basalowicz Napisano 7 Października 2023 Share Napisano 7 Października 2023 Cześć Ma ktoś pomysł albo robił dodatkowe powierzchnie antypoślizgowe na czołgach? Myślałem o papierze ściernym np 320, ale nie wiem jak to będzie z jego grubością względem tego co jest na modelu oryginalnym. W sumie można te stare powierzchnie usunąć aby ujednolicić wygląd. Poniżej zdjęcie o co mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 7 Października 2023 Share Napisano 7 Października 2023 Są gotowe rozwiązania VMS Hull Tex czy Mig Anti-Slip Paste, temat wielokrotnie wałkowany. Z papierem daj spokój 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 7 Października 2023 Share Napisano 7 Października 2023 Ja ostatnio robiłem takie chodniki na F14. Skorzystałem z przepisu Solo . 1) Bierzesz Mr Surfacer 500 2) Rozcieńczasz go 1:1.5 na korzyść MLT (tutaj trzeba pokombinować, możesz spróbować od 1:1) 3) "malujesz" taką mieszanką na ultra niskim ciśnieniu ok. 0.25 bar - tutaj trzeba popróbować, ma pluć farbą Przy tak niskim ciśnieniu, aerograf pluje tym surfacerem, tworząc przeciwpoślizgową powłokę. W efekcie powstaje bardzo szorstki placek, który wygląda moim zdaniem całkiem przekonywująco. Jest z tym trochę pracy. Trzeba dobrze zamaskować elementy gdzie nie chcemy mieć tarki plus czyszczenie aerka z tak gęstego specyfiku też nie jest przyjemne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Października 2023 Share Napisano 7 Października 2023 (edytowane) 15 godzin temu, basalowicz napisał: Cześć Ma ktoś pomysł albo robił dodatkowe powierzchnie antypoślizgowe na czołgach? Myślałem o papierze ściernym np 320, ale nie wiem jak to będzie z jego grubością względem tego co jest na modelu oryginalnym. W sumie można te stare powierzchnie usunąć aby ujednolicić wygląd. Poniżej zdjęcie o co mi chodzi Taśma malarska do zabezpieczania powierzchni Klej Extra thin (najtańszy) Piasek dla szynszyli Nadmiar zdmu:bip:esz. Poćwicz na płytce plastikowej!!!! Edytowane 8 Października 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 7 Października 2023 Share Napisano 7 Października 2023 polecam uwadze: https://www.kfs-miniatures.com/anti-slip-paste-ammo-by-mig-jimenez/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basalowicz Napisano 7 Października 2023 Autor Share Napisano 7 Października 2023 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Taśma malarska do zabezpieczania powierzchni Klej Extra thin (najtańszy) Piasek dla szynszyli Nadmiar zdmu:bip:esz!!!!! Poćwicz na płytce plastikowej!!!! rozumiem, że taśma jest do zamaskowania niepiaskowanych powierzchni? dzięki, popróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basalowicz Napisano 7 Października 2023 Autor Share Napisano 7 Października 2023 5 minut temu, KFS-miniatures napisał: polecam uwadze: https://www.kfs-miniatures.com/anti-slip-paste-ammo-by-mig-jimenez/ ciekawa rzecz, rozważę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Października 2023 Share Napisano 7 Października 2023 55 minut temu, basalowicz napisał: rozumiem, że taśma jest do zamaskowania niepiaskowanych powierzchni? dzięki, popróbuje Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basalowicz Napisano 8 Października 2023 Autor Share Napisano 8 Października 2023 tutaj mam trochę gorzej bo więcej jest tych pól ułożonych w taką siatkę. Zastanawiam się nad czyms w stylu jakiejś folii żeby ponacinac prostokąty od linijki a potem to jakos delikatnie przykleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 12 godzin temu, basalowicz napisał: ciekawa rzecz, rozważę Naprawdę warto ja wczoraj testowałem, na zdjęciu wyglada trochę grubo ale to tylko na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wprzybylak Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 Ja używam anti slip Ammo, również Bilmodela w płynie do natrysku, zależy jaki efekt końcowy ma być osiągnięty. Bilmodel daje bardzo drobną fakturę ale efekt ciekawy, choć nie nadaje się np. na Izraelski sprzęt bo tam jest stosowany bardzo gruby granulat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basalowicz Napisano 8 Października 2023 Autor Share Napisano 8 Października 2023 4 godziny temu, Pawel.G napisał: Naprawdę warto ja wczoraj testowałem, na zdjęciu wyglada trochę grubo ale to tylko na zdjęciu rozumiem, że robiłeś to Ammo w wersji czarnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 6 godzin temu, basalowicz napisał: tutaj mam trochę gorzej bo więcej jest tych pól ułożonych w taką siatkę. Zastanawiam się nad czyms w stylu jakiejś folii żeby ponacinac prostokąty od linijki a potem to jakos delikatnie przykleić Niestety roboty to z tym będziesz miał. pozostaje kupić taśmy np. Hobby 2000 różnej szerokości: https://www.kfs-miniatures.com/tasmy-maskujace-hobby-2000/ i naprzód......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 2 godziny temu, basalowicz napisał: rozumiem, że robiłeś to Ammo w wersji czarnej? Tak do skali 1:72/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 Ajabym do takich kształtów i drobnego ziarna proponował taśmę dwustronną posypaną piaskiem kwarcowym. Podkład dokończy dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basalowicz Napisano 16 Października 2023 Autor Share Napisano 16 Października 2023 Cześć Zrobiłem próbę z ammo mig antislip. Sam materiał jest ciekawy aczkolwiek trzeba wiedzieć jak go nakładać. Dobry rezultat jest kiedy najpierw kładzie się go gąbką albo pędzlem delikatnie, a druga warstwa po wyschnięciu, lekko rozwodnioną mieszanką. Najpierw spróbowałem taśmy maskującej i wycinanka nożykiem ale niestety efekt nie jest najlepszy. O ile pokrycie prostokątów jest dobre to jak widać równoległości linii są dalekie od ideału. Potem spróbowałem wydrukować sobie maskę i przyłożyć do tego, niestety pasta zaczęła podchodzić pod maskę przy mocniejszym nakładaniu a bez mocnego nakładania nie dochodziła do krawędzi i wyszło paskudnie... Musze wymyślić coś innego. Pomysł TAW jest ciekawy ale nadal stoję przed dylematem jak to zrobić prosto i schludnie. Najlepsza byłaby taka naklejka wycięta, do przyklejenia i odrywania wypełnienia ale musiałbym mieć ploter wycinający i bardzo precyzyjny tak więc nie ma tematu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 Jeśli antislip podszedł pod maskę to możesz go zdrapać wykałaczką. Daj ją wcześniej do namoczenia wodą żeby nie była zbyt twarda jeśli jest bardzo szpiczasta i nie rysowała plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 Rękodzieło bardzo pracochłonne, a i efekt zupełnie przyzwoity. Moim zdaniem lepiej i chyba dokładniej byłoby nadrukować imitację antyslipu na dedykowane miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basalowicz Napisano 18 Października 2023 Autor Share Napisano 18 Października 2023 (edytowane) tak też uczyniłem i pokryłem to antislipem dwukrotnie- pierwszy raz nierozcieńczony a drugi raz rozcieńczone. Wyszło całkiem fajnie, na żywo wygląda lepiej. Zastanawiam sie jeszcze nad grubością tych "łatek" ale chyba 0,1mm będzie właściwsze. Nie zmienia to jednak faktu, że będzie musiał powalczyć z taśmą maskującą na wieżyczce czołgu Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji Edytowane 18 Października 2023 przez basalowicz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi