NobelEXC Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 (edytowane) Witam! Po nieudanym projekcie Ocean Race nastąpił przypływ chęci do działania i zaczynam relacje z budowy modelu w barwach firmy P.J. Hoogendoorn. Będzie to wersja 6x4 i postaram się jak najlepiej odzwierciedlić rzeczywistość. W tym momencie nie wiem jeszcze czy wspomogę się kalkomaniami czy szablonami czy jeszcze jakoś inaczej podczas malowania kabiny. Relację rozpoczynam od przebudowy wnętrza. Jako materiał bazowy służy mi Volvo FH16 z Italeri. Wstępnie obniżyłem tunel i rozpocząłem prace nad łóżkiem. Narazie elementy są ustawione na sucho do zdjęcia, więc proszę się nie sugerować nierównościami i odstawaniem części. Jak wspomniałem łóżko jest na etapie przygotownia, więc jeszcze dużo się zmieni. Życzę miłej lektury i czekam na sugestie:) c.d.n. P.S. na zdjęciach grupowych po prawej stronie znajduje się Italerowski bubel ;) Edytowane 10 Września 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Ciekawy projekt się zapowiada, czekam na więcej i siadam w pierwszym rzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 No to ja też się wepchnę na widownie Ciekawie się zapowiada. Kiedy następny odcinek serialu?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Dobra Pawły róbcie miejsce dla Krugera bo tez sie przyłącza ;d . Widze ze tunel ładnie zrobiony , no i w tle wycięty element podświetlany w globie FHcza , wiec sadze ze zrobisz podświetlony ;> tez sie przymierzam do wykonania takiego podświetlenia z tym ze nie za bardzo mi przychodzi z czego tam przeźroczystą szybke dać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 z tym ze nie za bardzo mi przychodzi z czego tam przeźroczystą szybke dać Kruger np. taka przeźroczysta folia (ona jest troche sztywniejsza) z której wykonuje się szybki w kartonowych pudełkach od modeli metalowych np. firmy Maisto czy Bburago. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Ciekawy projekicik, jak jest miejsce to ja też wbijam do 1 rzędu.Powodzenia w budowie Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Nooo nareszcie coś tworzysz Ciekawe malowanie. Powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 10 Września 2008 Autor Share Napisano 10 Września 2008 wiec sadze ze zrobisz podświetlony ; Nie będzie podświetlany, tylko poprawiony kształt... model ma być redukcyjny a światełka w tej skali to dla mnie troche zabawkarstwo... Kolejny odcinek jak coś wyskrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Kolejny odcinek jak coś wyskrobie Very Happy Chyba wyreżyserujesz........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Kolejny odcinek jak coś wyskrobie Very Happy Chyba wyreżyserujesz........ Dorze napisał. Najpierw trzeba napisać scenariusz żeby móc to potem wyreżyserować :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
potek Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Fajnie przerobiłeś tunel. Silnik się zmieści Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 10 Września 2008 Autor Share Napisano 10 Września 2008 Silnik przejdzie mase modyfikacji ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Modyfikacje ... coś dla mnie Wpisuję się na listę kibiców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 12 Października 2008 Autor Share Napisano 12 Października 2008 Witam! Mineło trochę czasu, a do pokazanie nie mam za wiele. Udało się uporać z łożkiem, teraz tylko tylko muszę poprawić tył i bedzie ok. Gotowa jest również szuflada i nowe mocowanie wraz z poduszką amortyzującą fotel. Tyle na dziś kliknij, aby powiększyć Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikey Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Bardzo lubię takie projekty, może i mało się dzieje bo postępy wolne ale za to warto czekać na smaczki i liczne szczegóły. Oby tak dalej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Miodek a te uchwyty pod fotelami (jak mniemam w oryginale służą do przesuwania fotela w przód i tył) po porstu mnie rozłożyły. Mały detal a ile daje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Witam. Fajnie, że przerabiasz wszystko, co nie pasuje do oryginału, takie modelarstwo jest najbardziej czasochłonne, ale i najbardziej efektowne:) trzymaj tak dalej a ja dołączam się do widowni. Ps. Widzę, że fotele z żywicy? Sam odlewałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 12 Października 2008 Autor Share Napisano 12 Października 2008 Ps. Widzę, że fotele z żywicy? Sam odlewałeś? Fotele są żywiczne z M&G, ale sam ich nie odlewałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 24 Lipca 2011 Autor Share Napisano 24 Lipca 2011 Witam, dawno tutaj nic się nie działo, przez różne zawirowania nie było czasu na klejenie Volva. Nadszedł jednak odpowiedni moment i powróciłem do modelarstwa. Nastąpiła mam zmiana planów zamiast Hoogendoorna będzie Volvo FH16 660 8x4 Torben Rafn + 5'ta oś. Zdjęcia z postępów poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Pieknie to wyglada jak na razie. Znam modelarza z Danii, ktory tez zrobil ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 25 Lipca 2011 Autor Share Napisano 25 Lipca 2011 Chodzi oczywiście o Sorena, ale on jeszcze buduje swój model. Poza tym robi wersje FH16 700 XXL. Utrzymuje z nim stały kontakt i wymieniamy informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Chodzi oczywiście o Sorena, ale on jeszcze buduje swój model. Poza tym robi wersje FH16 700 XXL. Utrzymuje z nim stały kontakt i wymieniamy informacje Nie, nie chodzi o Sorena, wydaje mi sie, ze to Jens Hanibalsen, mam zdjecia tego Volva w Truck Model World. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 Hanibalsen robił wersje 6x4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco12041976 Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Witam, bardzo ciekawy model. Mam pytanie dotyczące planów tego ciągnika. Jesteś może w stanie je udostępnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi