bnk_one Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 (edytowane) Witam, to mój właściwie debiut w warsztacie, miał nim być Marder II od Tamiyi ale prace przy nim stanęły, więc postanowiłem że zacznę z modelem który ma być robiony do projektu grupowego czyli Pojazdy zdobyczne/w obcej służbie. Model to wyprodukowany przez Miniart SU-76, zostanie on przeze mnie pomalowany w barwy w których służył w dywizji SS Wiking na terenach Polski w 1944 roku. Jeżeli chodzi o sam model to wypraski są naprawdę niezłe, aczkolwiek zaskoczyło mnie to że nie zrobili numeracji części na wypraskach, są one podane na planie w instrukcji, niestety trochę to spowalnia. 1. SU-76 by Miniart 2. Częściowo złożona wanna - przyklejona przednia i górna płyta, oraz część góry kadłuba z miejscem mocowania działa. 3. Przód Pozdrawiam Edytowane 17 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 mimo że nie mój okres to będe kibicował zawsze do Suczki miałem słabość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 9 Września 2008 Autor Share Napisano 9 Września 2008 Mały progres w budowie, dzisiaj niestety coś nie miałem motywacji więc nie za dużo zmian. Zastanawiam się czy robić otwarty czy zamknięty właz kierowcy i czy samego drivera również umieszczać wewnątrz. 1. Przednia płyta uzupełniona w brakujące elementy. 2. Przymiarka do wersji z kierowcą i otwartym włazem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 9 Września 2008 Share Napisano 9 Września 2008 Ja głosuje za hansem kierowcą i otwartym włazem. Życze sukcesów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 9 Września 2008 Share Napisano 9 Września 2008 Gdzies czytałem, ze ten model okropnie sie składa-jak widacć niekażdy-nic nie wspominasz. Co do załoganta, jeśli Ci to nie sprawi problemu-pewnie że posadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 9 Września 2008 Autor Share Napisano 9 Września 2008 Jeżeli chodzi o składalność to póki co nie ma żadnych problemów, wszystko dobrze spasowane. Niestety się zaczną, robiłem przymiarkę układu jezdnego i trochę się trzeba będzie namęczyć by zawieszenie było pod właściwym kątem w stosunku do podłoża. Problemu raczej nie będzie, poprostu zastanawiam się czy wykorzystać załogę z zestawu czy dokupić taką ---> Wariant pierwszy Wariant drugi - bez kierowcy, ale z otwartym włazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 9 Września 2008 Share Napisano 9 Września 2008 Zwróć uwagę, że oba zestawy będziesz musiał nieco przerobić, bo to Wehrmacht. A Ty planujesz budowę pojazdu z 5 Pz.Div. SS Viking, wobec tego twoi muszą być SS-manami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 9 Września 2008 Share Napisano 9 Września 2008 Był jeszcze stary zestaw dragona z załogą do działek SP ale w wersji zimowej :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 9 Września 2008 Share Napisano 9 Września 2008 Kleiłem ten model. Tamyia to to nie jest... mi się tak sobie go kleiło, ale porazka to moje malowanie, więc już czekam tylko na agregat psikawę i będzie pierwszy model do ćwiczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Wierzbicki Napisano 9 Września 2008 Share Napisano 9 Września 2008 Ja bym wybrał wariant drugi, tchnął by on trochę życia w model, przedstawia on scenkę z ładowania pocisków do czołgu i od razu pod jakąś dioramkę by było A Hansa zawsze też możesz tam wepchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 11 Września 2008 Autor Share Napisano 11 Września 2008 Kolejny mały update: 1. Miniart zadbał o to by modelarze ćwiczyli sprawność rąk oraz ograniczali drżenie dłoni Takich części w całym zestawie jest kilkanaście, niestety pojawiają się na niektórych nadlewki i czyszczenie tych części już może przyprawić o ból głowy (albo nawrót drgawek ) 2. tutaj jest sama armata wz. 1942 ZIS-3 kal. 76.2 mm, złożona w połowie. Producent przyłożył się tutaj w kwestii budowy, postawił na sporą ilość części aby jak armata wyglądała jak najlepiej. Niestety części miały trochę nadlewek, i trzeba było trochę popracować skalpelem i pilnikiem aby pasowały do siebie (nie dotyczy to wszystkich tylko jakiś 50% z nich). 3. Czeka mnie jeszcze szpachlowanie i wyrównywanie powyższych części oraz doklejenie brakujących elementów w armacie. Kierowca tymczasowo schnie po naniesieniu podkładu w postaci szarego humbrola. Podsumowując dzisiejszy odcinek mojej Ukraińskiej telenoweli: Miniart wydał chyba jedyny dostępny SU-76 w tej skali, i niestety nie ustrzegł się błędó, nie jest ich jednak dużo, zobaczymy jak potoczy się dalsza walka z tym kawałkiem plastiku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 12 Września 2008 Autor Share Napisano 12 Września 2008 Kierowca już prawie pomalowany, zdecydowałem że będę robił wnętrze i teraz takei pytanko, jest jakaś bezpieczna metoda odklejenia tej przedniej płyty pancerza ? Klejone było Tamiyą Extra Thin. Po za tym mam pytanko czy wie ktoś na ajki kolor pomalować wnętrze ? W ruskiej wersji było na biało z tego co widziałem i na kolor bazowy nadwozia w przypadku rusków. Niemcy przemalowywali również wnętrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 12 Września 2008 Share Napisano 12 Września 2008 Przesmaruj miejsca klejenia Extra Thinem i delikatnie po chwili spróbuj podważyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 12 Września 2008 Autor Share Napisano 12 Września 2008 Dzięki wielkie, pytanie o kolor wnętrza (przedział bojowy i przedział kierowcy) pozostaje aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 12 Września 2008 Share Napisano 12 Września 2008 Kolor wnętrza przedziału kierowcy - raczej biały/kość słoniowa. Taką barwę ma poznański T-70 z lokalnego "rusische Panzer-Museum". Wątpię, żeby Niemcy je przemalowali (zabudowany i niewidoczny). Natomiast kolor wnętrza przedziału bojowego - taki jak bazowy kolor kamo (DG albo Szwaby zostawili oryginalną ruską oliwkę) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 12 Września 2008 Share Napisano 12 Września 2008 kierowcy biały bojowy biały lub bazowy oba występowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 23 Września 2008 Autor Share Napisano 23 Września 2008 thx, dzisiaj będzie mały updejt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 24 Września 2008 Autor Share Napisano 24 Września 2008 Jako że postanowiłem zrobić otwarty właz i kierowcę, to stwierdziłem że przydałoby się wnętrze, a przynajmniej jego namiastka z racji tego że właz jest nie duży, to postanowiłem się nie bawić w szczegóły i dopieszczanie, tylko stworzyłem na podstawie zdjęć oryginału elementy wnętrza przedziału kierowcy. Nie podszedłem do tego z wielką dbałością o wykończenie czy szczegóły, ponieważ i tak praktycznie będzie to nie widoczne, ale raczej na pełnym luzie i bez przejmowania się detalami, czystością, czy szparami Tak o to to wygląda, starałem się tylko by to chociaż trochę przypominało kształtem i rozmieszczeniem wnętrze oryginału. 1. 2. 3. Przypasowanie drivera, głowa do wymiany, Miniart się nie popisał i czapki wyglądają tragicznie, dam mu w zamian jakąś żywiczną łepetynkę. Po za tym raczej będzie przemalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 Figurka bez łba prezentuje się świetnie. Naprawdę ładnie pomalowana i wycieniowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 25 Września 2008 Autor Share Napisano 25 Września 2008 Dzięki, ale nie za bardzo z niej jestem zadowolony, spodnie napewno będę musiał poprawić i skończyć buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 wnętrze to faktycznie wolna "tfuwczość" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 Mały updejt po dłuższej przerwie, wszystko jest już praktycznie sklejone...nie polecam tego modelu nikomu, można zęby zjeść na nim i pożegnać się z resztkami cierpliwości.... 1. Przedział bojowy - widok z góry 2. Tutaj trochę z innej perspektywy 3. A tutaj zbliżenie na działo i przyrządy celownicze Teraz całość idzie do lakiernika by przyjąć jakże modny w tym sezonie Dunkelgelb Mam nadzieję że kolejny updejt już niedługo. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Ładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 spoko,wnetrze w zupelonosci wystarczy na to co bedzie widac przez wlaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 spoko,wnetrze w zupelonosci wystarczy na to co bedzie widac przez wlaz dokładnie z takiego samego założenie wyszedłem przy jego "odwzorowaniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi