Kolekcjoner WP Napisano 14 Września 2023 Share Napisano 14 Września 2023 (edytowane) Ostatnio w wątach warsztatowych coś mało poloników, więc stwierdziłem, że warto rozgrzebać kolejny model. FT-17 z fumatorami od zawsze mi się podobał, więc w końcu muszę go skleić. Tak wiem, że model nie jest najwyższych lotów, ale postaram się z niego wyciągnąć ile się da. Na pewno dorobię mu brakujące elementy instalacji dymotwórczej, wnętrza raczej nie będę dorabiać, bo i tak nic nie vedzie widać, ale to wyjdzie w praniu. Literatura: http://derela.pl/ft17pl.htm Model. Jutro pierwsze cięcia. Edytowane 17 Czerwca przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 15 Września 2023 Share Napisano 15 Września 2023 Robiłem go kiedyś jak jeszcze sklejałem RPM. Będę obserwować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Czerwca Autor Share Napisano 17 Czerwca Odkopuję swój stary wątek warsztatowy, żeby dostać dodatkową motywację do sklejania modeli. FT-17 z pierwszego posta dojrzewa w pudełku, a ja aktualnie wziąłem na warsztat karalucha, czyli TKS-D od First to Fight. Model w zasadzie mam pomalowany w kamuflaż plus wnętrze dostało już wash, który będę jeszcze poprawiał. Z przodu jakas szpara jest drobna, ale model i tak idzie od razu na półkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Czerwca Share Napisano 17 Czerwca (edytowane) drobne dwie uwagi "estetyczne" - nie traktuj tego jako złośliwości bo konstrukcja ciekawa i jesteś na etapie gdzie jeszcze można to małym kosztem skorygować : 1) narzędzie z tyłu są zamalowane jednolicie kamo a raczej tak nie było 2) ta sama sprawa z karabinami wewnątrz EDIT ------------------- ogólnie to jeszcze dodam : wiem że malujesz pędzlami ale stanowczo za grubą warstwę farby kładziesz... wygląda na jednokrotnie kładzioną "prosto z puchy", a tu by trzeba 3-4 cienkie warstwy rozcieńczone. szczególnie że to 1/72 więc jeszcze bardziej to bije w oczy ---> bo na przykład nie wiadomo czy te "szwy" na lufie działka to niedoszlifowanie plastiku czy zacieki po farbie Edytowane 17 Czerwca przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Czerwca Autor Share Napisano 17 Czerwca 2 godziny temu, M.A.V. napisał: drobne dwie uwagi "estetyczne" - nie traktuj tego jako złośliwości bo konstrukcja ciekawa i jesteś na etapie gdzie jeszcze można to małym kosztem skorygować : 1) narzędzie z tyłu są zamalowane jednolicie kamo a raczej tak nie było 2) ta sama sprawa z karabinami wewnątrz EDIT ------------------- ogólnie to jeszcze dodam : wiem że malujesz pędzlami ale stanowczo za grubą warstwę farby kładziesz... wygląda na jednokrotnie kładzioną "prosto z puchy", a tu by trzeba 3-4 cienkie warstwy rozcieńczone. szczególnie że to 1/72 więc jeszcze bardziej to bije w oczy ---> bo na przykład nie wiadomo czy te "szwy" na lufie działka to niedoszlifowanie plastiku czy zacieki po farbie narzędzi jeszcze nie malowałem, a na karabinie jeszcze nie wyschnął wash olejny. Odnośnie malowania, tak wiem, że za gruba warstwa farby, spróbuję to jeszcze poprawić. W zasadzie rok nie miałem styczności z modelarstwem (nie licząc C-47), więc muszę się znowu wyrobić. Wieczory mamy teraz długie, więc będzie trochę czasu na dłubanie przy modelach. Skończę tego tak na zasadzie rozgrzewki i następny będzie już na pewno lepszy. Następny w kolejce może będzie FT-17 z tego wątku, ale jeszcze się zobaczy, czy nie Studebaker. A tak ogólnie to póki co sklejam nadal hobbystycznie i żeby mieć co w gablocie zaprezentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi