Skocz do zawartości

[W] Panzerkampfwagen I Ausf.A - Ausf.B (Takom. 1/35) [SF]

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

w ramach „odpoczynku” od koszmaru dragonowskiego :haha: biorę sobie na warsztacik takie małe dwa karaluszki. Robota łatwa, przyjemna (no, powiedzmy, plastik takoma jest bardzo miękki, trzeba uważać przy obróbce), a że zbliża się wrzesień to i na pierwszego będzie coś do pokazania (oba szkraby walczyły we wrześniu) :lajkonik:

image.thumb.jpeg.d39e9113122b85aacff30fe7f928709c.jpeg

Ponieważ to nowe wypusty Takoma (z 2021 roku) to jakość części w wypraskach naprawdę robi wrażenie...

image.thumb.jpeg.5eaa7580dc83abfc996ff7bd013768c6.jpeg

Tu tylko wersja A

image.thumb.jpeg.7e1b1a8616ac451dbf898a6b711620c4.jpeg

Edytowane przez Thalgonis
  • Like 2

Masz tempo!!! Fajny szkrab. W ogóle fajny zestaw z dwoma modelami na raz. Jak planujesz robić? Dwa jednocześnie, czy najpierw jeden, potem drugi?

A chcesz je obydwa mieć w identycznym odcieniu? Są to dwie różne wersje, więc fajny jakby odcień się minimalnie różnił. Dodałoby to smaczku, jeżeli mają stać obok siebie. 

Ausf. A właściwie zrobiony... Oprócz błotników przednich i tylnych - ale jak je założę teraz, to nie włożę gąsek, więc najpierw bohomazy „od pasa w dół” a dopiero potem góra :lajkonik:

image.thumb.jpeg.dabdbe0d1749416e21d4abc514230b53.jpeg

image.thumb.jpeg.537f45f8c6be3151c1f21f9f75a9b746.jpeg

• Like 1

Ja bardziej ci radziłem obydwa zrobić Panzergrau, ale malować oddzielnie, minimalnie innymi odcieniami. Żeby jak postawisz obok, było widać różnicę. 

A taki Dunkelgelb zdaje się wprowadzono później, już w latach 40’tych. 

Te brązowe plamy fajnie jakby były bardziej wyraziste. Teraz troszkę się zlewają. 

• 2 weeks later...

Taka „ciekawostka” :evil: - uważajcie jak będziecie kupować coś od Takoma: jakiś ujek pozamazywał flamastrem wszystkie swastyki na zestawie kalek… Niestety, dopiero teraz to zauważyłem :cry:

PS. na szczęście mam gdzieś pozostałości kalek po innym modelu Afrika Korpa, gdzie będzie ich symbol

IMG_1700.jpeg

• Haha 1

14 minut temu, Thalgonis napisał:

Taka „ciekawostka” :evil: - uważajcie jak będziecie kupować coś od Takoma: jakiś ujek pozamazywał flamastrem wszystkie swastyki na zestawie kalek… Niestety, dopiero teraz to zauważyłem :cry:

PS. na szczęście mam gdzieś pozostałości kalek po innym modelu Afrika Korpa, gdzie będzie ich symbol

IMG_1700.jpeg

Kabaret 😆, w moim są normalne, przez normalne ręce kalki przechodziły 🤣, a tak w ogóle to 825 podobnie jak 833 z 5 dywizji lekkiej z 1941 r pod tym ralem 8000 miał 7021 a nie kolor podkładu.

IMG_20230826_102900.jpg

Edytowane przez Evildead

• Thalgonis changed the title to [W] Panzerkampfwagen I Ausf.A - Ausf.B (Takom. 1/35) [SF]