Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam w wątku dotyczącym budowy legendarnego śmigłowca bojowego AH-64D w skali 1/35 firmy TAKOM. Jest to mój totalny debiut ze śmigłowcami (do tej pory lepiłem tylko pojazdy bojowe).  Proszę zatem o wszelkie wsparcie od strony merytorycznej i praktycznej w budowie tego śmigłowca. W planach jest model prosto z pudła (acz nie do końca), bo dedykowanych blaszek do niego jeszcze nie widziałem. Aczkolwiek w samym pudle jest też ich sporo. Dodatkami, którymi się wesprę będą kalkomanie 3D Quintina Studio urozmaicającymi nieco instrumenty podkładowe. Dodatkowo w planach (również debiut w tej dziedzinie) będzie dodanie do zestawu figurki żywicznej strzelca i pilota. Zatem myślę że nie będzie nudno. Podczas budowy mam zamiar w paru miejscach nieco urozmaicić to co zastanę w pudle (w szczególności jakieś okablowanie w otwartych włazach). Jestem również otwarty na sugestie, które pomogą urozmaicić model. Drobne przeróbki wydaje mi się że jestem w stanie ogarnąć. 

Zatem nie przedłużając wrzucam zdjęcia zastawów którymi będę się posługiwać podczas budowy. I do następnego updatu.  

image.thumb.png.807d2c814d62556b86a721ea39edfd9a.png

image.png.9dca80eee4287452a991b5556c1c10c1.pngimage.png.d1c030fc1892d8b6332afff739b034f8.pngimage.png.ae62b5f00d94592981824a5a6d935785.png

• Like 3
Napisano

Trzymam kciuki i kibicuję :szampan1:

Jako modelarz robiący do tej pory pojazdy, możesz akurat mieć łatwiej... 

przecież wszyscy wiemy,  jak ładnie się brudzą śmigłowce :woot:

• Thanks 1
  • 2 months later...
Napisano

Ruszyłem w koncu z tematem. Niedlugo pierwsze zdjecia wnętrza pomalowanego. Mam pytanie. Po maskowaniu szybki zauwazylem że szybka ma lekkie zabrudzenia po kleju z tasmy maskującej. Czym czyścicie szybki gdy nie ma na nich rysek tylko są ślady od paluchów czy kleju. Próbowałem bezpyłowym wacikiem i zimną wodą ale jakoś nie mogę tej szybki dopplerowac po malowaniu. 

Napisano (edytowane)

Miałem o nim wczoraj napisać; też uważaj, bo klej wyczyści, ale mogą zostać takie tęczowe smugi. Ja niestety zawsze mam jakieś przeboje ze szkiełkami do modeli, czego bym nie spróbował 

Edytowane przez Lipstein
Napisano
3 godziny temu, Lipstein napisał:

Miałem o nim wczoraj napisać; też uważaj, bo klej wyczyści, ale mogą zostać takie tęczowe smugi. Ja niestety zawsze mam jakieś przeboje ze szkiełkami do modeli, czego bym nie spróbował 

No widzisz... a ja od lat próbuję osiągnąć efekt tęczowych przebarwień 🤣

Napisano

Ok. Pierwsze zdjęcia z wnętrza kokpitu. Niektóre detale jeszcze na sucho bo czekają mnie jeszcze piloci. Mam zamiar ich pomalować w stroju A2CU typu multicam.

image.thumb.jpeg.483c5959f0d71bc53da6deff44d2d2df.jpeg

image.thumb.jpeg.d2df5e98474b599bf70ffa1abb3b03bc.jpeg

image.thumb.jpeg.1d02929651b807a75b634dd23a3ac8f2.jpeg

• Like 12
  • Thanks 1
Napisano

Zabrałem się za pilotów, a dokładniej ich twarze. Mój całkowity debiut jeśli chodzi o figurki. Jutro myślę, że skończę im te hełmy. Zastanawiam się co położyć na końcu na te szybki aby się ładnie świeciły. Czy zakroplenie tego lakierem bezbarwnym w połysku spełni rolę. Bo malowanie aero tego miejska odpada ze względu na kłopotliwe maskowanie.

image.thumb.jpeg.df3a3c5bf9e2e9735cf60b832937a18b.jpeg

image.thumb.jpeg.75b351832265d99417f37238f3859d79.jpeg

• Like 5
Napisano
18 godzin temu, patrykd napisał:

Zabrałem się za pilotów, a dokładniej ich twarze. Mój całkowity debiut jeśli chodzi o figurki. Jutro myślę, że skończę im te hełmy. Zastanawiam się co położyć na końcu na te szybki aby się ładnie świeciły. Czy zakroplenie tego lakierem bezbarwnym w połysku spełni rolę. Bo malowanie aero tego miejska odpada ze względu na kłopotliwe maskowanie.

image.thumb.jpeg.df3a3c5bf9e2e9735cf60b832937a18b.jpeg

image.thumb.jpeg.75b351832265d99417f37238f3859d79.jpeg

Może spróbuj jakąś bezbarwną żywicę UV.  :szampan1:

Napisano

Super!👏👍Czy figurki, to produkt Reedoak? Zawsze zastanawiała mnie jakość ich figurek. Na różnych forach pisali pozytywnie i w samych superlatywach odnośnie ich produktów. Na zdjęciach zamieszczonych w recenzjach również wyglądają rewelacyjnie.

Napisano
1 godzinę temu, Darkin napisał:

Super!👏👍Czy figurki, to produkt Reedoak? Zawsze zastanawiała mnie jakość ich figurek. Na różnych forach pisali pozytywnie i w samych superlatywach odnośnie ich produktów. Na zdjęciach zamieszczonych w recenzjach również wyglądają rewelacyjnie.

Tak figurki są od Reedoak. Jakość wydruku bardzo dobra. Ilość detali przytłacza na nich. Kontakt z dostawcą bardzo dobry. Przesyłka dość szybka. 

Napisano
23 godziny temu, patrykd napisał:

Tak figurki są od Reedoak. Jakość wydruku bardzo dobra. Ilość detali przytłacza na nich. Kontakt z dostawcą bardzo dobry. Przesyłka dość szybka. 

A czy w 1/72 też mają?

Napisano
12 godzin temu, patrykd napisał:

W wielu skalach różne figurki maja. 1/72 jak najbardziej 

A możesz podesłać jakiegoś linka na priva :szampan1: uprzejmie z góry dziękuję.

• 5 weeks later...
Napisano

No i zdobyta kolejna umiejętność, której się wcześniej zapierałeś czyli malowanie figurek. Technicznie wyglądają świetnie i nie ma się do czego przyczepić a co do merytoryki nie mam kompetencji żeby oceniać. W każdym razie jak najbardziej takie wyroby możesz stosować po powrocie do jedynej słusznej dziedziny modelarstwa 🤪