Ksavii10 Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 (edytowane) Witam. Zaczynam budowę kolejnego modelu którym tak jak w tytule będzie czajnik. W głowie narodził mi się pomysł na zrobienie wersji do zadymiania oraz rozpoznania chemicznego. Czyli chekli, chemika, zadymiarza Czy jak go tam inaczej zwał. Jako że dostępność gotowego zestawu który umożliwia zrobienie chemika jest na poziomie 0, to trzeba będzie to wszystko wystrugać samemu. Moim wzorem prawdopodobnie będzie śmigłowiec o numerze: 6003. Zestawem wyjściowym jest wszystkim dobrze znanym model HB i kilka dodatków. Do tej pory wyciąłem większość elementów wnętrza i wypełniłem dziury po wypychaczach w kadłubie. Edytowane 12 Października 2023 przez Ksavii10 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ksavii10 Napisano 28 Października 2023 Autor Share Napisano 28 Października 2023 Wnętrze pomalowałem i ubrudziłem. Do foteli dorobiłem pasy i apteczkę oraz zrobiłem wash I Całość spasowana na sucho. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Października 2023 Share Napisano 29 Października 2023 W dniu 12.10.2023 o 21:28, Ksavii10 napisał: trzeba będzie to wszystko wystrugać samemu Masz już pomysł na zrobienie rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 31 Października 2023 Share Napisano 31 Października 2023 Chętnie popatrzę, bo mam w planach czajnika z HB. Jak wygląda porównanie zestawowych elementów a dodatków z Quickbusta? Dodatek czy raczej konieczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ksavii10 Napisano 1 Listopada 2023 Autor Share Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) W dniu 29.10.2023 o 14:35, Grzes napisał: Masz już pomysł na zrobienie rur? Najlepszym pomysłem wydają się plastikowe rurki z tamiyi , chyba że wymyślę coś lepszego. Tablica z QB sporo się różni od tej zestawowej.Wloty i wyloty już trochę mniej jednak nadal są inne. Konieczny na pewno jest główny wirnik z Reskita, a z resztą to już trzeba samemu zdecydować. Edytowane 1 Listopada 2023 przez Ksavii10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leta Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 Posiadasz zdjęcia wnętrza? Znajdują się tam dodatkowe elementy (które będą mało widoczne po zamknięci ale niektórzy to lubią...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ksavii10 Napisano 10 Listopada 2023 Autor Share Napisano 10 Listopada 2023 W dniu 5.11.2023 o 17:13, Leta napisał: Posiadasz zdjęcia wnętrza? Znajdują się tam dodatkowe elementy (które będą mało widoczne po zamknięci ale niektórzy to lubią...) Posiadam zdjęcie tego konkretnie egzemplarza, więc postaram się coś tam dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 10 Listopada 2023 Share Napisano 10 Listopada 2023 (edytowane) Chociaż czajniki i do tego jeszcze dymiące to nie za bardzo mój klimat to jednak będę się przyglądał bo widziałem go na żywo w akcji(EPDE, 2001r.+) Edytowane 10 Listopada 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Listopada 2023 Share Napisano 10 Listopada 2023 26 minut temu, jmx62 napisał: widziałem go na żywo w akcji zadymiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 10 Listopada 2023 Share Napisano 10 Listopada 2023 Nie. Chyba był na jakimś przeglądzie czy remoncie w WZL-ach. Jak widziałem to wykonał kilka przelotów nad lotniskiem na bardzo małej wysokości. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Nie szukasz aby chekli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ksavii10 Napisano 13 Listopada 2023 Autor Share Napisano 13 Listopada 2023 43 minuty temu, Mitrandir napisał: Nie szukasz aby chekli Jeśli masz na myśli konwersje to może bym był chętny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Godzinę temu, Ksavii10 napisał: Jeśli masz na myśli konwersje to może bym był chętny Zajrzyj ns priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ksavii10 Napisano 15 Listopada 2023 Autor Share Napisano 15 Listopada 2023 Ostatnio udało mi się nabyć konwersje do chekli (podziękownaia dla kolegi @Mitrandir) W niewielkim pudełku możemy znaleźć Instrukcję, blaszki parta oraz 20 żywicznych elementów I teraz się zastanawiam czy robić na nowo całe wnętrze z żywicy czy zmodyfikować to co dotychczas zrobiłem? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Listopada 2023 Share Napisano 15 Listopada 2023 Godzinę temu, Ksavii10 napisał: I teraz się zastanawiam Zerknij czy te dodatki wnętrza będą pasować wielkością 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ksavii10 Napisano 16 Listopada 2023 Autor Share Napisano 16 Listopada 2023 Po poprzymierzaniu wszystkiego i głębszych oględzinach nie widzę żadnego sensu robienia wnętrza od nowa. Te żywice to w większości części mające poprawić detal modelu intechu, a jako że zestaw z tymi częściami ma już swoje lata to po prostu model HB ma lepsze detal od żywicy. Dodatki słabo pasują do części HB. Największy snes miało by użycie tylko tablicy z konwersji chociaż jej jakość jest marna. Więc muszę jeszcze podjąć decyzję która tablice użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Listopada 2023 Share Napisano 16 Listopada 2023 3 godziny temu, Ksavii10 napisał: nie widzę żadnego sensu robienia wnętrza od nowa Tak też myślałem. Mi-2Ch w akcji 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leta Napisano 20 Listopada 2023 Share Napisano 20 Listopada 2023 Mam takie zdjęcia szczegółów wnętrza: AZSy od zadymiania, radiostacja R-123MT (zabudowana na lewej burcie za fotelem pilota) i dwa imitatory (AIP-68 na lewej i IRL-78 na prawej burcie na tylnej kanapie). 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ksavii10 Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 Udało mi się wszystko skleić i zamknąć kadłub. Wnętrze ostatecznie wygląda tak: A całość prezentuje się następująco Teraz czeka mnie szpachlowanie i szlifowanie łączeń połówek kadłuba oraz okolic wlotów powietrza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia Szkoda, że zamknąłeś już kadłub, wydaje mi się że niebieska tulejka na oś wirnika powinna być przesunięta dołem ku tyłowi. A tak jest ryzyko, że wirnik będzie leciał na tylną belkę. U mnie zamontowałem to tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ksavii10 Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia W dniu 2.01.2024 o 19:47, skarczu napisał: Szkoda, że zamknąłeś już kadłub, wydaje mi się że niebieska tulejka na oś wirnika powinna być przesunięta dołem ku tyłowi. A tak jest ryzyko, że wirnik będzie leciał na tylną belkę. U mnie zamontowałem to tak Wirnik zamocuję na miedzianym druciku więc myślę że nie powinno to mieć większego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia (edytowane) Jak chcesz żeby wirnik był ruchomy to zamocuj na igłach od strzykawki lub rurki mosiężne bo drucik miedziany może być za miękki. Edytowane 6 Stycznia przez mig 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia 8 godzin temu, mig napisał: Jak chcesz żeby wirnik był ruchomy to zamocuj na igłach od strzykawki lub rurki mosiężne bo drucik miedziany może będzie za miękki. Dobrze prawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi