę kabinę - druga ściana jeszcze mi została . Wszystkie przetłoczenia w kabinie wykonałem przy pomocy szpachli, papieru ściernego i rączek xD .

DSC06962.jpg

DSC06961.jpg

W niektórych miejscach powierzchia jeszcze jest nierówna, ale kabinka będzie jeszcze raz szpachlowana .

Pozdrawiam

czy T142 M była także w wersji europejskiej? Italerka robiła kiedyś wersję H, a z in boxa "emki" wnioskuję, że są tam części do wersji euro, jednak czy nie są to czasem części do "H"?

Pozdrawiam

Była takowa Scania w wersji europejskiej. Ciężko już ją dostać... Sporadycznie pojawia się na Allegro, na Ebay częściej. Widzisz tam części z wersji europejskiej ponieważ Italeri wsadziło wypraski od niej i dodało trochę nowych do australijskiej. W Holandii mieli bodajże jej reedycję .Tak wygląda ten model w wersji euro:

SCANIA

Ale żeście się dogadali... Italeri produkowało kiedyś europejską wersję Roadrunnera ale na pewno nie była to ta pokazana w linku. W linku jest T143, czyli trzecia generacja produkowana gdzieś od około '92 lub '93 roku. Roadrunner to Scania T142 czyli druga generacja. Europejska wersja T142 produkowana przez Italeri była czerwona, bez spoilerów, na zwykłych felgach i z normalnymi zbiornikami (reszta jak Roadrunner), czasem można ją jeszcze spotkać na Ebayu. H i M to oznaczenie ramy danej ciężarówki - H oznacza ramę wzmocnioną, M oznacza ramę standardową.

Co do Twojej Scanii to nie będę aż tak entuzjastyczny jak moi przedmówcy, zwłaszcza silnik mi się nie podoba - podzielę tutaj zdanie Voseby - raczej mało ma wspólnego z rzeczywistością. Co do Longlinea to dopóki nie dasz fotek boków kabiny, ciężko coś powiedzieć. Na wcześniejszych fotkach widać było dość gruby błąd ale po ostatnich nie da się stwierdzić czy go usunąłeś.

• 2 months later...

Prace zostały wznowione. Do końca pozostało niewiele... Niektóre rzeczy są troszkę krzywo, jak np. jeden schodek (trzęsą się ręce ) - do poprawy . No i jeszcze gdzieś mi zginęły dwa schodki . Skrzynka krzywo, bo jest na sucho. Czeka ją szpachlowanie no i lakierowanie na granatowo (klamki będą srebrne) .

DSC07379.jpg

DSC07380.jpg

DSC07381.jpg

DSC07382.jpg

Pozdrawiam