JWM Napisano 11 Sierpnia 2023 Share Napisano 11 Sierpnia 2023 Kolejny model zrobiony od podstaw, z dużym wykorzystaniem elementów ... DH 88 Comet z Frog! DH 90 Dragonfly z niejasnych dla mnie względów jest omijany przez firmy robiące modele wtryskowe (w 1/72), przede wszystkim przez Airfix, jako że istnieją zachowane egzemplarze i skany 3D są całkowicie realne (a taki warunek firma stawia obecnie nowo opracowywanym zestawom). Jest on osiągalny (w 1/72) jako model żywiczny ale jego cena rzędu 100 funtów była dostateczną motywacją do podjęcia budowy od podstaw. Istniały tez wakuformy, dziś nieosiągalne. podobie jak wcześniejsze modele żywiczne, Zrobiłem rzadkie malowanie z 1940 maszyny cywilnej wcielonej do wojska i zniszczonej w czasie krótkiej kampanii w maju 1940 r. Do wyboru miałem np. maszynę brytyjską w kamuflażu z żółtum spodem lub kilka malowań z wojny Hiszpańskiej. Wybór był trudny... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 11 Sierpnia 2023 Share Napisano 11 Sierpnia 2023 Szacun! Przy okazji dowiedziałem się że DH 88 był też z Froga, a nie tylko Airfix (mowa o starciach rzecz jasna) Pozdrawiam! ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 12 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2023 12 godzin temu, wuwumaster napisał: Szacun! Przy okazji dowiedziałem się że DH 88 był też z Froga, a nie tylko Airfix (mowa o starciach rzecz jasna) Pozdrawiam! ww Dzięki! Airfix - 1957, Frog - 1964 ( https://www.scalemates.com/kits/kovozavody-prost-jov-kpm0101-havilland-dh-88-comet--1135528/timeline ) . Nawet dokładniej to była "reinkarnacja" starego frogowskiego Cometa w wykonaniu Novo,,, Przy okazji - kilka fotek z budowy. Plastik Cometa jest jasno gołąbkowy posłużył do stworzenia zasadniczej struktury kadłuba oraz dolnego skrzydła (obrys zmieniony - śnieżno białe to elementy z arkuszu polistyrenu 1 mm grubości). Jak widać jest też troche elementów ciemno szarych (zewnętrzne części górnego skrzydła, silniki), przerabianych z hellerowskiego DH 89 (kanibalizowanego przy równoległej budowie DH 84 ). Kabina z klejonych pojedynczych elementów. Usterzenie wycinane z usterzenia Storcha. Jedno śmigło to kopia (odlew żywiczny) drugiego, ale nie pamiętam ż czego wzięte. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 12 Sierpnia 2023 Share Napisano 12 Sierpnia 2023 Kapitalna rzeźba! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Sierpnia 2023 Share Napisano 12 Sierpnia 2023 Fajny. Szacun za model od podstaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Sierpnia 2023 Share Napisano 13 Sierpnia 2023 Jak zwykle mnóstwo roboty i tworzenie czegoś praktycznie z niczego . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2023 W dniu 13.08.2023 o 12:09, barszczo napisał: Jak zwykle mnóstwo roboty i tworzenie czegoś praktycznie z niczego . Dzięki, jak to zniczego? Zepsułem przecież zestaw DH 88 Comet! W dniu 12.08.2023 o 22:25, mig napisał: Fajny. Szacun za model od podstaw. Dzięki! Troszkę ich zrobiłem i mam w planie jeszcze kilka takich dłubanek... W dniu 12.08.2023 o 16:28, wuwumaster napisał: Kapitalna rzeźba! Dzięki ! Fakt, to rzeźba z plastiku i szpachlówki... Konwersje, poprawy kształtów wg. planów i takie budowy od podstaw najbardziej lubię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 41 minut temu, JWM napisał: Troszkę ich zrobiłem i mam w planie jeszcze kilka takich dłubanek... Też chciałbym umieć robić modele od podstaw, ale niestety nie umiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi