Rafly Napisano 23 Grudnia 2023 Share Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Gwiazdkowa niespodzianka ode mnie. 1/144. Pokazywałem już pewien pomysł na modele RC w 1/125 w mieszanej technice wykonania. Chyba ze zrozumiałych dla mnie względów zapanował sceptycyzm a na tą chwilę nie mam możliwości w pełni pokazać potencjału tamtego projektu (co nie znaczy, ze zarzucam). Natomiast w wątku narodził się pomysł by przygotować modele kompletnie oparte o druk żywiczny w 1/144. I to mi się również bardzo podoba więc podejmuje wyzwanie Ponieważ jednak jest to temat zupełnie inny to założyłem oddzielny wątek [wybaczcie]. Na ostatnim dystansie są w tej chwili kuter B-25 oraz dobrze pewnie wszystkim znana motorówka cumownicza Emilka. Na pierwszy ogień mały wół roboczy EMILKA. Motorówka wszystkim pewnie znana. Plany wydane kiedyś w Modelarzu stały się legendą ale same w sobie zawierają mnóstwo uproszczeń, a sensownej dokumentacji EMILKI jest jak na lekarstwo, dlatego model był trudny w przygotowaniu. Model w 1/144 to mikrus o 7,5cm długości. Zdjęcia wydruków pokażę niebawem bo wiem, że niektórzy chcą widzieć (i słusznie bo rendery to zupełnie coś innego niż wydruk). W zestawie będą: Model motorówki, druk 3d 1/144, kadłub full hull, mocno też zintegrowana nadbudówka, kompletne wnętrze sterówki, sporo detali, ok 35 części podstawowego modelu, wszystkie klapy włazów w pokładzie bedą mogły być w wersji otwartej, maszty można wykonać w wersji złożonej. Części podzieliłem pod katem malowania, tak by było to w ogóle możliwe w takim mikrusie. Podstawka Akcesoria zaburtowe - opony, odbojniki do własnej customizacja modelu. Akcesoria cargo: palety, beczki Załoganci (3 lub 4, ich los jeszcze się wazy ale jak nikt nie zejdzie to 4 :D) Ramka do alternatywnego wykonania reflektorów i świateł z transparentnego wydruku. Folie do oszklenia. Kalkomanie. Instrukcja oczywiście tez będzie i pracuje nad tym by była bardzo przyjazna i użyteczna. * model dla zaawansowanych modelarzy. Modele bedą dostępne w I kwartale 2024 ale Emilkę można zamawiać już teraz. W forumowej przedsprzedaży 200 zł. W takim wariancie, sam wydrukowany model wysyłam na początku stycznia i już można będzie sklejać, kalkomanie dojdą nieco później (planuję do końca stycznia ale nie tylko ode mnie to zależy). Po wydaniu będzie prawie 2x drożej. Emilka jest tu w wariancie wczesnym (jako, ze był to prototyp to przechodziła trochę modyfikacji i remontów w trakcie służby). Jeśli Emilka znajdzie zainteresowanie to nie wykluczam dalszych prac nad dodatkami. Edytowane 27 Grudnia 2023 przez Rafly zmiana grafiki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafly Napisano 27 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2023 B25 w 1/144 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Grudnia 2023 Share Napisano 27 Grudnia 2023 To ciekawszy temat niż ta landrynka z postu powyżej, ma potencjał. Poczekam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 fajne // czekam na rozwój projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafly Napisano 24 Stycznia 2024 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2024 Strona mikro stoczni udostępniona https://onemanshipyard.com Można tam już kupić EMILKĘ, ale też np. flagi sygnałowe (1/144 ale także 1/200) czy opony do holowników (1/144). Dodaję wszystko nt. EMILKI w obrazkach [pardon za niespójność zdjęć ale jeszcze walczę z organizacją studia :D]. Ostatnio głównie pracowałem nad oprawą wszystkiego więc B-25 musiał poczekać jeszcze ;/ teraz do niego wracam. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 1 Lutego 2024 Share Napisano 1 Lutego 2024 1/144 Motorówka cumownicza Emilka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafly Napisano 16 Kwietnia 2024 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2024 Brązowy medal dla Emi Wojciecha Sokołowskiego w Oleśnicy. Z tej okazji wrzuciłem promocję na tego orzeszka https://onemanshipyard.com Jest to okazja by wesprzeć projekt. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafly Napisano 16 Kwietnia 2024 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2024 Tymczasem kutry... cóż, przechodziły dużą ewolucję, czekają na blachy. To temat, który będę wałkował jeszcze jakiś czas #sporeopoznienie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 16 Kwietnia 2024 Share Napisano 16 Kwietnia 2024 (edytowane) trzymam kciuki i mam nadzieję, że te pchły (np. Emilka) urosną kiedyś bym mógł nimi cieszyć oczy bez szkieł powiększających Edytowane 16 Kwietnia 2024 przez panmopsik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Kwietnia 2024 Share Napisano 16 Kwietnia 2024 Czekam na ten kuter, mam ochotę na morskiego ziła 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Kwietnia 2024 Share Napisano 16 Kwietnia 2024 (edytowane) ja też coraz bardziej nabieram ochoty... czekam tylko na próbne wydruki \ 27 minut temu, Szydercza Gała napisał: Czekam na ten kuter, mam ochotę na morskiego ziła HeLL RuleZ tylko to ta troche późniejsza wersja czyli B-25s Edytowane 16 Kwietnia 2024 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Kwietnia 2024 Share Napisano 16 Kwietnia 2024 Spoko Zbychu, tylko ten B25 jest drewniany, także to co pokazałes to raczej innym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafly Napisano 16 Kwietnia 2024 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2024 B-25 były konstrukcji mieszanej. Wręgi stalowe, nadbudówka stalowa, dziobówka stalowa, poszycie i pokłady drewno. Jeśli chodzi o ZIŁowatość to jak najbardziej jest to model, który ma "ten" look, gdy jest zawalony skrzynkami to w zasadzie można się dziwić, ze to pływało, nadbudówka może spokojnie przestraszyć nawet dorosłe dziecko sąsiada, a przy weatheringu można się nabawić iście socjalistycznej nostalgii Zresztą na takim kutrze HEL-125 młodzieżówka socjalistyczna biła rekordy połowów. Zacieki, brudy, glony, rdza, wydrapania w farbie, poprawki malowania, pleśnie, grzyby, ryby... to tylko początek bałaganu, który możemy tu zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Kwietnia 2024 Share Napisano 16 Kwietnia 2024 No to kończ tOM UTkę, bo kończe już lądowego Ziła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi