Mapet Napisano 9 Sierpnia 2023 Share Napisano 9 Sierpnia 2023 Witam Panowie! Będzie to mój pierwszy warsztat na forum i mam na nadzieję, że wam się przypodobam ;). Na pierwszy ogień leci Skyraider od hobby 2000. Nie przewiduję komplikacji oprócz mozolnego kładzenia koloru białego na pół modelu . Prawie opanowałem sztukę kładzenia kolorów takich jak biały i żółty lecz dalej to nie jest ideał. Babcia dumna z kwiatów zawsze jest to chciałem zrobić jej przyjemność robiąc zdjęcie na ich tle ;). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Sierpnia 2023 Share Napisano 9 Sierpnia 2023 37 minut temu, Mapet napisał: mam na nadzieję, że wam się przypodobam A czego oczekujesz w zamian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 9 Sierpnia 2023 Share Napisano 9 Sierpnia 2023 Dawaj warsztat, zobaczymy jak będzie szło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 9 Sierpnia 2023 Share Napisano 9 Sierpnia 2023 35 minut temu, Xmen napisał: A czego oczekujesz w zamian? Ponadnormatywnej liczby "lajków" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Sierpnia 2023 Share Napisano 9 Sierpnia 2023 7 minut temu, mirage3 napisał: Ponadnormatywnej liczby "lajków" Wolałbym odpowiedź autora chyba że potrzebuje "adwokata" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mapet Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2023 Godzinę temu, Xmen napisał: A czego oczekujesz w zamian? Wolałbym mieć dobre stosunki z ludźmi na forum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Sierpnia 2023 Share Napisano 9 Sierpnia 2023 19 minut temu, Mapet napisał: Wolałbym mieć dobre stosunki z ludźmi na forum Ze wszystkimi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mapet Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2023 Tak, dlaczego o to pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 9 Sierpnia 2023 Share Napisano 9 Sierpnia 2023 Proszę... Dajcie Koledze budować. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Sierpnia 2023 Share Napisano 9 Sierpnia 2023 2 minuty temu, Mapet napisał: Tak, dlaczego o to pytasz? Z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 9 Sierpnia 2023 Share Napisano 9 Sierpnia 2023 Cześć! Chętnie popatrzę, jak Ci będzie szło, to jeden z moich ulubionych samolotów. Może ten link Ci pomoże w jakiś sposób: http://www.vietnam.net.pl/A1modpl.htm Przy okazji do malowania na biało polecam podkłady w sprayu firmy Tamiya. Jak położysz jedną warstwę szarego i na to jedną warstwę białego, to już po drugim przebiegu powinieneś mieć dobry biały. Na to dobrze wchodzą linie podziału zaznaczone ołówkiem, i nawet można je trochę rozmazać terpentyną albo rozcieńczalnikiem gunze (ale chyba nie leveling). Trzeba tylko pamiętać, że spód i boki muszą być uwalone olejem. Jeżeli ze Skyraidera nie cieknie olej, to znaczy, że coś z nim jest nie tak (najprawdopodobniej brakuje oleju) i nie można nim latać. Warto wiedzieć, że w zatankowanym do pełna Skyraiderze zasięg jest ograniczony ilością oleju, a nie ilością paliwa - mam na myśli, że jak olej się skończy, to paliwa jeszcze trochę będzie. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mapet Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2023 Dziękuję za rady, właśnie zamówiłem blachy do skyraidera (dlatego budowa na razie stoi). Z własnych przeróbek przewiduje tylko okablowanie wnęk podwozia oraz samego podwozia. Jako podkład na cały model użyje raczej primera w kolorze szarym od mr hobby. Używanie czarnego tutaj się nie sprawdzi i ostatnio mi się znudził ten kolor podkładu. Trafiłem na ciekawy walk-around do którego zamieszczam tu link: http://nabe3saviation.web.fc2.com/waA1.html Co do efektu wycieku oleju i ogromnych smug to nie mogę się doczekać malowania ich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mapet Napisano 11 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2023 Robienie okablowania w modelach nie jest moją silną stroną więc nie wyszło po mojej i pewnie waszej myśli. Pomalowałem skrzydło na interior green od mrp ponieważ wywierciłem przy okazji otwór zaznaczony na zdjęciu przez który widać kawałek wnętrza skrzydła. Na dniach dodam obicia w kolorze yellow green. Jest to mała powierzchnia (której i tak nie będzie widać) więc postanowiłem odpuścić sobie technikę na lakier do włosów lub jak jak ja wolę chipping fluid. Obicia wykonam gąbką. Użyłem 3 średnic drutu: 0,5mm 0,1mm oraz 0,2mm. Zawsze kupuję mase dodatków do modeli lecz nigdy wnęk podwozia, ten model udowodnił mi, że kupowanie ich nie będzie błędem. Pozdrawiam i miłego dnia :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Sierpnia 2023 Share Napisano 11 Sierpnia 2023 Tak, wnęki podwozia dają spore możliwości, żeby się wyszaleć. Zestaw waloryzacyjny wychodzi tak (nie pamiętam tylko z jakiej firmy to jest): Pamiętam za to, że wpasowanie tego w skrzydło nie było wcale aż takie proste. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mapet Napisano 11 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2023 Nie kupowałem zestawu, przez fakt ceny i popatrzyłem z przyzwyczajenia tylko na dostępność ich w mojjehobby. Nie patrzyłem na resztę stron i scalemates co okazało się znowu błędem. Wiecie gdzie dorwę wyrzutnie rakiet nie kierowych w dobrej cenie? Chciałbym podczepić je wszędzie gdzie się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Sierpnia 2023 Share Napisano 12 Sierpnia 2023 Ten klasyczny zestaw daje 6 19-strzałowych wyrzutni LAU-3 lub podobnych i nawet z osłonami aerodynamicznymi, a także cztery wyrzutnie Zuni: https://www.mojehobby.pl/products/US-Aircraft-weapons-I.html Wołają za niego niecałe 27 złotych, więc cena może być trudna do pobicia. Pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mapet Napisano 30 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2023 co tu dużo mówić... washa jeszcze poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi