szyszka Napisano 4 Września 2023 Share Napisano 4 Września 2023 Witam wszystkich, jako że Hercules jest już skończony to trzeba zacząć coś nowego, nawet większego. F-14 w skali 1/48 od Italeri, pewnie będzie dużo osób które będą mówić że mogłem kupić tamiye ale jak już mam italerke to trzeba zrobić 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 4 Września 2023 Share Napisano 4 Września 2023 W jakim malowaniu planujesz go zrobić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 4 Września 2023 Autor Share Napisano 4 Września 2023 2 godziny temu, Juffre napisał: W jakim malowaniu planujesz go zrobić? Vf-84 Jolly Rogers 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 4 Września 2023 Share Napisano 4 Września 2023 7 minut temu, szyszka napisał: Vf-84 Jolly Rogers Zastanów się jeszcze W tym modelu masz kalki na VF-1 wczesnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 4 Września 2023 Share Napisano 4 Września 2023 Klasycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 5 Września 2023 Share Napisano 5 Września 2023 (edytowane) Nie przejmuj się gadadniem tylko rób ten model tak jak najlepiej potrafisz :). Mam dwa takie zesawy i nie zmierzam ich nie robić ale dwrotnie zrobić by cieszyły moje oko :). Wbrew pozoro nie jest to najsłabszy zestaw Tomcata i ma w sobie potencjał do zrobienia ładnej miniatury 14 :). Edytowane 17 Września 2023 przez Staryfajter1954 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 7 Września 2023 Share Napisano 7 Września 2023 Mam go na warsztacie i życzę powodzenia. Mój egzemplarz niestety to chyba z odpadów produkcyjnych. Linie podziału w części dziobowej praktycznie nie istniały a spasowanie dziub-kadlub też nie najlepsze. Platowiec pomiędzy skrzydłami a usterzeniem poziomy też koszmar. Miał być szybko na luzie a przez takie kwiatki się odechciewa Ale działaj zobaczymy co wystrugasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 7 Września 2023 Autor Share Napisano 7 Września 2023 6 godzin temu, kzugaj napisał: Mam go na warsztacie i życzę powodzenia. Mój egzemplarz niestety to chyba z odpadów produkcyjnych. Linie podziału w części dziobowej praktycznie nie istniały a spasowanie dziub-kadlub też nie najlepsze. Platowiec pomiędzy skrzydłami a usterzeniem poziomy też koszmar. Miał być szybko na luzie a przez takie kwiatki się odechciewa Ale działaj zobaczymy co wystrugasz No to mamy to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 8 Września 2023 Autor Share Napisano 8 Września 2023 Progres Do foteli trzeba jeszcze dodać rączki katapulty z drucika ponieważ nie ma ich w zestawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 9 Września 2023 Share Napisano 9 Września 2023 Proponuje zrobić trochę Drybrusha i dodać wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 17 Września 2023 Share Napisano 17 Września 2023 Masz może więcej zdjęć z budowy tego modelu ? Czy miałeś jakiś proeblem z połączeniem części kabinowe z częścią główną kadłuba ? Byoby fajnie jakbys zamieścił trochę więcej zdjęć z budowy tego modelu. Strasznie pusto jest w Twoim wątku budowy tej miniatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 18 Września 2023 Autor Share Napisano 18 Września 2023 W dniu 17.09.2023 o 09:16, Staryfajter1954 napisał: Masz może więcej zdjęć z budowy tego modelu ? Czy miałeś jakiś proeblem z połączeniem części kabinowe z częścią główną kadłuba ? Byoby fajnie jakbys zamieścił trochę więcej zdjęć z budowy tego modelu. Strasznie pusto jest w Twoim wątku budowy tej miniatury. Jedyne problemy jakie napotkałem to to że nos nie pasuje to przedniej części kadłuba która też ma małą szparę między nią a resztą kadłuba i trzeba dać tam dosyć dużo szpachli ale reszta jest bardzo dobrze spasowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Września 2023 Share Napisano 20 Września 2023 W dniu 18.09.2023 o 10:07, szyszka napisał: Jedyne problemy jakie napotkałem to to że nos nie pasuje to przedniej części kadłuba która też ma małą szparę między nią a resztą kadłuba i trzeba dać tam dosyć dużo szpachli ale reszta jest bardzo dobrze spasowana W kwestii mocnowanie osłony radaru to należałóby go umocować metodą na pasek stosowaną w modelarstwie kartonowym a więc przyciąć pacek cienkiego plastiku np zopakowania po jogurcie , powycinać ząbki i po przyklejeniu oraz ukształfowaniu ząbków przymocować. Zastosowalem w modelu Tomcata z Monograma. To powinno wzmocnić spoinę oraz zmniejszyć szparę. Podobnie należałoby postąpić przy okazji montowania części przedniej kadłuba z częćią główną. Pamiętam jak walczylem z tym przy budowie Tomcata z Italeri w 72. Widzę, że fotele wartałoby wymienić na jakieś inne chociażby z zestawu Monogam albo Academy lub dedykowane żywiczne. Brak w nich uchwytów do katapultowania się - warto je dorobić z kawałków cienkiego drucika. Będziesz model budował z otwartą kabiną czy zmkniętą ? Jeśli planujesz otworzyć kabinę to powinieneś dorobić imitację siłownika podnszącego osłonę oraz tylną ściankę osłony kabiny i osłonę siłownika znajdującą się za fotelem drugiego członka załogi (oficera uzbrojenia). Dorabiałem te elementy w 72. Proste ale zajmuje troszkę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi