Order81 Posted September 5, 2008 Share Posted September 5, 2008 Witam Zaczynam własnie 2 model w zyciu. Zakupiłem model T-34 z firmy UM nr 330 dokupiłem tez lufe do czołgów z lat 41-43 i mam problem metalowa lufa jest sporo krutsza od tej plastikowej wiec czyj jest błąd firmy UM czy firmy ABER??? Prosze o pomoc i z góry dziękuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr D. Posted September 5, 2008 Share Posted September 5, 2008 Cześć Sprawdź, czy w zestawie nie ma czasem drugiej lufy. Jeśli się dobrze orientuję, to część wyprasek z T-34 jest uniwersalna, tzn jest we wszystkich modelach serii T-34 i Su (w związku z tym, że pojazdy te miały wiele elementów wspólnych). Tak więc możesz mieć w wypraskach jeszcze jedną lufę, która będzie miała taką samą długość jak metalowa, a ta którą pokazujesz na zdjęciu jest po prostu od innej wersji teciaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Order81 Posted September 5, 2008 Author Share Posted September 5, 2008 Niestety jest tylko jedna ta ze zdięcia. W opisie czołgu jest opis uzbrojenia i tu jest model armaty F-34 a ta od Ambera jest F-32 ale kaliber ten sam 76,2mm czy to moze być błąd w mym zakupie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr D. Posted September 5, 2008 Share Posted September 5, 2008 Kaliber nie ma znaczenia, chodzi raczej o symbol L/41,2. O ile się nie mylę, oznacza to długość lufy (76,2mm x 41,2). Lufa armaty F 32 była krótsza od F 34. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Order81 Posted September 5, 2008 Author Share Posted September 5, 2008 W opisi niema podanej długości wiec moze i tak jest no trudno wykorzystam zestawową a z Ambera sie napewno przyda. No chyba ze jednak jest błąd firmy UM. Dodam tylko ze kawałek tej plaskikowej chowa sie w jarzmo lecz mimo to i tak jest dłusza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
R_Mazzi Posted September 5, 2008 Share Posted September 5, 2008 Lufa F34 produkcji Armo ma w skali 1:72 ok 27 mm. Piszę ok bo nie pamiętam jak głęboko ją wcisnąłem w osłonę, no i pomiar przeprowadzony był niezbyt miarodajną linijką Generalnie tetków z armatą F-32 nie było chyba za wiele. O ile dobrze pamiętam to montowano ją od połowy 1940 do stycznia, lutego 1941. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Order81 Posted September 6, 2008 Author Share Posted September 6, 2008 Ta lufa ma cała 22mm(mierzyłem suwmiarką). To wyglada na to ze ABER wprowadza w bład pisząc ze to lufa do modeli z lat 41-43 no chyba ze jest taka opcja ze jest ona dedykowana do modeli innych firm?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
R_Mazzi Posted September 6, 2008 Share Posted September 6, 2008 Armo prawidłowo informuje, że w opakowaniu jest lufa działa F-32 (100% prawda) stosowana w wozach z lat 41-43 (też pewnie prawda A że w tym czasie były jeszcze dwie inne armaty w użyciu (L-11 i F-34) to już inna bajka Pośród oferty UMa i Dragona jest kilka wczesnych modeli tetów więc pewnie któryś z nich by się nadał aby go ożenić z twoją lufą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Order81 Posted September 7, 2008 Author Share Posted September 7, 2008 Ok wielkie dzieki a lufa napewno sie przyda. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiterATS Posted September 7, 2008 Share Posted September 7, 2008 Wydaje mi się, że armata F-32 nie była stosowana w T-34. W T-34 były montowane działa Ł-11; F-34; D-5T; S-53; Zis S-53; oraz Zis-4 kal 57mm i armaty 100mm Zis-100 i D-10. F-32 była montowana w KW-1. Najlepszą opcją będzie więc montaż plastikowej lufy z zestawu. Ta lufa z Abera jakoś mi nie pasuje. Zresztą jeszcze nigdy nie widziałem T-34 z tak krótką lufą 76mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Order81 Posted September 7, 2008 Author Share Posted September 7, 2008 Wydaje mi się, że armata F-32 nie była stosowana w T-34. W T-34 były montowane działa Ł-11; F-34; D-5T; S-53; Zis S-53; oraz Zis-4 kal 57mm i armaty 100mm Zis-100 i D-10. F-32 była montowana w KW-1. Najlepszą opcją będzie więc montaż plastikowej lufy z zestawu. Ta lufa z Abera jakoś mi nie pasuje. Zresztą jeszcze nigdy nie widziałem T-34 z tak krótką lufą 76mm. No wiesz na opakowaniu jest napisane T-34/76 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiterATS Posted September 7, 2008 Share Posted September 7, 2008 No wiesz na opakowaniu jest napisane T-34/76 Armo produkuje zestawy przedziału napędowego do T-34, w wersji wczesnej i późnej. Jednak wczesne i późne są tylko z nazwy. W ogóle nie przypominają tego co powinny. I tak jest najpewniej z tą lufą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemos19 Posted September 7, 2008 Share Posted September 7, 2008 T-34/76 miało wersji od groma. M40, 41, 42 (przynajmniej tak niektórzy na zachodzie je nazywaja). Do tego z roznych fabryk roznie wygladaly niektore elementy ;D Podobnie jak z Shermanami. Tylko stare dobre panzery Niemcy dobrze oznaczali w papierach ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiterATS Posted September 7, 2008 Share Posted September 7, 2008 roznie wygladaly niektore elementy ;D Ale nie całe komponenty, jak uzbrojenie, produkowane przez osobne fabryki. To nie to samo co budowa kadłubów, wież czy kół T-34 w kilku, czy kilkunastu zakładach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts