Skocz do zawartości

Uaz 469 WOP (i inne formacje LWP)

chorąży

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, modelarz123 napisał:

A pytałeś się kalko-mania.pl? On robi kalki w skalach 1:35,1:72 ,1:43 . Można do niego spróbować napisać żeby dodał na sklep. Bo kalkomanie ma dobrej jakości. 

Tak pytałem, bez odpowiedzi. Nota bene kupiłem od nich kalki brdm i inne z działu 1/35. Kalki emblematu łużyckiej desantowej takie sobie, widać piksele bitmapy, gdy pomniejszali...

Apropos kalek Toro dla WOP są wątpliwości, o ile pamiętam to z tyły pojazdu nie było skrótu WOP, a i tylna rejestracja była kwadratowa i montowana w miejsce pod podświetlenie a nie podłużna jak proponują. Chociaż mogło się zdarzyć, jednakże  i w Górnośląskiej i w Sudeckiej i w CS WOP na pewno z tyłu były kwadratowe i nie było miejsca na napis WOP. Niektóre autka miały montowane uchwyty na dodatkowy kanister, zwłaszcza te użytkowane na górskich strażnicach i batalionach. 

10 godzin temu, chorąży napisał:

... przydało by się też żeby zostały wznowione kalki dla uaz-a (Toro Model). Pisałem do nich, zero odpowiedzi, pisałem do innych, tych 1/43 to samo, nikt nie jest zainteresowany wznowieniem 35.

ToRo Model nigdy nie robiło kalkomanii do UAZa 469 w skali 1/35. A kalki w skali 1/72 (do UAZa 469) są cały czas dostępne.

Robiliśmy kalkomanie do GAZa 69 - i te w skali 1/35 są faktycznie wyprzedane...
Poza tym gdyby Twój mail do mnie by dotarł (może "zaległ" gdzieś w spamie) to dostałbyś odpowiedź dlaczego żadnych wznowień czy nowych kalkomanii do pancerki nie będzie...

10 godzin temu, modelarz123 napisał:

Można zawsze spróbować zrobić ręcznie napisy, gorzej z rejestracjami .

W skali 1/35 masz zestawy kalkomanii ToRo Model 35D11/35D12/35D13 czy 35D68 gdzie masz możliwość poskładania sobie dowolnej rejestracji czy to "wz.2000" (białej) czy też "wz.76" (czarnej)

11 godzin temu, modelarz123 napisał:

może nie LWP a współczesne WP

Współczesne WP? Nie żartuj. Nawet w słowach kluczowych pod zdjęciem masz LWP.

Auto z demobilu zarejestrowane na współczesnych, cywilnych blachach.

Z resztą, bardzo ciekawa wersja.

Wrzucam resztę fotek ze stronki

image.png.8a0ca63b58fb296ecd63fd96b8fa0625.png

image.png.fd205f5b85a481e69c66cfe470f5015c.png

image.png.fa82abc903e9de48c32958f7ce76d586.png

image.png.474df99494cf95137f9ac4e9f5e8caf6.png

1 godzinę temu, gajowy z wąsami napisał:

ToRo Model nigdy nie robiło kalkomanii do UAZa 469 w skali 1/35. A kalki w skali 1/72 (do UAZa 469) są cały czas dostępne.

Robiliśmy kalkomanie do GAZa 69 - i te w skali 1/35 są faktycznie wyprzedane...
Poza tym gdyby Twój mail do mnie by dotarł (może "zaległ" gdzieś w spamie) to dostałbyś odpowiedź dlaczego żadnych wznowień czy nowych kalkomanii do pancerki nie będzie...

W skali 1/35 masz zestawy kalkomanii ToRo Model 35D11/35D12/35D13 czy 35D68 gdzie masz możliwość poskładania sobie dowolnej rejestracji czy to "wz.2000" (białej) czy też "wz.76" (czarnej)

Kalkomania UAZ 469 w Polsce cz.1, polska kalkomania do modeli w skali 1/35, 35D22

O tym myślałem pisząc.

Nie mam pretensji, pisałem , pytałem o wznowienia ale rozumiem bo jednostkowo nie opłaca się

2 minuty temu, modelarz123 napisał:

faktycznie nie zauważyłem , następnym razem będę dokładniej patrzył.

:super: A sama sanitarka to polski projekt z lat 70.

2 godziny temu, gajowy z wąsami napisał:

Ok będę wiedział na przyszłość.

Godzinę temu, gajowy z wąsami napisał:

Ale wtopa... faktycznie... projekt z 2013 roku który od 2018 jest już wyprzedany...

"wtopa" ??

Skoro jest popyt a firma nie jest zainteresowana, to trzeba szukać gdzieś indziej ...

W dniu 17.02.2026 o 20:43, chorąży napisał:

"wtopa" ??

moja wtopa.. 😞 że już nie pamiętam dokładnie co i kiedy było w ofercie...

W dniu 17.02.2026 o 20:43, chorąży napisał:

Skoro jest popyt a firma nie jest zainteresowana...

Firma powoli szykuje się do zamknięcia a nie ma szansy aby ktoś ją przejął, więc wszelki ruchy inwestycyjne (szczególnie długoterminowe) są po prostu ekonomicznie nieuzasadnione...

2 godziny temu, gajowy z wąsami napisał:

Firma powoli szykuje się do zamknięcia a nie ma szansy aby ktoś ją przejął, więc wszelki ruchy inwestycyjne (szczególnie długoterminowe) są po prostu ekonomicznie nieuzasadnione...

Wiem że kończycie działalność, ale ja  zrobiłem częściowe zapasy na zaś i posiadam 3 komplety kalek generycznych wz. 76 LWP ,:mrgreen: do pełni szczęścia brakuje mi tylko dystynkcji do LWP wydawanych z figurkami ( mam jeden komplet ,ale to może być mało) no i chętnie kupiłbym też te główki w rogatywkach . Ugh tak to zawsze wygląda, że nie da się wszystkiego zakupić na zaś. Pozdr. A.

10 godzin temu, gajowy z wąsami napisał:

Szkoda, teraz jest wysyp modeli dla powiedzmy LWP patrząc na MW masa ludzi szuka kalek dla uaz,a, podobnie jest z goździkiem itd, itd Sam bym kupił z uaz 5 kompletów 

2 godziny temu, chorąży napisał:

Szkoda, teraz jest wysyp modeli dla powiedzmy LWP patrząc na MW masa ludzi szuka kalek ...

Ta "masa ludzi" miała czas na zakupy od 2010 roku, kiedy zaczęliśmy wydawać kalkomanie do polskiej pancerki - teraz też większość zestawów jest cały czas dostępna w sklepach (wyprzedane są 23 zestawy z 76 w skali 1/35, 9 z 56 w 1/72, a w 1/48 wszystkie zestawy są  cały czas dostępne)
Fora czy FB nie są wyznacznikiem faktycznego zainteresowania - sprzedaż w sklepach pokazuje niestety prawdę...

2 godziny temu, chorąży napisał:

Sam bym kupił z uaz 5 kompletów 

Sorry, ale dla 5 zestawów nie ma najmniejszego sensu uruchamiać druku - minimum do druku to arkusz (4 różne zestawy w 1/35 lub 8  w 1/72 czy 1/48) w ilości 250 arkuszy.
Zamówisz - zapłacisz - wydrukujemy, to żaden problem...
Od 2019 roku jestem na rencie (a i emerytura na horyzoncie), więc ładowanie kasy w "nową" produkcję która będzie się sprzedawała przez lata... no po prostu nie ma sensu...

10 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

do pełni szczęścia brakuje mi tylko dystynkcji do LWP wydawanych z figurkami ( mam jeden komplet ,ale to może być mało) no i chętnie kupiłbym też te główki w rogatywkach .

Dystynkcje LWP to akurat nie problem - odezwij się na PW czy na maila, ale z główkami niestety już nic nie poradzę, nie zostało ani sztuki...

6 minut temu, modelarz123 napisał:

zrzuty  ekranu

A nie mógłbyś wrzucać samych zdjęć, a nie zrzutów ekranu z tym całym otaczającym je śmietnikiem?

250 *4 kalki dale 1000 arkuszy :)

Qr..a tylu uaz-ów nie skleję .... a i pewnie tylu zestawów w 1/35 nie ma dostępnych w europie 

A inni chętni z MW ? 

Ja kupił bym 5 uaz i 5 gaz z WOP   mogę wysłać zaliczkę, może się uzbiera ?!  oczywiście cena rozsądna :) 

• Like 1

4 godziny temu, modelarz123 napisał:

Szkoda że się zamykacie bo figurki z Iraku wydają mi się ciekawe.

Jeśli Ci się podobają, to kupuj póki są jeszcze w sklepach - z dnia na dzień jest ich coraz mniej, no i poszczególne pozycje powoli się kończą.
W zasadzie od ponad trzech lat nie produkujemy już żadnych figurek, "upłynniamy" jedynie zapasy posiadanych odlewów.
Od 2021 roku, kiedy usłyszałem "wyrok" od lekarzy, zawieszone zostały wszelkie prace nad nowymi zestawami, i jedynie wydaliśmy to co wcześniej było "zakontraktowane" u rzeźbiarzy czy malarzy...

3 godziny temu, chorąży napisał:

250 *4 kalki dale 1000 arkuszy :)

Na arkusz wejdą cztery RÓŻNE zestawy w skali 1/35 a więc np. UAZy, GAZy, Leopardy czy Rosomaki ect.
Oczywiście można na arkusz wstawić cztery identyczne zestawy a wtedy, tak jak obliczyłeś, dostaniesz tysiąc zestawów kalkomanii do mp. UAZa (tylko po co komu tyle...)

A inni chętni z MW ? 

Ja kupił bym 5 uaz i 5 gaz z WOP   mogę wysłać zaliczkę, może się uzbiera ?!

Chcesz, to rób zapisy, spółdzielnie ect - ja się w to bawić nie mam ani czasu, ani chęci... (tym bardziej że w zasadzie innych chętnych nie widzę...)
Zaliczka, na obecnym etapie "gdybania", też nie jest potrzebna...

oczywiście cena rozsądna :) 

Koszt produkcji jest oczywiście dużo niższy niż sugerowana cena detaliczna - ale to obliczane było oczywiście przy nakładzie 250 sztuk każdego z czterech zestawów.
Bo drukarnia może wydrukować dowolną ilość, mniejszą niż minimum, ale cena za całość i tak będzie jak za 250 arkuszy drukarskich...

"chętnych nie widzę"  :)   niestety masz rację, ja popytam, może ktoś tu też będzie zainteresowany, zobaczymy..

18 minut temu, modelarz123 napisał:

Jak jesteśmy w tematach modeli uaza 469 to może  jakiś projekt grupowy z uazami 469? Np w malowaniach : Milicji,Ochrony,Pomocy drogowej ,WOP.

Z przyjemnością :) ale z małym poslizgiem. Na teraz kończe poprzedniego uaz-a w temacie "emerytura" a więc sprzedany przez "AMW" pojazd (wop ->sg-> emerytura)  po przeróbce trafia w cywilne ręce i dogorywa w formie pojazdu na wycieczki, wzoruję sie na warsztacie jednego z Kolegów z MW, który wykonał winetę ale uaz Buchanki wypadu na ognisko.  Dlaczego zmiana ? uaz nie doczekał sie kalek WOP i tablic. Na biurku mam też si4732 i dekoder cw który muszę w jakąś obudowę dopasować...

A co do UAZ planowałem co najmniej 4 wersje. 1. WOP 2.Milicja 3. OSP 4. Straż pożarna. Ile to zajmie czasu ? nie wiem :)

IMG_20260219_184224.jpg