Artez Napisano 14 Września 2008 Napisano 14 Września 2008 Witam. Jako że ostatnią figurkę zrobiłem ze 3-4 lata temu może , postanowiłem znów wrócić do urozmaicania pojazdów , jakimś załogantem etc. Moje pytanie odnosi się do malowania skóry olejanymi dla plastyków po bazowej nałożonej farbie( kolejność nakładania kolorów , miejsca na twarzy itp. ) , kolory posiadam do cieniowania skóry takie, więc: -Żółć kadmowa jasna -Ochra żółta -Sienna palona -Umbra naturalna -Biel ( chyba tytanowa ) -Czerń kostna Jeżeli jakiegoś koloru niezbędnego do cieniowania nie ma , pisać Więc tu prośba do figurantów , o opis malowania twarzy z zastosowaniem tych olejnych farb dla plastyków . Jak pisałem kolejność nakładania kolorów , miejsca nakładania na twarzy itp. Pzd|2 Cytuj
Artur Wałachowski Napisano 14 Września 2008 Napisano 14 Września 2008 Na pomalowany ,najczęściej na żółto podkład daje się po kolei: -sienę paloną-na całość-może byc gęściejsza,po czym wyciera sie nadmiar pędzlami,często je zmieniając,lub czyszcząc,tak że pozostaje potem w zagłebieniach. -żołtą ochrę-małym pędzelkiem w miejscach kości policzkowych,czoła,nosa,itp-rozprowadzając delikatnie tak aby uzyskać jak najłagodniejsze przejścia pomiędzy kolorami. -żółć kadmową-jak wyżej dla rozświetlenia powierzchni -biel-na koniec -jak wyżej -umbra naturalna -dla imitacji zarostu Cytuj
Corsair Napisano 14 Września 2008 Napisano 14 Września 2008 umbra naturalna -dla imitacji zarostu U kobiet można pominąć... no chyba że typ urody śródziemnomorski... Cytuj
Egon Napisano 5 Czerwca 2009 Napisano 5 Czerwca 2009 Pomocna stronka http://www.atakmodel.com.pl/pliki/porady_1.htm Cytuj
wiec4-13 Napisano 5 Czerwca 2009 Napisano 5 Czerwca 2009 Może i ja się dołącze do tematu. Otóż jak poradzić sobie z rozpuszczaniem podkładu przez oleje. W skrócie rozprowadzam biel na policzkach po czym zaczyna przebijać szary kolor plastiku. Cytuj
Egon Napisano 5 Czerwca 2009 Napisano 5 Czerwca 2009 Aż taki fachura to nie jestem ale wydaje mi się że podkład Ci nie wysechł... Podkład olejny???? Cytuj
Egon Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 To też jest niezła stronka... http://figurki.org/content/view/136/130/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi