Artez Posted September 14, 2008 Share Posted September 14, 2008 Witam. Jako że ostatnią figurkę zrobiłem ze 3-4 lata temu może , postanowiłem znów wrócić do urozmaicania pojazdów , jakimś załogantem etc. Moje pytanie odnosi się do malowania skóry olejanymi dla plastyków po bazowej nałożonej farbie( kolejność nakładania kolorów , miejsca na twarzy itp. ) , kolory posiadam do cieniowania skóry takie, więc: -Żółć kadmowa jasna -Ochra żółta -Sienna palona -Umbra naturalna -Biel ( chyba tytanowa ) -Czerń kostna Jeżeli jakiegoś koloru niezbędnego do cieniowania nie ma , pisać Więc tu prośba do figurantów , o opis malowania twarzy z zastosowaniem tych olejnych farb dla plastyków . Jak pisałem kolejność nakładania kolorów , miejsca nakładania na twarzy itp. Pzd|2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Wałachowski Posted September 14, 2008 Share Posted September 14, 2008 Na pomalowany ,najczęściej na żółto podkład daje się po kolei: -sienę paloną-na całość-może byc gęściejsza,po czym wyciera sie nadmiar pędzlami,często je zmieniając,lub czyszcząc,tak że pozostaje potem w zagłebieniach. -żołtą ochrę-małym pędzelkiem w miejscach kości policzkowych,czoła,nosa,itp-rozprowadzając delikatnie tak aby uzyskać jak najłagodniejsze przejścia pomiędzy kolorami. -żółć kadmową-jak wyżej dla rozświetlenia powierzchni -biel-na koniec -jak wyżej -umbra naturalna -dla imitacji zarostu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artez Posted September 14, 2008 Author Share Posted September 14, 2008 Z góry dziękuje Arturze Pzd|2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corsair Posted September 14, 2008 Share Posted September 14, 2008 umbra naturalna -dla imitacji zarostu U kobiet można pominąć... no chyba że typ urody śródziemnomorski... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egon Posted June 5, 2009 Share Posted June 5, 2009 Pomocna stronka http://www.atakmodel.com.pl/pliki/porady_1.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiec4-13 Posted June 5, 2009 Share Posted June 5, 2009 Może i ja się dołącze do tematu. Otóż jak poradzić sobie z rozpuszczaniem podkładu przez oleje. W skrócie rozprowadzam biel na policzkach po czym zaczyna przebijać szary kolor plastiku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egon Posted June 5, 2009 Share Posted June 5, 2009 Aż taki fachura to nie jestem ale wydaje mi się że podkład Ci nie wysechł... Podkład olejny???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egon Posted June 6, 2009 Share Posted June 6, 2009 To też jest niezła stronka... http://figurki.org/content/view/136/130/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts