Jump to content

T-34/76 od UM

Order81
 Share

Recommended Posts

Witam

Zaczynam własnie 2 model w zyciu.

Zakupiłem model T-34 z firmy UM nr 330 dokupiłem tez lufe do czołgów z lat 41-43 i mam problem metalowa lufa jest sporo krutsza od tej plastikowej wiec czyj jest błąd firmy UM czy firmy ABER???

Prosze o pomoc i z góry dziękuje.

P4190018.JPG

Cześć

Sprawdź, czy w zestawie nie ma czasem drugiej lufy. Jeśli się dobrze orientuję, to część wyprasek z T-34 jest uniwersalna, tzn jest we wszystkich modelach serii T-34 i Su (w związku z tym, że pojazdy te miały wiele elementów wspólnych). Tak więc możesz mieć w wypraskach jeszcze jedną lufę, która będzie miała taką samą długość jak metalowa, a ta którą pokazujesz na zdjęciu jest po prostu od innej wersji teciaka.

W opisi niema podanej długości wiec moze i tak jest no trudno wykorzystam zestawową a z Ambera sie napewno przyda. No chyba ze jednak jest błąd firmy UM.

Dodam tylko ze kawałek tej plaskikowej chowa sie w jarzmo lecz mimo to i tak jest dłusza.

Lufa F34 produkcji Armo ma w skali 1:72 ok 27 mm. Piszę ok bo nie pamiętam jak głęboko ją wcisnąłem w osłonę, no i pomiar przeprowadzony był niezbyt miarodajną linijką

Generalnie tetków z armatą F-32 nie było chyba za wiele. O ile dobrze pamiętam to montowano ją od połowy 1940 do stycznia, lutego 1941.

Armo prawidłowo informuje, że w opakowaniu jest lufa działa F-32 (100% prawda) stosowana w wozach z lat 41-43 (też pewnie prawda

A że w tym czasie były jeszcze dwie inne armaty w użyciu (L-11 i F-34) to już inna bajka

Pośród oferty UMa i Dragona jest kilka wczesnych modeli tetów więc pewnie któryś z nich by się nadał aby go ożenić z twoją lufą

Wydaje mi się, że armata F-32 nie była stosowana w T-34. W T-34 były montowane działa Ł-11; F-34; D-5T; S-53; Zis S-53; oraz Zis-4 kal 57mm i armaty 100mm Zis-100 i D-10. F-32 była montowana w KW-1.

Najlepszą opcją będzie więc montaż plastikowej lufy z zestawu. Ta lufa z Abera jakoś mi nie pasuje. Zresztą jeszcze nigdy nie widziałem T-34 z tak krótką lufą 76mm.

Wydaje mi się, że armata F-32 nie była stosowana w T-34. W T-34 były montowane działa Ł-11; F-34; D-5T; S-53; Zis S-53; oraz Zis-4 kal 57mm i armaty 100mm Zis-100 i D-10. F-32 była montowana w KW-1.

Najlepszą opcją będzie więc montaż plastikowej lufy z zestawu. Ta lufa z Abera jakoś mi nie pasuje. Zresztą jeszcze nigdy nie widziałem T-34 z tak krótką lufą 76mm.

No wiesz na opakowaniu jest napisane T-34/76

T-34/76 miało wersji od groma. M40, 41, 42 (przynajmniej tak niektórzy na zachodzie je nazywaja). Do tego z roznych fabryk roznie wygladaly niektore elementy ;D

Podobnie jak z Shermanami.

Tylko stare dobre panzery Niemcy dobrze oznaczali w papierach ;P