neptun1939 Napisano 9 Września 2023 Share Napisano 9 Września 2023 Witam. Pierwsza z wielu fok skończona. Miniatura przedstawia maszynę Unteroffiziera ( plutonowego) Juliusa Händela z 13 eskadry JG 54, lotnisko Nasielsk-Chrycynno lipiec 1944 r. Jak pisze Eduard maszyna nie posiadała oznaczeń IV. Gruppe JG 54. Jednostka po ciężkich walkach i stratach w lipcu/sierpniu 1944 została wysłana na odpoczynek do Illesheim, ale za długo nie wypoczywali, bo zostali skierowani do walki z 8 armią powietrzną USA. Sam pilot poległ 23 września 1944 r. w walce z Thunderboltami USAAF w okolicach Kleve/Nimwegen. Tyle historii. Teraz o modelu. Model z zestawu Eduarda Profipack. Od siebie dodałem nitowanie (niestety znów prawie go nie widać), przeryłem cześć linii podziałowych wg. planów, lufy KMów wymienione na igły. Malowanie dedykowanymi farbami AK do Luftwaffe. Brudzenie to kredki akwarelowe z empika, suche pigmenty z AK i suche pastele mieszane na oko. Brudzenie wzorowałem trochę na pracy forumowego kolegi panDespota, ale w większej części na zdjęciach archiwalnych. Jedynie kurzenie i brud od spodu jest lekką fantastyką - chciałem ukazać maszynę intensywnie eksploatowaną ciężkimi walkami. Sam model bardzo przyjemny w budowie i na pewno jeszcze z kilkanaście ( dziesiąt ? ) Foczek od Edka zbuduję. Duży problem i zapewne to jest przyczyna zagubienia nitów, stworzył mi Gloss od Tamki i naczuczenie posługiwania się nim. W ogólnym rozrachunku uznaję model za udany ( w skali szkolnej takie bardzo mocne 4+).W niedalekiej przyszłości dojdzie mała winietka z figurkami Zvezdy ( Luftwaffe Ground Forces) i fragmentem lotniska. Warsztat: Dość gadania foty. Jedyne zdjęcie oryginału jakie znalazłem: I moja interpretacja: Zapraszam do komentowania i krytykowania. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Września 2023 Share Napisano 9 Września 2023 Ładna "Foczka". Sam właśnie dwie składam ale tak ładnie to na pewno nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Września 2023 Share Napisano 9 Września 2023 Też mi się podoba, całkiem fajnie wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 11 Września 2023 Share Napisano 11 Września 2023 Piękny! Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi