Jump to content

[PG-ZD] Jagdpanzer SU-76 by Miniart 1/35

bnk_one
 Share

Recommended Posts

Witam,

to mój właściwie debiut w warsztacie, miał nim być Marder II od Tamiyi ale prace przy nim stanęły, więc postanowiłem że zacznę z modelem który ma być robiony do projektu grupowego czyli Pojazdy zdobyczne/w obcej służbie.

Model to wyprodukowany przez Miniart SU-76, zostanie on przeze mnie pomalowany w barwy w których służył w dywizji SS Wiking na terenach Polski w 1944 roku. Jeżeli chodzi o sam model to wypraski są naprawdę niezłe, aczkolwiek zaskoczyło mnie to że nie zrobili numeracji części na wypraskach, są one podane na planie w instrukcji, niestety trochę to spowalnia.

1. SU-76 by Miniart

b8d48988ed4f8295.jpg

2. Częściowo złożona wanna - przyklejona przednia i górna płyta, oraz część góry kadłuba z miejscem mocowania działa.

f495291bcf94f175.jpg

3. Przód

7dbdd4823ff1ffae.jpg

Pozdrawiam

Edited by Guest

Mały progres w budowie, dzisiaj niestety coś nie miałem motywacji więc nie za dużo zmian. Zastanawiam się czy robić otwarty czy zamknięty właz kierowcy i czy samego drivera również umieszczać wewnątrz.

1. Przednia płyta uzupełniona w brakujące elementy.

0f410ef8188d1839.jpg

2. Przymiarka do wersji z kierowcą i otwartym włazem

2fb32a52ba9ba963.jpg

6aaf8795db19f8b6.jpg

Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o składalność to póki co nie ma żadnych problemów, wszystko dobrze spasowane. Niestety się zaczną, robiłem przymiarkę układu jezdnego i trochę się trzeba będzie namęczyć by zawieszenie było pod właściwym kątem w stosunku do podłoża.

Problemu raczej nie będzie, poprostu zastanawiam się czy wykorzystać załogę z zestawu czy dokupić taką --->

Wariant pierwszy

Wariant drugi - bez kierowcy, ale z otwartym włazem

Kolejny mały update:

1. Miniart zadbał o to by modelarze ćwiczyli sprawność rąk oraz ograniczali drżenie dłoni Takich części w całym zestawie jest kilkanaście, niestety pojawiają się na niektórych nadlewki i czyszczenie tych części już może przyprawić o ból głowy (albo nawrót drgawek )

91d913eae222c055.jpg

2. tutaj jest sama armata wz. 1942 ZIS-3 kal. 76.2 mm, złożona w połowie. Producent przyłożył się tutaj w kwestii budowy, postawił na sporą ilość części aby jak armata wyglądała jak najlepiej. Niestety części miały trochę nadlewek, i trzeba było trochę popracować skalpelem i pilnikiem aby pasowały do siebie (nie dotyczy to wszystkich tylko jakiś 50% z nich).

8955656a16dd4174.jpg

3. Czeka mnie jeszcze szpachlowanie i wyrównywanie powyższych części oraz doklejenie brakujących elementów w armacie. Kierowca tymczasowo schnie po naniesieniu podkładu w postaci szarego humbrola. Podsumowując dzisiejszy odcinek mojej Ukraińskiej telenoweli: Miniart wydał chyba jedyny dostępny SU-76 w tej skali, i niestety nie ustrzegł się błędó, nie jest ich jednak dużo, zobaczymy jak potoczy się dalsza walka z tym kawałkiem plastiku.

Pozdrawiam

Kierowca już prawie pomalowany, zdecydowałem że będę robił wnętrze i teraz takei pytanko, jest jakaś bezpieczna metoda odklejenia tej przedniej płyty pancerza ? Klejone było Tamiyą Extra Thin. Po za tym mam pytanko czy wie ktoś na ajki kolor pomalować wnętrze ? W ruskiej wersji było na biało z tego co widziałem i na kolor bazowy nadwozia w przypadku rusków. Niemcy przemalowywali również wnętrze ?

Kolor wnętrza przedziału kierowcy - raczej biały/kość słoniowa. Taką barwę ma poznański T-70 z lokalnego "rusische Panzer-Museum". Wątpię, żeby Niemcy je przemalowali (zabudowany i niewidoczny). Natomiast kolor wnętrza przedziału bojowego - taki jak bazowy kolor kamo (DG albo Szwaby zostawili oryginalną ruską oliwkę) .

• 2 weeks later...

Jako że postanowiłem zrobić otwarty właz i kierowcę, to stwierdziłem że przydałoby się wnętrze, a przynajmniej jego namiastka z racji tego że właz jest nie duży, to postanowiłem się nie bawić w szczegóły i dopieszczanie, tylko stworzyłem na podstawie zdjęć oryginału elementy wnętrza przedziału kierowcy. Nie podszedłem do tego z wielką dbałością o wykończenie czy szczegóły, ponieważ i tak praktycznie będzie to nie widoczne, ale raczej na pełnym luzie i bez przejmowania się detalami, czystością, czy szparami

Tak o to to wygląda, starałem się tylko by to chociaż trochę przypominało kształtem i rozmieszczeniem wnętrze oryginału.

1.

a633f61a285fb6b9.jpg

2.

454125bd4a163464.jpg

3. Przypasowanie drivera, głowa do wymiany, Miniart się nie popisał i czapki wyglądają tragicznie, dam mu w zamian jakąś żywiczną łepetynkę. Po za tym raczej będzie przemalowany.

c3752c938088984f.jpg

• 1 month later...

Mały updejt po dłuższej przerwie, wszystko jest już praktycznie sklejone...nie polecam tego modelu nikomu, można zęby zjeść na nim i pożegnać się z resztkami cierpliwości....

1. Przedział bojowy - widok z góry

efca54123ed0f500.jpg

2. Tutaj trochę z innej perspektywy

bcc20094404ae04b.jpg

3. A tutaj zbliżenie na działo i przyrządy celownicze

2188ccb0c86cb94e.jpg

Teraz całość idzie do lakiernika by przyjąć jakże modny w tym sezonie Dunkelgelb

Mam nadzieję że kolejny updejt już niedługo.

Pzdr