Andrzej123 Napisano 30 Maja 2023 Share Napisano 30 Maja 2023 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich. Ponieważ buduje ten okręt od marca postanowiłem się podzielić relacja z budowy. Może kogoś to zainteresuje. A pewnie sam nauczę się od innych różnych ciekawostek które przydadzą się przy kolejnym modelu. Zaznaczam że model jest już na dość zaawansowanym etapie. A ponieważ będę miał przerwe w budowie miesiąc to akurat pomyślałem że zrobię relacje z tego co już zrobiłem i potem pociągnę temat już na bieżąco. Mam nadzieję że nie zanudzę .Do modelu pudełkowego dołożyłem zestaw z Flyhawka golden edition. Edytowane 30 Maja 2023 przez Andrzej123 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej123 Napisano 30 Maja 2023 Autor Share Napisano 30 Maja 2023 Kadłub to szybki temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej123 Napisano 30 Maja 2023 Autor Share Napisano 30 Maja 2023 Kolejny krok to usunięcie wszystkich zbędnych elementów z pokładu. Oczywiście pokład zostaje wklejony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Maja 2023 Share Napisano 30 Maja 2023 na bogato powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 30 Maja 2023 Share Napisano 30 Maja 2023 Będę obserwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 31 Maja 2023 Share Napisano 31 Maja 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej123 Napisano 31 Maja 2023 Autor Share Napisano 31 Maja 2023 Kolejnym krokiem było pomalowanie całości podkładem. Używam Bilmodel 4000. Następnie maluje dennice. Użyłem H17. Oczywiście delikatnie trzeba przełamać kolor jaśniejszym. Ten oryginalny jest ciut za ciemny. Gdy wszystko dobrze wyschło oklejam taśma Tamiya i maluje górna cześć kadłuba wraz z pokładem. Tu stosuje Mr color 32. Rozjasnilem go jaśniejszymi odcieniami. W zasadzie rzadko kiedy stosuje farbę oryginalną. Staram się kolory mieszać i rozjaśniać lub przyciemniac w zależności od potrzeby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 hej, ciekawie się zapowiada.. będę wiernym obserwatorem jak budujesz... coś podpatrzę, czegoś się nowego dowiem a w domowym zaciszu buduję jego bliźniaka. Czekam na więcej . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 Czy zdarza wam się wzmacniać pokład po to żeby lepiej przylegały do niego nadbudówki? (to samo tyczy się większych powierzchni dolnych części nadbudówek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Czerwca 2023 Share Napisano 4 Czerwca 2023 ale smok - siadam do oglądania W dniu 3.06.2023 o 20:29, bsnt3k napisał: wzmacniać pokład po to żeby lepiej przylegały do niego nadbudówki? na Ping Yuen podklejałem a recz dawałem pokładniki co by mi on nie siadał i trzymał profil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej123 Napisano 8 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2023 W dniu 3.06.2023 o 20:29, bsnt3k napisał: Czy zdarza wam się wzmacniać pokład po to żeby lepiej przylegały do niego nadbudówki? (to samo tyczy się większych powierzchni dolnych części nadbudówek). Pare okrętów już poczyniłem, ale nigdy nie wzmacnianej pokładu. Zdażyło się że pokład był krzywy, ale jakoś z tego wybrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej123 Napisano 8 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2023 Czas na pokład drewniany. Zastosowałem oryginalny z Flyhawka. Pokład jest już z klejem, bardzo dobrze dopasowany. Przyklejenie tez nie sprawia problemów. Trochę cierpliwości i dokładności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 8 Czerwca 2023 Share Napisano 8 Czerwca 2023 Smutno trochę, a szkoda bo te kadłuby mają potencjał, jak mało które. Ten klej z pokładu to najlepiej zdjąć, pokład od ręki schodzi o połąwę z grubości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 10 Czerwca 2023 Share Napisano 10 Czerwca 2023 Jeżeli nie widzieliście to.. kolorowe film z Mikasą w roli głównej. Można podejrzeć jak powinno wyglądać malowanie burt i nadbudówek na okrętach ijn. https://digital.tcl.sc.edu/digital/collection/MarineCorps/id/3231/rec/3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Czerwca 2023 Share Napisano 10 Czerwca 2023 Mikasa już wtedy była okrętem muzealnym, a nie jednostka liniową. Kolor pewnie się zgadza, no ale jak wyglądały te kolory to chyba nikt nie ma większych wątpliwości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 10 Czerwca 2023 Share Napisano 10 Czerwca 2023 A co z zabrudzeniami i przebarwieniami? Nie interesuje cię to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 Średnio. Okręt muzealny, w dodatku zakopany w piasku jak Mikasa, nie jest poddawany działaniu morza, a to ono w największej mierze odpowiada za proces destrukcji. Poza tym nie oszukujemy sie, w modelu trzeba trochę pooszukiwać. To co światło robi na prawdziwym obiekcie nie stanie sie na jego pomniejszonej 350 czy 700 razy wersji. Pomalowane ORYGINALNOM FARBOM modele są po prostu smutne jak dupa węża. Lepiej iść do sklepu, kupić sobie jakiś die cast i zaoszczędzić kupu czasu, a w wannie i tak można sobie popuszczać 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 No to ja szukam w relacjach czegoś po środku między nudnym realizmem i fantazjami ze śmietnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 No tak, trzeba znaleźć równowagę pomiędzy komiksem a odbytem gada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 3 hours ago, bsnt3k said: No to ja szukam w relacjach czegoś po środku między nudnym realizmem i fantazjami ze śmietnika. Na zasdzie szukajcie ,a znajdziecie...może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi