JWM Napisano 11 Sierpnia 2023 Napisano 11 Sierpnia 2023 Kolejny model zrobiony od podstaw, z dużym wykorzystaniem elementów ... DH 88 Comet z Frog! DH 90 Dragonfly z niejasnych dla mnie względów jest omijany przez firmy robiące modele wtryskowe (w 1/72), przede wszystkim przez Airfix, jako że istnieją zachowane egzemplarze i skany 3D są całkowicie realne (a taki warunek firma stawia obecnie nowo opracowywanym zestawom). Jest on osiągalny (w 1/72) jako model żywiczny ale jego cena rzędu 100 funtów była dostateczną motywacją do podjęcia budowy od podstaw. Istniały tez wakuformy, dziś nieosiągalne. podobie jak wcześniejsze modele żywiczne, Zrobiłem rzadkie malowanie z 1940 maszyny cywilnej wcielonej do wojska i zniszczonej w czasie krótkiej kampanii w maju 1940 r. Do wyboru miałem np. maszynę brytyjską w kamuflażu z żółtum spodem lub kilka malowań z wojny Hiszpańskiej. Wybór był trudny... 4 Cytuj
wuwumaster Napisano 11 Sierpnia 2023 Napisano 11 Sierpnia 2023 Szacun! Przy okazji dowiedziałem się że DH 88 był też z Froga, a nie tylko Airfix (mowa o starciach rzecz jasna) Pozdrawiam! ww 1 Cytuj
JWM Napisano 12 Sierpnia 2023 Autor Napisano 12 Sierpnia 2023 12 godzin temu, wuwumaster napisał: Szacun! Przy okazji dowiedziałem się że DH 88 był też z Froga, a nie tylko Airfix (mowa o starciach rzecz jasna) Pozdrawiam! ww Dzięki! Airfix - 1957, Frog - 1964 ( https://www.scalemates.com/kits/kovozavody-prost-jov-kpm0101-havilland-dh-88-comet--1135528/timeline ) . Nawet dokładniej to była "reinkarnacja" starego frogowskiego Cometa w wykonaniu Novo,,, Przy okazji - kilka fotek z budowy. Plastik Cometa jest jasno gołąbkowy posłużył do stworzenia zasadniczej struktury kadłuba oraz dolnego skrzydła (obrys zmieniony - śnieżno białe to elementy z arkuszu polistyrenu 1 mm grubości). Jak widać jest też troche elementów ciemno szarych (zewnętrzne części górnego skrzydła, silniki), przerabianych z hellerowskiego DH 89 (kanibalizowanego przy równoległej budowie DH 84 ). Kabina z klejonych pojedynczych elementów. Usterzenie wycinane z usterzenia Storcha. Jedno śmigło to kopia (odlew żywiczny) drugiego, ale nie pamiętam ż czego wzięte. 5 Cytuj
barszczo Napisano 13 Sierpnia 2023 Napisano 13 Sierpnia 2023 Jak zwykle mnóstwo roboty i tworzenie czegoś praktycznie z niczego . 1 Cytuj
JWM Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Napisano 15 Sierpnia 2023 W dniu 13.08.2023 o 12:09, barszczo napisał: Jak zwykle mnóstwo roboty i tworzenie czegoś praktycznie z niczego . Dzięki, jak to zniczego? Zepsułem przecież zestaw DH 88 Comet! W dniu 12.08.2023 o 22:25, mig napisał: Fajny. Szacun za model od podstaw. Dzięki! Troszkę ich zrobiłem i mam w planie jeszcze kilka takich dłubanek... W dniu 12.08.2023 o 16:28, wuwumaster napisał: Kapitalna rzeźba! Dzięki ! Fakt, to rzeźba z plastiku i szpachlówki... Konwersje, poprawy kształtów wg. planów i takie budowy od podstaw najbardziej lubię... Cytuj
mig Napisano 15 Sierpnia 2023 Napisano 15 Sierpnia 2023 41 minut temu, JWM napisał: Troszkę ich zrobiłem i mam w planie jeszcze kilka takich dłubanek... Też chciałbym umieć robić modele od podstaw, ale niestety nie umiem. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi