Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć i czołem 

Jako że dawno nic oficjalnie nie popsułem, ruszam z nowym tematem. 

// chwila nostalgii// od zawsze chciałem sobie zrobić jakiś żaglowiec, jakieś próby były, a wiec podejście kolejne czas start !

bohater: jacht typu holenderskiego z XVII/XVIIIw podstawą jest model HisModel. Model jest wzorowany na zrekonstruowanym jachcie z 1746r 

film: 

Zestaw zawiera dodatkowy pokład, toczone lufy, bloczki, blachy, żywiczne zdobienia. Generalnie wszystko czego trzeba co by za bardzo sie nie rozglądać za dodatkami.

Statenjacht_Utrecht_1_72_0.jpg

O zestawie: pierwsze wrażenie robi piorunujące wrażenie bo faktycznie jest tego dużo i jak na plastikowy model żaglowca naprawdę bogato w dodatki bachowo, żywiczno, drewniane...

Wiec z werwą zacząłem działać no i tu już trochę dziegciu 

Boki kadłuba nie mają pinów równających wiec sklejenie równo nie jest zadaniem dla nowicjuszy => podobnie  z montażem pokładu (wklejałem podpórki etc). Ale trzeba uważać co do wysokości bo do wklejenie mamy jeszcze wewnętrzne burty i spasowanie tego w przestrzeni nie jest proste. Generalnie dojście do sklejonej prawidłowo bryły to niezła ekwilibrystyka, a że mi sie w zestawie trafiła jedna połówka lekko zwichrowana to ilość @$#@^%^ niewątpliwie była godna ilości  potu aby to skleić.

Naprawdę nie kumam czemu nie ma w przypadku kadłuba i pokładów wskaźników ... znacząco by to ułatwiło działanie, no ale po co jesteśmy modelarzami :) aby takie pierdoły nas zatrzymały ... 

Koniec końców jednak wyszło bardzo fajnie i w miarę równo. 

Statenjacht_Utrecht_1_72.jpg

Statenjacht_Utrecht_1_72_2.jpg

Statenjacht_Utrecht_1_72_10.jpg

pokład w zestawie jest drewniany do samodzielnego przyklejenia - musiałem go delikatnie dociąć w 2/3 msc aby było idealnie. Szkoda ze cięty kontowo i w pewnych kątach światła widać delikatne rysy piły 

Statenjacht_Utrecht_1_72_5.jpg

Statenjacht_Utrecht_1_72_4.jpg

Statenjacht_Utrecht_1_72_3.jpg

powalczyłem z częścią drobnicy - która wymaga dużo szpachli ... 

Statenjacht_Utrecht_1_72_6.jpg

pewne odlewy sa słabe idealnym przykładem rufa która główną powierzchnię ma bardzo ładnie odlaną ale dolna cześć obła to juz ... słabo

Statenjacht_Utrecht_1_72_8.jpg

jako że w tego typu jachtach // była kajuta rufowa z dość dużymi oknami postanowiłem iż musze zrobić cos z wnętrzem które będzie widoczne przez okna. 

Tu mała dygresja //  jako ze bawię się z drukarką 3d zrobiłem sobie panele meblowe i z pomocą hipsu powstaje kajuta dla notabli VOC którzy takim jachtem pływali. 

Statenjacht_Utrecht_1_72_12.jpg

Statenjacht_Utrecht_1_72_17.jpg

Statenjacht_Utrecht_1_72_13.jpg

no i stan obecny 

Statenjacht_Utrecht_1_72_18.jpg

no to tyle pzdr

Edytowane przez laskonogi
  • Like 4
Napisano
Godzinę temu, Szydercza Gała napisał:

Nie ma kominUF, NUUUDY....

będą lufy a to już coś 😉

• Like 1
Napisano
10 godzin temu, M.A.V. napisał:

że jakościowo wygląda to bardzo dobrze

tak jest naprawdę fajnie, taki prawdziwie nowo zaprojektowany i przemyślany. Oczywiście można mnożyć błędy ale generalna opinia jest + 99 do zadowolenia z zestawu  

Napisano

O, ciekawe! Będę podpatrywał, bo fajnie się zapowiada.

• Like 1
Napisano

Zostawić Was tylko  samopas na jakiś czas i już w dziale prowadzą jakieś ekologiczne dłubanki napedzane szmatami.... Koniec śFiata :haha:

• Haha 2
  • 2 weeks later...
Napisano
W dniu 28.01.2024 o 18:16, Schmidt napisał:

Ich baue seit Anfang des Jahres dasselbe Modell und bin auf ganz ähnliche Probleme gestoßen.

Danke für die netten Worte, ich werde einen Blick darauf werfen 

Napisano

dobra, dokończyłem środek w podstawowym wyglądzie brakuje mi jeszcze kandelabrów i obrazów - nie mogę znaleźć fajnych "ram" do tej skali. 

Ale aby wychwycić wszystkie niedociągnięcia przygotowuje sie do pierwszej warstwy podkładu

na razie poszło pryskanie tylko do kajuty 

wyprzedzając pytania tak podłoga w kajucie jest specjalnie tryśnięta bo będzie malowana zgodnie z okresem na jasny kolor // jakaś olcha etc 

zmalowałem także kilka pokładowych pierdułek, a wśród nich KOMINY i to dwa :_)

no i stanąłem chwilowo a dlatego że tego tam mam problem z kolorystyką ...

producent mówi tak // nie chodzi o intensywność tylko kolory :)))

57608_1701946656232.thumb.jpg.ce7288670e9c69e4eb2810888cf2b87e.jpg

kolory na "rekonstrukcji" zblizone 

image.jpeg.40fad20f4856e4963e0cc5bc00ccaa85.jpeg

a ja szukam czegoś innego i mam taki sztych z epoki gdzie ja widzę zielenie i złoto i czarny ... choć chyba bardziej okres koniec XVII w // ale to połączenie mnie bardzo kusi 

wewnętrznie nadal zachować czerwień na burtach etc 

447964589_Beztytuu.png.429f143498b461a6a0636518942ba027.png

jest tez takie cos // tu błekity 

bosboom-johannes-statenjacht-aan-een-kade-voor-een-kerk-e1468399808118.thumb.jpg.84a55ff76aa6450cfbe89ba7e6cd28e0.jpg

ale tu juz jakies zielenie sa :)

image.thumb.jpeg.36f9253231cbccd98eea5b27be6bfab0.jpeg

no a jak zielenie to czy srodek dwac tak jak obecnie jest w rekonstrukcji niebieskimi czy juz iść w butelkowe zielone ... sczeznę ze zgryzoty jak ten ziomek 

images.jpg.e417aeaf4bb4cdcbd894dbb8824255aa.jpg

hawg

• Like 1
Napisano

Ja bym poszedł w pierwszą opcję zieleń,złoto czarny. Te jaskrawoniebieskie jakoś nie leżą i za bardzo przypominają kolory z rekonstrukcji Hermione, które też są strasznie oczyebne

• Like 1
Napisano
8 minut temu, CH123 napisał:

Te jaskrawoniebieskie jakoś nie leżą i za bardzo przypominają kolory z rekonstrukcji Hermione,

zgadzam sie ale ja chce zastosować / wypróbować technikę która zakłada 

kadłub cały na drewno a na to półprzezroczyste warstwy danego koloru=> co by to dawało taki toche wytarto wyblakło starawy klimat ... na razie tak sobie to koncypuje w głowie

Napisano

no to jedziemy dalej 

przeszedłem proces poszukiwania palety kolorystyczne 

Statenjacht_Utrecht_1_72_10.jpg

i rozpocząłem malunki 

najpierw jakie cienie 

ptem suchy pedzel i jakies washe 

Statenjacht_Utrecht_1_72_7.jpg

Statenjacht_Utrecht_1_72_8.jpg

potem przyszedł tapicer i zaczął brać miary na poduszki co by notablom było wygodnie :_

trochę popracowalismy nad odcieniami 

i ostatecznie wyszło jakoś tak 

Statenjacht_Utrecht_1_72_9.jpg

a i rozwiązałem temat ram do obrazów które zgodnie ze źródłami / jakie mam/ tam sie znajdowały :) // ramy jako takie to druk 3d z jakiegoś darmowego pliku z net/

Statenjacht_Utrecht_1_72_11.jpg

zdecydowałem się na zakup portretu "admirała de Ruytera" oraz olej ze szkoły malarstwa niderlandzkiego  a także grafikę marynistyczną / ołówek na kartonie :)) 

Statenjacht_Utrecht_1_72_12.jpg

no to tyle 

hawg  

• Like 2
Napisano

w właściwie to jakoś to poskładałem //no cóż zakłądałem ze bedzie lepiej :)wyszło jak wyszło 

jak założę pokład górny to nic nie widać :)))wiec już nie będę się nad tym jakoś więcej głowił za bradzo, jakies poprawki lakiery etc i zamykam temat. Szkutnika się wkurza ze zamiast masztów i kominów to jakimiś poduszkami sie zajmuje :)

• Like 2
Napisano
17 minut temu, Szydercza Gała napisał:

Ciemno tam jak w du... , dobrze że nic nie będzie widać :haha:

i to jest merytoryczny komentarz, ale co ja mogę jak te barokowe wnętrza tak mają ale dzięki temu ... nic nie będzie widać ;)) 

18 minut temu, Szydercza Gała napisał:

Mam nadzieję że pomogłem :wink:

jak zawsze a jak rozumiem fakt ze będą 2 kominy od kominków :)dodatkowo cie mobilizuje do opiniowania, jeszcze cie na drewno przekabacę ... :)

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Schmidt napisał:

Und leider besser als meine Inneneinrichtung.

In der Bildhauerei kann sich niemand mit dir messen, und du kannst nicht ins Innere sehen :) - Deine gefällt mir sehr gut! und Sie haben einen zusätzlichen Bilderrahmen

Edytowane przez laskonogi