patrykd Napisano 27 Grudnia 2023 Share Napisano 27 Grudnia 2023 Witam w wątku dotyczącym budowy legendarnego śmigłowca bojowego AH-64D w skali 1/35 firmy TAKOM. Jest to mój totalny debiut ze śmigłowcami (do tej pory lepiłem tylko pojazdy bojowe). Proszę zatem o wszelkie wsparcie od strony merytorycznej i praktycznej w budowie tego śmigłowca. W planach jest model prosto z pudła (acz nie do końca), bo dedykowanych blaszek do niego jeszcze nie widziałem. Aczkolwiek w samym pudle jest też ich sporo. Dodatkami, którymi się wesprę będą kalkomanie 3D Quintina Studio urozmaicającymi nieco instrumenty podkładowe. Dodatkowo w planach (również debiut w tej dziedzinie) będzie dodanie do zestawu figurki żywicznej strzelca i pilota. Zatem myślę że nie będzie nudno. Podczas budowy mam zamiar w paru miejscach nieco urozmaicić to co zastanę w pudle (w szczególności jakieś okablowanie w otwartych włazach). Jestem również otwarty na sugestie, które pomogą urozmaicić model. Drobne przeróbki wydaje mi się że jestem w stanie ogarnąć. Zatem nie przedłużając wrzucam zdjęcia zastawów którymi będę się posługiwać podczas budowy. I do następnego updatu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 27 Grudnia 2023 Share Napisano 27 Grudnia 2023 Trzymam kciuki i kibicuję Jako modelarz robiący do tej pory pojazdy, możesz akurat mieć łatwiej... przecież wszyscy wiemy, jak ładnie się brudzą śmigłowce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 Podglądamy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 29 Lutego Autor Share Napisano 29 Lutego Ruszyłem w koncu z tematem. Niedlugo pierwsze zdjecia wnętrza pomalowanego. Mam pytanie. Po maskowaniu szybki zauwazylem że szybka ma lekkie zabrudzenia po kleju z tasmy maskującej. Czym czyścicie szybki gdy nie ma na nich rysek tylko są ślady od paluchów czy kleju. Próbowałem bezpyłowym wacikiem i zimną wodą ale jakoś nie mogę tej szybki dopplerowac po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca Z benzyną ekstrakcyjną uważaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Marca Autor Share Napisano 5 Marca 12 godzin temu, Lipstein napisał: Z benzyną ekstrakcyjną uważaj Bardziej myslalem o izoproppanolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca (edytowane) Miałem o nim wczoraj napisać; też uważaj, bo klej wyczyści, ale mogą zostać takie tęczowe smugi. Ja niestety zawsze mam jakieś przeboje ze szkiełkami do modeli, czego bym nie spróbował Edytowane 5 Marca przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca 3 godziny temu, Lipstein napisał: Miałem o nim wczoraj napisać; też uważaj, bo klej wyczyści, ale mogą zostać takie tęczowe smugi. Ja niestety zawsze mam jakieś przeboje ze szkiełkami do modeli, czego bym nie spróbował No widzisz... a ja od lat próbuję osiągnąć efekt tęczowych przebarwień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca Może piwo ma za małe stężenie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Marca Autor Share Napisano 5 Marca Ok. Pierwsze zdjęcia z wnętrza kokpitu. Niektóre detale jeszcze na sucho bo czekają mnie jeszcze piloci. Mam zamiar ich pomalować w stroju A2CU typu multicam. 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 10 Marca Autor Share Napisano 10 Marca Ma ktoś może linka do kamizelki AIR WARIOR VEST w kolorze multicam. Bo szczerze mam mętlik jeśli chodzi o kolor tej kamizelki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 11 Marca Autor Share Napisano 11 Marca Zabrałem się za pilotów, a dokładniej ich twarze. Mój całkowity debiut jeśli chodzi o figurki. Jutro myślę, że skończę im te hełmy. Zastanawiam się co położyć na końcu na te szybki aby się ładnie świeciły. Czy zakroplenie tego lakierem bezbarwnym w połysku spełni rolę. Bo malowanie aero tego miejska odpada ze względu na kłopotliwe maskowanie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca 18 godzin temu, patrykd napisał: Zabrałem się za pilotów, a dokładniej ich twarze. Mój całkowity debiut jeśli chodzi o figurki. Jutro myślę, że skończę im te hełmy. Zastanawiam się co położyć na końcu na te szybki aby się ładnie świeciły. Czy zakroplenie tego lakierem bezbarwnym w połysku spełni rolę. Bo malowanie aero tego miejska odpada ze względu na kłopotliwe maskowanie. Może spróbuj jakąś bezbarwną żywicę UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 12 Marca Autor Share Napisano 12 Marca 20 minut temu, Mitrandir napisał: Może spróbuj jakąś bezbarwną żywicę UV. Zrobię próby na boku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 13 Marca Share Napisano 13 Marca Super!Czy figurki, to produkt Reedoak? Zawsze zastanawiała mnie jakość ich figurek. Na różnych forach pisali pozytywnie i w samych superlatywach odnośnie ich produktów. Na zdjęciach zamieszczonych w recenzjach również wyglądają rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 13 Marca Autor Share Napisano 13 Marca 1 godzinę temu, Darkin napisał: Super!Czy figurki, to produkt Reedoak? Zawsze zastanawiała mnie jakość ich figurek. Na różnych forach pisali pozytywnie i w samych superlatywach odnośnie ich produktów. Na zdjęciach zamieszczonych w recenzjach również wyglądają rewelacyjnie. Tak figurki są od Reedoak. Jakość wydruku bardzo dobra. Ilość detali przytłacza na nich. Kontakt z dostawcą bardzo dobry. Przesyłka dość szybka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca 23 godziny temu, patrykd napisał: Tak figurki są od Reedoak. Jakość wydruku bardzo dobra. Ilość detali przytłacza na nich. Kontakt z dostawcą bardzo dobry. Przesyłka dość szybka. A czy w 1/72 też mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 14 Marca Autor Share Napisano 14 Marca 1 minutę temu, Mitrandir napisał: A czy w 1/72 też mają? W wielu skalach różne figurki maja. 1/72 jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca 12 godzin temu, patrykd napisał: W wielu skalach różne figurki maja. 1/72 jak najbardziej A możesz podesłać jakiegoś linka na priva uprzejmie z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca https://store7093396.ecwid.com/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 14 Kwietnia Autor Share Napisano 14 Kwietnia Pilot i strzelec gotowi do zajęcia stanowisk bojowych 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia Uuuuu, mundury to chyba nie kalka...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia Nie znam się , ale kamuflaż wygląda spoko pamiętaj że pancerka to Król Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia No i zdobyta kolejna umiejętność, której się wcześniej zapierałeś czyli malowanie figurek. Technicznie wyglądają świetnie i nie ma się do czego przyczepić a co do merytoryki nie mam kompetencji żeby oceniać. W każdym razie jak najbardziej takie wyroby możesz stosować po powrocie do jedynej słusznej dziedziny modelarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia 1 godzinę temu, Lipstein napisał: Uuuuu, mundury to chyba nie kalka...? Nie to malowane wszystko farbkami 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi