szyszka Napisano 4 Września 2023 Napisano 4 Września 2023 Witam wszystkich, jako że Hercules jest już skończony to trzeba zacząć coś nowego, nawet większego. F-14 w skali 1/48 od Italeri, pewnie będzie dużo osób które będą mówić że mogłem kupić tamiye ale jak już mam italerke to trzeba zrobić 5 Cytuj
Juffre Napisano 4 Września 2023 Napisano 4 Września 2023 W jakim malowaniu planujesz go zrobić? 1 Cytuj
szyszka Napisano 4 Września 2023 Autor Napisano 4 Września 2023 2 godziny temu, Juffre napisał: W jakim malowaniu planujesz go zrobić? Vf-84 Jolly Rogers 1 Cytuj
mirage3 Napisano 4 Września 2023 Napisano 4 Września 2023 7 minut temu, szyszka napisał: Vf-84 Jolly Rogers Zastanów się jeszcze W tym modelu masz kalki na VF-1 wczesnego... Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 5 Września 2023 Napisano 5 Września 2023 (edytowane) Nie przejmuj się gadadniem tylko rób ten model tak jak najlepiej potrafisz :). Mam dwa takie zesawy i nie zmierzam ich nie robić ale dwrotnie zrobić by cieszyły moje oko :). Wbrew pozoro nie jest to najsłabszy zestaw Tomcata i ma w sobie potencjał do zrobienia ładnej miniatury 14 :). Edytowane 17 Września 2023 przez Staryfajter1954 1 Cytuj
kzugaj Napisano 7 Września 2023 Napisano 7 Września 2023 Mam go na warsztacie i życzę powodzenia. Mój egzemplarz niestety to chyba z odpadów produkcyjnych. Linie podziału w części dziobowej praktycznie nie istniały a spasowanie dziub-kadlub też nie najlepsze. Platowiec pomiędzy skrzydłami a usterzeniem poziomy też koszmar. Miał być szybko na luzie a przez takie kwiatki się odechciewa Ale działaj zobaczymy co wystrugasz Cytuj
szyszka Napisano 7 Września 2023 Autor Napisano 7 Września 2023 6 godzin temu, kzugaj napisał: Mam go na warsztacie i życzę powodzenia. Mój egzemplarz niestety to chyba z odpadów produkcyjnych. Linie podziału w części dziobowej praktycznie nie istniały a spasowanie dziub-kadlub też nie najlepsze. Platowiec pomiędzy skrzydłami a usterzeniem poziomy też koszmar. Miał być szybko na luzie a przez takie kwiatki się odechciewa Ale działaj zobaczymy co wystrugasz No to mamy to samo Cytuj
szyszka Napisano 8 Września 2023 Autor Napisano 8 Września 2023 Progres Do foteli trzeba jeszcze dodać rączki katapulty z drucika ponieważ nie ma ich w zestawie Cytuj
rudolf24 Napisano 9 Września 2023 Napisano 9 Września 2023 Proponuje zrobić trochę Drybrusha i dodać wash Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 17 Września 2023 Napisano 17 Września 2023 Masz może więcej zdjęć z budowy tego modelu ? Czy miałeś jakiś proeblem z połączeniem części kabinowe z częścią główną kadłuba ? Byoby fajnie jakbys zamieścił trochę więcej zdjęć z budowy tego modelu. Strasznie pusto jest w Twoim wątku budowy tej miniatury. Cytuj
szyszka Napisano 18 Września 2023 Autor Napisano 18 Września 2023 W dniu 17.09.2023 o 09:16, Staryfajter1954 napisał: Masz może więcej zdjęć z budowy tego modelu ? Czy miałeś jakiś proeblem z połączeniem części kabinowe z częścią główną kadłuba ? Byoby fajnie jakbys zamieścił trochę więcej zdjęć z budowy tego modelu. Strasznie pusto jest w Twoim wątku budowy tej miniatury. Jedyne problemy jakie napotkałem to to że nos nie pasuje to przedniej części kadłuba która też ma małą szparę między nią a resztą kadłuba i trzeba dać tam dosyć dużo szpachli ale reszta jest bardzo dobrze spasowana Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 20 Września 2023 Napisano 20 Września 2023 W dniu 18.09.2023 o 10:07, szyszka napisał: Jedyne problemy jakie napotkałem to to że nos nie pasuje to przedniej części kadłuba która też ma małą szparę między nią a resztą kadłuba i trzeba dać tam dosyć dużo szpachli ale reszta jest bardzo dobrze spasowana W kwestii mocnowanie osłony radaru to należałóby go umocować metodą na pasek stosowaną w modelarstwie kartonowym a więc przyciąć pacek cienkiego plastiku np zopakowania po jogurcie , powycinać ząbki i po przyklejeniu oraz ukształfowaniu ząbków przymocować. Zastosowalem w modelu Tomcata z Monograma. To powinno wzmocnić spoinę oraz zmniejszyć szparę. Podobnie należałoby postąpić przy okazji montowania części przedniej kadłuba z częćią główną. Pamiętam jak walczylem z tym przy budowie Tomcata z Italeri w 72. Widzę, że fotele wartałoby wymienić na jakieś inne chociażby z zestawu Monogam albo Academy lub dedykowane żywiczne. Brak w nich uchwytów do katapultowania się - warto je dorobić z kawałków cienkiego drucika. Będziesz model budował z otwartą kabiną czy zmkniętą ? Jeśli planujesz otworzyć kabinę to powinieneś dorobić imitację siłownika podnszącego osłonę oraz tylną ściankę osłony kabiny i osłonę siłownika znajdującą się za fotelem drugiego członka załogi (oficera uzbrojenia). Dorabiałem te elementy w 72. Proste ale zajmuje troszkę czasu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi