Skocz do zawartości

BUMAR Rybnik, czyli warsztat zbiorczy Kolekcjoner WP

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio w wątach warsztatowych coś mało poloników, więc stwierdziłem, że warto rozgrzebać kolejny model. FT-17 z fumatorami od zawsze mi się podobał, więc w końcu muszę go skleić. Tak wiem, że model nie jest najwyższych lotów, ale postaram się z niego wyciągnąć ile się da. Na pewno dorobię mu brakujące elementy instalacji dymotwórczej, wnętrza raczej nie będę dorabiać, bo i tak nic nie vedzie widać, ale to wyjdzie w praniu. 

Literatura: http://derela.pl/ft17pl.htm

20230914_235422.thumb.jpg.fa3f735bfa810ec2f8b36bf7b38dee02.jpg

Model. Jutro pierwsze cięcia.

730845017_FT17gas000a.jpg.9d7f63d8ad5664c705eb4bd3bad19223.jpg

1729470347_FT17gas000aa.jpg.b3ab9909bd3d34525909e75a9b9fa243.jpg

1800697574_FT17gas000.jpg.dd3e254557eb2d842ecd512a1399161d.jpg

1161696469_FT17gas000b.jpg.fdfe40a073606d700f42097a118591c3.jpg

Edytowane przez Kolekcjoner WP

• Kolekcjoner WP changed the title to BUMAR Rybnik, czyli warsztat zbiorczy Kolekcjoner WP

Odkopuję swój stary wątek warsztatowy, żeby dostać dodatkową motywację do sklejania modeli. FT-17 z pierwszego posta dojrzewa w pudełku, a ja aktualnie wziąłem na warsztat karalucha, czyli TKS-D od First to Fight. Model w zasadzie mam pomalowany w kamuflaż plus wnętrze dostało już wash, który będę jeszcze poprawiał. Z przodu jakas szpara jest drobna, ale model i tak idzie od razu na półkę. 

20250616_063739.thumb.jpg.bcd93b7989685812737bb5526b8db9e1.jpg

20250616_063754.thumb.jpg.4636cc2a06f9ced1f6f174240be75f18.jpg

• Like 1

drobne dwie uwagi "estetyczne" - nie traktuj tego jako złośliwości bo konstrukcja ciekawa i jesteś na etapie gdzie jeszcze można to małym kosztem skorygować :

1) narzędzie z tyłu są zamalowane jednolicie kamo a raczej tak nie było

2) ta sama sprawa z karabinami wewnątrz

EDIT -------------------

ogólnie to jeszcze dodam : wiem że malujesz pędzlami ale stanowczo za grubą warstwę farby kładziesz...   wygląda na jednokrotnie kładzioną "prosto z puchy",  a tu by trzeba 3-4 cienkie warstwy rozcieńczone. szczególnie że to 1/72 więc jeszcze bardziej to bije w oczy ---> bo na przykład nie wiadomo czy te "szwy" na lufie działka to niedoszlifowanie plastiku czy zacieki po farbie

Edytowane przez M.A.V.

2 godziny temu, M.A.V. napisał:

drobne dwie uwagi "estetyczne" - nie traktuj tego jako złośliwości bo konstrukcja ciekawa i jesteś na etapie gdzie jeszcze można to małym kosztem skorygować :

1) narzędzie z tyłu są zamalowane jednolicie kamo a raczej tak nie było

2) ta sama sprawa z karabinami wewnątrz

EDIT -------------------

ogólnie to jeszcze dodam : wiem że malujesz pędzlami ale stanowczo za grubą warstwę farby kładziesz...   wygląda na jednokrotnie kładzioną "prosto z puchy",  a tu by trzeba 3-4 cienkie warstwy rozcieńczone. szczególnie że to 1/72 więc jeszcze bardziej to bije w oczy ---> bo na przykład nie wiadomo czy te "szwy" na lufie działka to niedoszlifowanie plastiku czy zacieki po farbie

narzędzi jeszcze nie malowałem, a na karabinie jeszcze nie wyschnął wash olejny. Odnośnie malowania, tak wiem, że za gruba warstwa farby, spróbuję to jeszcze poprawić. W zasadzie rok nie miałem styczności z modelarstwem (nie licząc C-47), więc muszę się znowu wyrobić. Wieczory mamy teraz długie, więc będzie trochę czasu na dłubanie przy modelach. Skończę tego tak na zasadzie rozgrzewki i następny będzie już na pewno lepszy. Następny w kolejce może będzie FT-17 z tego wątku, ale jeszcze się zobaczy, czy nie Studebaker. A tak ogólnie to póki co sklejam nadal hobbystycznie i żeby mieć co w gablocie zaprezentować.