Mapet Napisano 9 Sierpnia 2023 Napisano 9 Sierpnia 2023 Witam Panowie! Będzie to mój pierwszy warsztat na forum i mam na nadzieję, że wam się przypodobam ;). Na pierwszy ogień leci Skyraider od hobby 2000. Nie przewiduję komplikacji oprócz mozolnego kładzenia koloru białego na pół modelu . Prawie opanowałem sztukę kładzenia kolorów takich jak biały i żółty lecz dalej to nie jest ideał. Babcia dumna z kwiatów zawsze jest to chciałem zrobić jej przyjemność robiąc zdjęcie na ich tle ;). 3 Cytuj
Xmen Napisano 9 Sierpnia 2023 Napisano 9 Sierpnia 2023 37 minut temu, Mapet napisał: mam na nadzieję, że wam się przypodobam A czego oczekujesz w zamian? Cytuj
rudy0007 Napisano 9 Sierpnia 2023 Napisano 9 Sierpnia 2023 Dawaj warsztat, zobaczymy jak będzie szło 1 Cytuj
mirage3 Napisano 9 Sierpnia 2023 Napisano 9 Sierpnia 2023 35 minut temu, Xmen napisał: A czego oczekujesz w zamian? Ponadnormatywnej liczby "lajków" Cytuj
Xmen Napisano 9 Sierpnia 2023 Napisano 9 Sierpnia 2023 7 minut temu, mirage3 napisał: Ponadnormatywnej liczby "lajków" Wolałbym odpowiedź autora chyba że potrzebuje "adwokata" Cytuj
Mapet Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Napisano 9 Sierpnia 2023 Godzinę temu, Xmen napisał: A czego oczekujesz w zamian? Wolałbym mieć dobre stosunki z ludźmi na forum 1 Cytuj
Xmen Napisano 9 Sierpnia 2023 Napisano 9 Sierpnia 2023 19 minut temu, Mapet napisał: Wolałbym mieć dobre stosunki z ludźmi na forum Ze wszystkimi? 1 Cytuj
Xmen Napisano 9 Sierpnia 2023 Napisano 9 Sierpnia 2023 2 minuty temu, Mapet napisał: Tak, dlaczego o to pytasz? Z ciekawości. Cytuj
pmroczko Napisano 9 Sierpnia 2023 Napisano 9 Sierpnia 2023 Cześć! Chętnie popatrzę, jak Ci będzie szło, to jeden z moich ulubionych samolotów. Może ten link Ci pomoże w jakiś sposób: http://www.vietnam.net.pl/A1modpl.htm Przy okazji do malowania na biało polecam podkłady w sprayu firmy Tamiya. Jak położysz jedną warstwę szarego i na to jedną warstwę białego, to już po drugim przebiegu powinieneś mieć dobry biały. Na to dobrze wchodzą linie podziału zaznaczone ołówkiem, i nawet można je trochę rozmazać terpentyną albo rozcieńczalnikiem gunze (ale chyba nie leveling). Trzeba tylko pamiętać, że spód i boki muszą być uwalone olejem. Jeżeli ze Skyraidera nie cieknie olej, to znaczy, że coś z nim jest nie tak (najprawdopodobniej brakuje oleju) i nie można nim latać. Warto wiedzieć, że w zatankowanym do pełna Skyraiderze zasięg jest ograniczony ilością oleju, a nie ilością paliwa - mam na myśli, że jak olej się skończy, to paliwa jeszcze trochę będzie. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj
Mapet Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Napisano 9 Sierpnia 2023 Dziękuję za rady, właśnie zamówiłem blachy do skyraidera (dlatego budowa na razie stoi). Z własnych przeróbek przewiduje tylko okablowanie wnęk podwozia oraz samego podwozia. Jako podkład na cały model użyje raczej primera w kolorze szarym od mr hobby. Używanie czarnego tutaj się nie sprawdzi i ostatnio mi się znudził ten kolor podkładu. Trafiłem na ciekawy walk-around do którego zamieszczam tu link: http://nabe3saviation.web.fc2.com/waA1.html Co do efektu wycieku oleju i ogromnych smug to nie mogę się doczekać malowania ich . Cytuj
Mapet Napisano 11 Sierpnia 2023 Autor Napisano 11 Sierpnia 2023 Robienie okablowania w modelach nie jest moją silną stroną więc nie wyszło po mojej i pewnie waszej myśli. Pomalowałem skrzydło na interior green od mrp ponieważ wywierciłem przy okazji otwór zaznaczony na zdjęciu przez który widać kawałek wnętrza skrzydła. Na dniach dodam obicia w kolorze yellow green. Jest to mała powierzchnia (której i tak nie będzie widać) więc postanowiłem odpuścić sobie technikę na lakier do włosów lub jak jak ja wolę chipping fluid. Obicia wykonam gąbką. Użyłem 3 średnic drutu: 0,5mm 0,1mm oraz 0,2mm. Zawsze kupuję mase dodatków do modeli lecz nigdy wnęk podwozia, ten model udowodnił mi, że kupowanie ich nie będzie błędem. Pozdrawiam i miłego dnia :) 1 Cytuj
pmroczko Napisano 11 Sierpnia 2023 Napisano 11 Sierpnia 2023 Tak, wnęki podwozia dają spore możliwości, żeby się wyszaleć. Zestaw waloryzacyjny wychodzi tak (nie pamiętam tylko z jakiej firmy to jest): Pamiętam za to, że wpasowanie tego w skrzydło nie było wcale aż takie proste. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj
Mapet Napisano 11 Sierpnia 2023 Autor Napisano 11 Sierpnia 2023 Nie kupowałem zestawu, przez fakt ceny i popatrzyłem z przyzwyczajenia tylko na dostępność ich w mojjehobby. Nie patrzyłem na resztę stron i scalemates co okazało się znowu błędem. Wiecie gdzie dorwę wyrzutnie rakiet nie kierowych w dobrej cenie? Chciałbym podczepić je wszędzie gdzie się da Cytuj
pmroczko Napisano 12 Sierpnia 2023 Napisano 12 Sierpnia 2023 Ten klasyczny zestaw daje 6 19-strzałowych wyrzutni LAU-3 lub podobnych i nawet z osłonami aerodynamicznymi, a także cztery wyrzutnie Zuni: https://www.mojehobby.pl/products/US-Aircraft-weapons-I.html Wołają za niego niecałe 27 złotych, więc cena może być trudna do pobicia. Pozdrawiam Paweł 1 Cytuj
Mapet Napisano 30 Sierpnia 2023 Autor Napisano 30 Sierpnia 2023 co tu dużo mówić... washa jeszcze poprawię. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi