laskonogi Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia (edytowane) Cześć i czołem Jako że dawno nic oficjalnie nie popsułem, ruszam z nowym tematem. // chwila nostalgii// od zawsze chciałem sobie zrobić jakiś żaglowiec, jakieś próby były, a wiec podejście kolejne czas start ! bohater: jacht typu holenderskiego z XVII/XVIIIw podstawą jest model HisModel. Model jest wzorowany na zrekonstruowanym jachcie z 1746r film: Zestaw zawiera dodatkowy pokład, toczone lufy, bloczki, blachy, żywiczne zdobienia. Generalnie wszystko czego trzeba co by za bardzo sie nie rozglądać za dodatkami. O zestawie: pierwsze wrażenie robi piorunujące wrażenie bo faktycznie jest tego dużo i jak na plastikowy model żaglowca naprawdę bogato w dodatki bachowo, żywiczno, drewniane... Wiec z werwą zacząłem działać no i tu już trochę dziegciu Boki kadłuba nie mają pinów równających wiec sklejenie równo nie jest zadaniem dla nowicjuszy => podobnie z montażem pokładu (wklejałem podpórki etc). Ale trzeba uważać co do wysokości bo do wklejenie mamy jeszcze wewnętrzne burty i spasowanie tego w przestrzeni nie jest proste. Generalnie dojście do sklejonej prawidłowo bryły to niezła ekwilibrystyka, a że mi sie w zestawie trafiła jedna połówka lekko zwichrowana to ilość @$#@^%^ niewątpliwie była godna ilości potu aby to skleić. Naprawdę nie kumam czemu nie ma w przypadku kadłuba i pokładów wskaźników ... znacząco by to ułatwiło działanie, no ale po co jesteśmy modelarzami aby takie pierdoły nas zatrzymały ... Koniec końców jednak wyszło bardzo fajnie i w miarę równo. pokład w zestawie jest drewniany do samodzielnego przyklejenia - musiałem go delikatnie dociąć w 2/3 msc aby było idealnie. Szkoda ze cięty kontowo i w pewnych kątach światła widać delikatne rysy piły powalczyłem z częścią drobnicy - która wymaga dużo szpachli ... pewne odlewy sa słabe idealnym przykładem rufa która główną powierzchnię ma bardzo ładnie odlaną ale dolna cześć obła to juz ... słabo jako że w tego typu jachtach // była kajuta rufowa z dość dużymi oknami postanowiłem iż musze zrobić cos z wnętrzem które będzie widoczne przez okna. Tu mała dygresja // jako ze bawię się z drukarką 3d zrobiłem sobie panele meblowe i z pomocą hipsu powstaje kajuta dla notabli VOC którzy takim jachtem pływali. no i stan obecny no to tyle pzdr Edytowane 9 Stycznia przez laskonogi 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Nie ma kominUF, NUUUDY.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Stycznia Autor Share Napisano 10 Stycznia Godzinę temu, Szydercza Gała napisał: Nie ma kominUF, NUUUDY.... będą lufy a to już coś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia w porównaniu do starych hellerów to widzę że jakościowo wygląda to bardzo dobrze - powodzenia w budowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 11 Stycznia Autor Share Napisano 11 Stycznia 10 godzin temu, M.A.V. napisał: że jakościowo wygląda to bardzo dobrze tak jest naprawdę fajnie, taki prawdziwie nowo zaprojektowany i przemyślany. Oczywiście można mnożyć błędy ale generalna opinia jest + 99 do zadowolenia z zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia O, ciekawe! Będę podpatrywał, bo fajnie się zapowiada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Bradzo fajny zestaw i relacja też niczego sobie Lufy zdecydowanie fajniejsze od kominów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Zostawić Was tylko samopas na jakiś czas i już w dziale prowadzą jakieś ekologiczne dłubanki napedzane szmatami.... Koniec śFiata 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schmidt Napisano 28 Stycznia Share Napisano 28 Stycznia Ein Gruß aus Münster (Deutschland). Ich baue seit Anfang des Jahres dasselbe Modell und bin auf ganz ähnliche Probleme gestoßen. Mein Baubericht befindet sich hier: https://www.wettringer-modellbauforum.de/forum/index.php?page=Thread&postID=947831#post947831 Ich bin sehr gespannt auf die Fortsetzung des Bauberichtes an dieser Stelle. Schmidt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia W dniu 28.01.2024 o 18:16, Schmidt napisał: Ich baue seit Anfang des Jahres dasselbe Modell und bin auf ganz ähnliche Probleme gestoßen. Danke für die netten Worte, ich werde einen Blick darauf werfen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia dobra, dokończyłem środek w podstawowym wyglądzie brakuje mi jeszcze kandelabrów i obrazów - nie mogę znaleźć fajnych "ram" do tej skali. Ale aby wychwycić wszystkie niedociągnięcia przygotowuje sie do pierwszej warstwy podkładu na razie poszło pryskanie tylko do kajuty wyprzedzając pytania tak podłoga w kajucie jest specjalnie tryśnięta bo będzie malowana zgodnie z okresem na jasny kolor // jakaś olcha etc zmalowałem także kilka pokładowych pierdułek, a wśród nich KOMINY i to dwa :_) no i stanąłem chwilowo a dlatego że tego tam mam problem z kolorystyką ... producent mówi tak // nie chodzi o intensywność tylko kolory :))) kolory na "rekonstrukcji" zblizone a ja szukam czegoś innego i mam taki sztych z epoki gdzie ja widzę zielenie i złoto i czarny ... choć chyba bardziej okres koniec XVII w // ale to połączenie mnie bardzo kusi wewnętrznie nadal zachować czerwień na burtach etc jest tez takie cos // tu błekity ale tu juz jakies zielenie sa no a jak zielenie to czy srodek dwac tak jak obecnie jest w rekonstrukcji niebieskimi czy juz iść w butelkowe zielone ... sczeznę ze zgryzoty jak ten ziomek hawg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia W dniu 28.01.2024 o 18:16, Schmidt napisał: https://www.wettringer-modellbauforum.de/forum/index.php?page=Thread&postID=947831#post947831 no i juz wiem ze zwaliłem kwestie sterowania ... danke ::) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia Ja bym poszedł w pierwszą opcję zieleń,złoto czarny. Te jaskrawoniebieskie jakoś nie leżą i za bardzo przypominają kolory z rekonstrukcji Hermione, które też są strasznie oczyebne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia 8 minut temu, CH123 napisał: Te jaskrawoniebieskie jakoś nie leżą i za bardzo przypominają kolory z rekonstrukcji Hermione, zgadzam sie ale ja chce zastosować / wypróbować technikę która zakłada kadłub cały na drewno a na to półprzezroczyste warstwy danego koloru=> co by to dawało taki toche wytarto wyblakło starawy klimat ... na razie tak sobie to koncypuje w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego no to jedziemy dalej przeszedłem proces poszukiwania palety kolorystyczne i rozpocząłem malunki najpierw jakie cienie ptem suchy pedzel i jakies washe potem przyszedł tapicer i zaczął brać miary na poduszki co by notablom było wygodnie :_ trochę popracowalismy nad odcieniami i ostatecznie wyszło jakoś tak a i rozwiązałem temat ram do obrazów które zgodnie ze źródłami / jakie mam/ tam sie znajdowały // ramy jako takie to druk 3d z jakiegoś darmowego pliku z net/ zdecydowałem się na zakup portretu "admirała de Ruytera" oraz olej ze szkoły malarstwa niderlandzkiego a także grafikę marynistyczną / ołówek na kartonie :)) no to tyle hawg 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego w właściwie to jakoś to poskładałem //no cóż zakłądałem ze bedzie lepiej wyszło jak wyszło jak założę pokład górny to nic nie widać :)))wiec już nie będę się nad tym jakoś więcej głowił za bradzo, jakies poprawki lakiery etc i zamykam temat. Szkutnika się wkurza ze zamiast masztów i kominów to jakimiś poduszkami sie zajmuje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Ciemno tam jak w du... , dobrze że nic nie będzie widać Mam nadzieję że pomogłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego 17 minut temu, Szydercza Gała napisał: Ciemno tam jak w du... , dobrze że nic nie będzie widać i to jest merytoryczny komentarz, ale co ja mogę jak te barokowe wnętrza tak mają ale dzięki temu ... nic nie będzie widać ;)) 18 minut temu, Szydercza Gała napisał: Mam nadzieję że pomogłem jak zawsze a jak rozumiem fakt ze będą 2 kominy od kominków dodatkowo cie mobilizuje do opiniowania, jeszcze cie na drewno przekabacę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Nie w tym życiu Kolego Laskonogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schmidt Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Sehr schön!! Sehr gelungen! Und leider besser als meine Inneneinrichtung. https://www.segelschiffsmodellbau.com/t9592f923-Statenjacht-Utrecht-HIS-Model-4.html#msg226398 Schmidt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego (edytowane) 2 godziny temu, Schmidt napisał: Und leider besser als meine Inneneinrichtung. In der Bildhauerei kann sich niemand mit dir messen, und du kannst nicht ins Innere sehen - Deine gefällt mir sehr gut! und Sie haben einen zusätzlichen Bilderrahmen Edytowane 14 Lutego przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi