Skocz do zawartości

F/A-22 Raptor (przez laika^^)

dziuba

Rekomendowane odpowiedzi

witam =)

Majek kazał koniecznie zdac relacje z budowy awiec prosze bardzo ;>

po sklejeniu i szpachlowaniu 2 czesci kadłuba:

dsc00366rh6.jpg

dsc00367ll2.jpg

od srodka:

dsc00362ll4.jpg

dsc00363gb0.jpg

kółeczka(przednie nadal w robocie):

dsc00369hr4.jpg

I przygotowanie do malowania jednego z "luków" :

dsc00364vz5.jpg

dsc00365gj4.jpg

w tym momencie schnie mr. ktostam 500 na kadlubie...

i takie pytanko do ogladajacych...ma ktos pomysl na wykonannie luz zdobycie tej czesci:

dsc00372dp5.jpg

jest to jeden z luków na podwozie...niestety mój 2gi szlag wziął :/

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

wyświetleń dużo komentów 0 :p

co do zagubionej częsci: postanowiłem sprubowac zrobic ja od 0.

co wyjdzie to wyjdzie ale z braku czegos lepszego...

oto zdjecie formy:

dsc00374iw2.jpg

dsc00375vq1.jpg

jak ktos chce sie dowiedziec jak zrobilem i jak zamierzam robic dalej(co pokaze) to walic =)

To jest skala 1:72, tak?

Dzialaj dalej. Z bialym jest ten problem, ze zaden nie chce dobrze kryc od razu. Trzeba klasc kilka cienkich warstw. Nawet do 5.

Dwie sprawy merytoryczne. Fotel ACES II w Raptorze jest raczej czarny, niz zielony: http://www.ejectionsite.com/f22acesii.htm

Po drugie, bardziej jako ciekawsotke powiem, ze Dowodztwo USAF powrocilo do oznaczenia F-22 Raptor. Czyli juz nie F/A, tylko po prostu F.

To jest skala 1:72, tak?

Dzialaj dalej. Z bialym jest ten problem, ze zaden nie chce dobrze kryc od razu. Trzeba klasc kilka cienkich warstw. Nawet do 5.

Dwie sprawy merytoryczne. Fotel ACES II w Raptorze jest raczej czarny, niz zielony: http://www.ejectionsite.com/f22acesii.htm

Po drugie, bardziej jako ciekawsotke powiem, ze Dowodztwo USAF powrocilo do oznaczenia F-22 Raptor. Czyli juz nie F/A, tylko po prostu F.

tak, 1,72. co do farby, to dodałem odrobinke zoltego i 2 odcienie szarych i całkiem mi się podoba efekt :>

co do fotela, to zielony to mój znak firmowy x] od 1szego modelu kazdy fotel jest taki sam

a F/A-22 jest na pudełku i ma inne malowanie, niż F-22 (np. 10lat temu było Y/F-22a)

co do fotela, to zielony to mój znak firmowy x]
Hmm... No ja bym sie z takim znakiem firmowym jakos specjalnie nie obnosil...

dlaczego? az taki brzydki? x]

w tym momencie szlifuje szpachle, jak skoncze poloze kolejna warstwe mr. surfacer'a i podrzuce zdjecie =) w miedzy czasie jeszcze postaram sie jakies elementy dorobi coby realistyczniej wygladalo

nadal krzywe itp. ird. ale juz lepiej wyglada niz wczoraj : o

czekam, az podklad wyschnie i znów szpachla, powinno wyjsc calkiem przyzwoicie...jak myslicie?(ale rymy! x])

dsc00376js3.jpg

dsc00376js3.09d9823b4a.jpg

edit://mam ptanko, czy zwykły superglue z cyjankoakrylowych nadale sie do modelu? bo torszq mi żal płacic 30zł za profeske i 20 za wysyłke...

tak wygląda moja czesc na dziś : o jak tylko znajde jakies wiertelko, coby wywiercic dziurki na podwozie, reszta przewodow itp., szlif i bedzie gotowa =)

jak na 1szy raz chyba nie najgorzej? ;)

dsc00378vq5.jpg

dsc00378vq5.9817daab88.jpg

dsc00377gh8.jpg

dsc00377gh8.d267d632c2.jpg

JA osobiście zaglądam, ale czekam aż ruszy coś więcej Cześć dorobiona, jak na pierwsza oczywiście bardzo ładna, ale widzę, ze jest strasznie krzywa, nie lepiej posklejać w "pudełko" kawałki karty telefonicznej?

JA osobiście zaglądam, ale czekam aż ruszy coś więcej Cześć dorobiona, jak na pierwsza oczywiście bardzo ładna, ale widzę, ze jest strasznie krzywa, nie lepiej posklejać w "pudełko" kawałki karty telefonicznej?

powiem ci, ze to ma dosc specyficzny ksztalt i ta czesc zrobilem tak, zeby mniej wiecej idealnie przylegala do modelu : o

np. tylna ściana ma kat nachylenie 15 stopni...

bedzie widac i tak tylko srodek, który w miare prosty jest ;)

a popodklejalem kawalkami plastiku z ramki wczesniej

co do fotela, to zielony to mój znak firmowy x] od 1szego modelu kazdy fotel jest taki sam

Dobre! He, he z czasem Ci to przejdzie.

Twoja dorobiona czesc, jak na pierwszy raz, jest dobra. Podkreslam, jak na pierwszy raz.

właśnie podkleiłem dolny poklad czy jak to tam nazwac ;>

a ogólnie mam, pytanie: jaki lakier matowy polecacie? neistety idealny szary jest ze świecących...i czy w przypadku użycia lakieru jest sens stosowania declafixu? i czy lakier można nakladac z aerografu :p

z góry dzięki =)

stateczniki:(te biale to pozostalosci po ingerencji osób 3cich w moje stanowisko pracy...tj. rozcienczalnik)

dsc00386kc2.jpg

dsc00386kc2.c50fc51db1.jpg

komory rakietowe(specyficzny kolor, co? ale mi idealnie poasuje do reszty wiec...):

dsc00387ej1.jpg

dsc00387ej1.649fa48062.jpg

aha, torszq pochlapane po bokach, ale dopiero się ucze aero =)

musicie wybaczyc;)

wloty powietrza(tam na górze wcale nie ma wielkich szpar, to zludzenie optyczne [czyt. cień]):

dsc00384ln5.jpg

dsc00384ln5.e033794fcd.jpg

i zaszpachlowane łącznie:

dsc00388jl5.jpg

dsc00388jl5.769ea63505.jpg

dzisiaj cały dzionek szlifowanko i prace stylistyczne =)

a w pościku chciałem spytac(bo jakoś nie wiedziałem gdzie) o pewną rzecz.

Mianowicie, jak tylko skończę mojego raptorka chcę zabrac sie za B-29 SF.(taki dedykowany bratu...on pokazał mi kiedyś swojego do połowy złożonego B17 i zainteresował mnie modelami...potem nie miał czasu na to i bardzo żałował tyego modelu, więc w akcie podziękowania...^^)

i tu bym prosił o WSZELKIE możliwe info dot.:

jakiej firmy model wybrac(moze ktos skladal i poleca/odradza)

gdzie znalesc el. fototrawione do tegoż modelu

dzie moge dostac jakies porzadne "pisemko" nt. tego samolotu(pamietam były kiedyś...plany budowy oryginału malowania itp., ale czy teraz są...)

i może jakieś rady od siebie(na pw najchętniej)_

z góry dziękuje!

oczywiście skala 1:72 =)

w związku z prośbami licznych fanów(x]) walnęłem pare fotek =)

nie przejmujcie się złym wyglądem przy łączeniach! poprostu sklejałem cyjanoakrylem i tak to wygląda, natomiast nie wyczujesz tego pod żyletką...i pod farbą nie widac ;)

dsc00390jf5.jpg

w640.png

dsc00391yj5.jpg

w640.png

dsc00392mz6.jpg

w640.png

dsc00393ge4.jpg

w640.png

(tu tez tego pod pedzlem nie będzie widac...;))

dsc00395dx0.jpg

w640.png

dsc00396ru3.jpg

w640.png

edit:// proszę o komentarze =)

po kilkudniowej przerwie wróciłem do roboty =)

i od razu 1szy raz w tym modelu mogę powiedziec, że spieprzyli(wcześniej jak na italieri wszystko dosc ładnie)

częśc 43c została zaznaczona do podklejenia tylko w wersji alternatywnej, tj. bez uzbrojenia.

teraz ładnie pomalowany luk musiałem za przeproszeniem popsuc :(

dsc00406sk4.jpg

w640.png

dsc00407od3.jpg

w640.png

dsc00408ee0.jpg

w640.png

a to moje miejsce pracy =)

obraz404ua8.jpg

w640.png

obraz405mz7.jpg

w640.png

obraz405bf4.jpg

w640.png

Robisz model, który ja popełniłem relaksacyjnie na działce nieco ponad rok temu. Średnio mi wyszedł, widze, że Tobie wyjdzie na pewno lepiej:)

Tak na zachętę:

F-22%20Raptor%20001.jpgF-22%20Raptor%20002.jpg

F-22%20Raptor%20003.jpgF-22%20Raptor%20005.jpg

F-22%20Raptor%20006.jpgF-22%20Raptor%20008.jpg

Póki nie skleiłeś kadłuba to może zastanów się na odcięciem lotek i może sterów kierunku. Plastik jest miękki i nie będzie to problem a doda modelowi więcej życia. Ja, jak widzisz, odciąłem. No i pofantazjowałem sobie w komorze - nie wiem czy taka konfiguracja jest prawidłowa więc nie sugeruj się moim modelem Tak jak i kolorami na nim użytymi.

oh, lepiej napewno nie, ale dzieki ^^

myślałem nad tymi lotkami, ale po głębszej analizie swoich umiejętności...^^

edit:// masz może jakieś zbliżenia na wydech? właśnie się nad nim głowię